fbpx

Drama na Obali zaradi prisilne deložacije: “Živa ne bom zapustila tega stanovanja”

Gospa Olah pretresena na balkonu svojega stanovanja (foto: Nova24TV/N. K.).

Z Obale prihaja grozljiva zgodba. S prisilno deložacijo so danes želeli na cesto vreči gospo Olah skupaj s hčerko in vnukoma. “Nimam več besed, ne morem več zdržati. Otroci so v strahu. Borila sem se do konca, protestirala sem pol leta, nihče se ni odzval,” nam je pred prisilno deložacijo zaupala 54-letnica. Prav njena vztrajnost, da stanovanja ne zapusti je današnjo deložacijo (vsaj začasno) preprečila. Zaradi grožnje z eksplozijo so območje bloka cel dan varovali policisti, drama pa se je okoli 19. ure le končala.

Kakšen bo končni epilog celotno zgodbe danes sicer ni znano, bomo pa zgodbo spremljali še naprej.

Na prizorišču danes sicer ni bilo prisotnih niti predstavnikov s centra za socialno delo niti varuhinje človekovih pravic. So se pa zbrali podporniki, ki jih je skrbelo predvsem, kako se bodo stvari odvijale, saj je gospa večkrat zagotovila, da živa ne bo odšla iz stanovanja. Prišel je sicer župan Pirana Peter Bossman, ki je izrazil upanje, da se bo vse srečno končalo. Povedal pa je tudi, da gospa ne želi praznega občinskega stanovanja, saj mu je večkrat dejala, da je deložacija krivična in da bo ostala v svojem stanovanju.

Odplačala že 40 tisoč dolgov
Olahova je bila podjetnica in je imela tri gostinske lokale. Posli ji niso šli najbolje, zato so se ji nabrali dolgovi. Te je odplačevala s pomočjo hčerke, ki je bila manekenka v Italiji, nekoliko pa so ji pomagali tudi starši. Z ostalimi upniki, ki jim je odplačala že za 40 tisoč evrov dolgov, so se nekako sproti dogovarjali, na koncu pa se je zapletlo pri 2800 evrih dolga Petrolu.

Gospa je za prodajo ponudila svojo garažo, ki je bila ocenjena na 18 tisoč evrov, dolg pa bi se poplačal tudi, če bi bila prodana za polovico cene. Sodnica je sicer dejala, da so garažo skušali prodati, a da zanjo ni bilo kupcev.

Deložacija se je začela ob 9. uri, izvršitelji pa se niso niti ozrli na vse podpornike, ki so prišli podpreti Olahovo. “To so sociopati, nimajo nobenih meril, nobenega sočutja do sočloveka,” je prepričan predsednik združenja Osveščenih prebivalcev Slovenije Ladislav Troha, ki je nagovoril zbrane.

Gospa Olahova se je v stanovanje zaklenila, pri sebi pa je imela plinske jeklenke, ki so jih policisti naknadno odstranili po pogajanjih s stanovalko. Obstajal je namreč sum na povzročitev splošne nevarnosti, stanovalce bloka so tudi evakuirali. Preventivno so na prizorišče prispeli tudi gasilci. Po koncu drame so policisti pridržali tri osebe, tudi Olahovo, zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti.

Podporniki zgroženi
Olahova je sicer svoje podpornike prišla pozdravit z balkona, a ni mogla povedati, kaj točno se dogaja. Bila je le vidno pretresena.

Pretresena pa je bila tudi ena izmed podpornic, ki nam je v izjavi dejala, da so deložacije na pohodu in da ne smemo dopustiti, da bi ljudi metali na cesto, njihova stanovanja pa prodajali za polovico cene. “Kot mama si sploh ne morem predstavljati, da policisti danes izvajajo tukaj to nalogo. Vprašali smo jih, če imajo tudi sami otroke, a so se obnašali, kot da nas ni,” je dejala in poudarila še, da danes na prizorišču pogreša predvsem odgovorne – od socialnih delavcev do varuhinje človekovih pravic. “Zakaj vas ni, gospa Vlasta Nussdorfer?” je zastavila vprašanje v našo kamero.

Sodišče ali kriminalna združba?
“Gre za fizično, psihično in ekonomsko nasilje nad človekom. To je najhujše, kar se lahko zgodi. To sodišče, ki je sprejelo takšno odločitev, je kot privatno sodišče, ki nastopa kot kriminalna združba. Tudi policija ščiti te lopove. To je nezaslišano. Tukaj ni nobene odgovorne osebe, pohvala prisotnim novinarjem, ki lahko edini poveste narodu, kako se ropa državljane,” pa nam je povedal eden izmed podpornikov.

Troha: Sodnica bi se lahko malo bolj potrudila
Troha je že v dneh pred deložacijo opozarjal na ta pretresljiv primer in o tem obvestil tudi medije. Kot je pojasnil, “o krutosti te izvršbe priča tudi dejstvo, da je bila ocenjena vrednost tega dvosobnega stanovanja z garažo in kletjo več kot 155 tisoč evrov, na drugi dražbi pa je bila cena pol nižja. Dražitelj je tako do stanovanja prišel za 80 tisoč evrov”. Prepričan je, da bi bil ob nekoliko večjem trudu sodnice pri prodaji garaže dolg poplačan in stvar rešena.

Foto: Nova24TV/N. K.

Foto: Nova24TV/N. K.

Ob tem je dodal, da je gospa za garažo celo sama našla kupca, ki bi zanjo odštel 10 tisoč evrov in je šla takoj zatem na sodišče, da bi to uredili, vendar tam o tem niso želeli ničesar slišati, ker naj bi bilo prepozno.

Vse institucije so ji obrnile hrbet
Gospa Olah pa nam je sicer pojasnila, da se na njen problem kljub opozorilom niso odzvali niti v parlamentu niti na vrhovnem sodišču, kljub temu da so pri njeni zadevi storili ogromno napak. Odgovorne je prosila, da z deložacijo počakajo vsaj na konec šolskega leta, da incident otrok ne bi preveč pretresel. Živi namreč s hčerko in vnukoma, starima 6 in 9 let.

Kljub temu da je gospe država obrnila hrbet, pa ima za seboj podporo ljudi, ki so ji pred njeno stanovanje prišli izraziti podporo. “Jaz ne bom šla živa iz tega stanovanja, sem 54-letna babica. V življenju sem pošteno garala,” nam je v pogovoru pred dnevi pretreseno pojasnila Olahova. Med drugim je 13 let delala v Švici, da si je lahko privoščila to stanovanje.

“Trudila sem se. Ne kradem, ne lažem,” je obupano povedala Olahova. Brat sodnice Tine Benčič je sicer njen sosed. On naj bi tudi želel kupiti njeno stanovanje, nam je še pojasnila. 

“Ko pride migrant, mu nudimo vse”
Troha je nad delovanjem odgovornih institucij ogorčen. Kot je opozoril, je Slovenija po vseh mednarodnih konvencijah in v slovenski ustavi opredeljena kot socialna in pravna država, iz česar izhaja, da morajo imeti vsi ljudje nad glavo streho. “Ko pride migrant, ki niti ni nujno iz vojnega območja, mu tukaj nudimo vse. Po drugi strani pa mrtvo hladno na cesto vržejo dve ženski in dva otroka, ki nimajo kam,” je še dejal. Opozoril je tudi, da se deložacija ne sme zgoditi, če socialna služba otrokom ne ponudi nekega začasnega prebivališča. “To se tukaj ni zgodilo. Namesto tega so jim priporočili center za brezdomce,” je pojasnil.

Tudi otroka bosta brezdomca
Gibanje Osveščenih prebivalcev Slovenije se je med drugim obrnilo tudi na vlado, predsednika države in na varuhinjo človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Vse odgovorne so ponovno pozvali, “da ustavijo to nesmiselno in zlonamerno uničevanje družine z malimi otroki”. Opozorili so jih tudi, da bosta ob morebitni prisilni deložaciji brezdomca postala tudi otroka, kar je protiustavno in je proti vsem konvencijam ter paktom o človekovih pravicah ter še posebej v nasprotju s Konvencijo o otrokovih pravicah.

Nina Knapič