fbpx

“Nismo zgolj obljubljali, ampak smo marsikaj tudi uresničili”

Jeraj, SDS (foto:sta)

V zadnjih dveh letih smo povečali otroške dodatke, sredstva za novorojence in družine, starše smo razbremenili s spremembo zakona o dohodnini.

Poslanka SDS Alenka Jeraj se je udeležila predvolilnega soočenju 24ur.com, kjer so predstavnice petih strank predstavile svoja mnenja o slabi demografski sliki Slovenije, razmerah v zdravstvu in na področju vzgoje in izobraževanja, prisotnosti žensk v politiki, ter o vprašanju pravne države.

V uvodnem delu je bilo govora o demografskem stanju Slovenije. Alenka Jeraj je poudarila, da v SDS zagovarjamo pozitivno družinsko politiko in dodala: “Morali bi socialno politiko ločiti od družinske. Z ukrepi bi morali pomagati mladim, da si ustvarijo družino. Na tem področju smo že naredili korak naprej s sprejetjem Zakona o stanovanjsko jamstveni shemi.” Predstavila je tudi ukrepe, ki jih je v zadnjih dveh letih Vlada RS pod vodstvom SDS, že sprejela. “Nismo zgolj obljubljali. V zadnjih dveh letih smo povečali tako otroške dodatke kot sredstva za novorojence, družine, starše smo razbremenili s spremembo zakona o dohodnini. Naša ideja je bila tudi, da uvedemo socialno kapico, vendar zaenkrat še ni bilo dovolj podpore,” je povedala Jerajeva.

V nadaljevanju so se dotaknili plač vzgojiteljic in pomočnic vzgojiteljic. Jerajeva se je strinjala z izhodiščem, da ima v šolstvu marsikdo prenizko plačo ter da je neprimerno, da plačni sistem omogoča, da je nekdo pod minimalno plačo in napovedala, da se bo v prihodnosti urejalo razmerja v plačnem sistemu, kar v zadnjih dveh letih ni bilo mogoče predvsem zaradi epidemije koronavirusa.

Alenka Jeraj na soočenju

V nadaljevanju so spregovorili o težavah v zdravstvu in pomanjkanju zdravnikov. Alenka Jeraj je povedala, da je bilo v zadnjih dveh letih storjeno kar nekaj korakov, da to težavo rešimo. “Povečali smo število specializacij, povečali smo vpis na obe medicinski fakulteti, pogovarjali smo se o novih plačnih razmerjih, zagotovili denar za izboljšanje razmer,” je poudarila. Povedala je še, da je to dolgotrajen proces, saj se zdravnikov, ne glede na vse te ukrepe, ne da narediti v dveh letih in da se na pristojnem ministrstvu pripravlja kadrovska strategija, ki bo olajšala reševanje tega izziva. Opozorila je še na napake iz preteklosti in med drugim povedala, da je “v času vlade Mira Cerarja ministrica Milojka Kolar Celarc v parlament prinesla zakon, ki je bil tudi sprejet, da morajo imeti zdravniki po končani fakulteti in opravljeni specializaciji še pet let mentorja.”

V nadaljevanju soočenja so se dotaknili tudi vprašanja majhnega števila žensk v politiki. “Ženske se težje odločijo za te funkcije. Danes nas zmerjajo s fašisti, diktatorji, in za ženske je to precej težko,” je poudarila Jerajeva.

Ob koncu so predstavnice strank spregovorile tudi o področju pravne države. “Slovenci zelo malo zaupajo pravni državi in moramo se vprašati, zakaj. Na Evropskem sodišču za človekove pravice si izmenjujemo prvo in drugo mesto. Kar naprej padajo sodbe, ki so jih izdali naši sodniki. Včasih se ni smelo nič govorit o tem, danes pa smo lahko kritični, lahko se vprašamo. In ne vem, zakaj je problem, če se enega sodnika vpraša ali ima diplomo ali je nima, ali ima pravosodni izpit ali ga nima” je povedala Alenka Jeraj.

Sara Kovač