fbpx

Nogometna zveza Slovenije podlegla medijskemu linču Zahovića in mu naložila šestmesečno prepoved sodelovanja na nogometnih tekmah

Zlatko Zahović (foto: STA)

Nogometna zveza Slovenije je športnemu direktorju NK Maribor Zlatku Zahoviću izrekla šestmesečno prepoved sodelovanja v vseh z nogometom povezanih dejavnostih na vseh uradnih tekmah. Vzrok za kazen je po njihovem “nešportno in neetično obnašanje Zahovića na novinarski konferenci po tekmi Maribora in Krškega 17. marca”.

Vsakomur, ki se je odločil, da se z ogledom posnetka sam prepriča o tem, ali je Zahović res šel predaleč ali ne, je nemudoma jasno, da je šlo zgolj za medijski linč, ki ga je podžgal novinar Ekipe 24 Dejan Mitrović, ki je namerno sprovociral Zahovića. Mitrović je bil sicer včasih na plačilni listi kluba, namreč, ko je Maribor igral v Ligi prvakov v sezoni 2014/15, je pomagal v službi za odnose z javnostjo. Ker pa ga nato niso želeli zaposliti in so se mu zahvalili za sodelovanje, se je zaposlil na Ekipi 24, kjer nenehno provocira.

Novinar Mitrović se je večkrat spravil na Zahovićevega sina Luko, sicer igralca kluba NK Maribor, ki trenutno zaseda 2. mesto prve slovenske nogometne lige, na Izeta Rastoderja, nekdanjega lastnika NK Olimpija, in na aktualnega prvega moža ljubljanske Olimpije Milana Mandarića.

Zastavil mu je provokativno vprašanje
Spomnimo. Vprašanje, ki ga je Mitrović zastavil Zahoviću, je bilo: “Kako ste pa razočarani z obiskom na tribunah?” (relevantni del se začne v videu ob 10:20). Z razlogom in povsem pravilno je Zahović vprašanje prepoznal kot umazano provokacijo. Tudi ni bila prva takega tipa s strani tega novinarja. Vprašanje namreč že vsebuje odgovor. A kaj mu je sploh Zahović zabrusil v obraz, da je Mitrović tako pretresen? “Ti hočeš samo provocirat. Počasi, sine moj, koliko pa si star? Ne me provocirat. Jaz vem, da … vem,” je Zahovič pomignil z roko. “Daj eno lepo vprašanje – ne provocirat samo o obisku in ne vem, kaj vse.”

Mitrović je na tej točki zavzel obrambno držo in z napol užaljenim glasom vprašal: “Kaj sem pa provociral?” Zahović se ni pustil zmesti. “Vem, da si z Ekipe, samo ne provocirat,” mu je odvrnil. “Počasi, sine. Imaš še dovolj časa.” Na tej točki se je Zahović obregnil ob novinarjevo izgubo očeta. Tega ni storil iz zlobe, temveč samo zato, da bi demonstriral, kaj hoče povedati. Vsekakor si lahko novinarsko konferenco pogleda vsak zase in presodi, če Mitrović in ostali režimski jastrebi delajo iz muhe slona.

Nedvomno so se s tem medijskim linčem spravili na Zahovića in iz Mitrovića ustvarili žrtev. S tem namreč želijo ustvariti vtis, da ga je Zahović verbalno napadel samo zaradi “nedolžnega” vprašanja o številu gledalcev, zaradi česar naj bi mu Zahović začel groziti. Zanimivo pa je, da so s tem umaknili pozornost z zgodovinskega pričevanja ljubljanskega župana Zorana Jankovića pred parlamentarno komisijo o ugotavljanju zlorab v bančnem sistemu, kjer je ta na trenutke povsem izgubil živce.

C. Š.