fbpx

[VIDEO in FOTO] To so migranti, za katere naši vladi ni mar: “Takšnih kraj nad svojimi državljani ne izvaja nobena država EU”

Foto: Nova24TV/A. D.

“Ko dokažemo, da imamo prav, upamo, da boste ta denar, ki ga sedaj jemljete delavcem, nakazali na TRR sindikata,” je bilo osrednje soporočilo, ki ga je Sindikat delavcev migrantov Slovenije na shodu želel posredovati vladi Mira Cerarja. Zagotovili so tudi, da se bodo skupaj borili – z najboljšimi odvetniki vse do Evropskega sodišča.

Več kot 14 tisoč Slovencem je prekipelo. Danes se je tisoče med njimi udeležilo prvega sestanka Sindikata delavcev migrantov Slovenije, kjer so razpravljali o strategijah in načinu boja proti dodatnemu obdavčevanju, ki so ga v vrtoglavih zneskih deležni s strani Slovenije. Shoda so se udeležili različni politiki, pa tudi odvetniška družba Čeferin, ki skupino delavcev uradno zastopa v skupni tožbi proti državi.

Celoten shod si lahko pogledate v spodnjem videu.

https://www.youtube.com/watch?v=ialyIvSHljs

“Mramorju dodatki, nam pa dvojni davki,” je eden izmed napisov na plakatih, ki smo jih opazili v nabito polnem Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja v Mariboru.

Kot je ob prihodu na shod poudaril Klemen Golob iz odvetniške družbe Čeferin, so bili številni posamezniki diskriminatorno obravnavani, čeprav za to ni bilo nobenega razloga. Ob tem je ocenil, da bodo izkoristili vsa pravna sredstva, ki so jim na voljo.

Vladi se na delavcih splača mastno služiti
Organizatorji opozarjajo, da se na njihove pozive ni odzvala prav nobena stranka v koaliciji, na čelu s premierjem Cerarjem. Kot so v uvodnem govoru dejali, so jim naproti prišle le SDS, NSi in SLS. Miro Cerar, Dušan Mramor in vsi ostali pa nas suvereno ignorirajo. Ne odzivajo se na naše pozive, niti niso pripravljeni na dialog,” so poudarili in dodali, da se jim na delavcih očitno splača mastno služiti.

Predsednik sindikata delavcev migrantov Slovenije Dušan Cvetko je nato v svojem nagovoru predstavil najpomembnejše razloge za ustanovitev sindikata. “Kolikor je nam znano, takšnih kraj nad svojimi državljani ne izvaja nobena država Evropske unije,” je poudaril in obljubil, da se bodo skupaj borili – z najboljšimi odvetniki vse do Evropskega sodišča.

Razlogi za ustanovitev sindikata:
– Diskriminatorni (krivični) zakoni.
– Mačehovski odnos države do te problematike.
– Nepovezanost.
– Neenotnost.
– Borba posameznikov za varovanje ekonomskih in socialnih interesov vseh delavcev migrantov.
– Brez prave finančne in pravne podpore, ki bi ščitila pravice delavcev migrantov.

Glavni cilj sindikata pa: izpodbijanje odločb, izdanih s strani FURS glede dohodkov, prejetih iz tujine.

Vladi in vsem tistim, ki se z njimi ne strinjajo, pa so namenili posebno sporočilo: “Ko dokažemo, da imamo prav, upamo, da boste ta denar, ki ga sedaj jemljete delavcem, nakazali na TRR sindikata.”

“Želimo le pravično obravnavo, želimo svoje dostojanstvo”
“Od države ne želimo prav ničesar. Želimo le pravično obravnavo, želimo svoje dostojanstvo. Želimo to, kar nam lastna država ne more dati. To je zaposlitev,”
je v svojem govoru poudaril Dušan Cvetko, predsednik civilne iniciative Apače in pobudnik ustanovitve sindikata ter ob tem požel bučen aplavz množice. Dodal je še, da to, kar v zadnjem letu počneta vlada Mira Cerarja in minister za finance Dušan Mramor, presega vse meje dobrega. “Priča smo do zdaj najmočnejšemu pritisku na lastne državljane.”

Obregnil se je tudi ob dodatke za stalno pripravljenost, ki jih je po njegovih besedah prejemala akademska elita z ministrom Mramorjem na čelu. Kot je poudaril, je to absurd brez primere, zato ne vidijo smisla, da bi Mramor še naprej ostal na ministrstvu.

Davek plačajo na dveh koncih
Štajerska, Koroška, Pomurje, Gorenjska – to so regije, kjer je stopnja brezposelnosti najvišja in možnosti za zaposlitev zelo omejene, iz njih pa prihaja večina ljudi, ki so se zaposlili pri severni sosedi Avstriji. Kruh si služijo v Avstriji, denar zapravijo v Sloveniji, davek pa plačajo na obeh koncih. Evropska komisija je Sloveniji izdala direktivo, da s sosednjo Avstrijo uredi davčne dogovore tako, da se izogne dvojni obdavčitvi. A kot poudarjajo delavci, ima Slovenija od njih preveliko korist, da bi imela željo urediti razmere.

Vabilo na shod - prvi sestanek sindikata. Foto: Facebook

Vabilo na shod – prvi sestanek sindikata. Foto: Facebook

Koliko denarja je v letih 2012, 2013 in 2014 Slovenija pobrala kot razliko pri obdavčitvi čezmejnih delavcev, ni znano – iz Finančne uprave Republike Slovenije so nam namreč odgovorili, da s temi podatki ne razpolagajo.

Dušan Cvetko nam je že pred shodom povedal, da bo ta namenjen jasnim dogovorom o tem, kako se bodo delavci skupaj, združeno spoprijeli s problematiko dodatnega obdavčevanja v Sloveniji.

Prvo pobudo v boju proti obdavčevanju v obeh državah je prevzela civilna iniciativa Apače, njeni ustanovitelji pa so sedaj tudi pobudniki sindikata, za katerega pravijo, da bo omogočil usklajen, hiter in učinkovit način protestiranja. S članarino se bodo zbirala sredstva, namenjena “borbi tako na sodiščih kot izven njih”.

Sindikat delavcev migrantov Slovenije naj bi bil sčasoma največji slovenski sindikat. Foto: Facebook

Sindikat delavcev migrantov Slovenije naj bi bil sčasoma največji slovenski sindikat. Foto: Facebook

Za pravice delavcev v Avstriji le Milan Zver in stranka SDS
Milan Zver, evropski poslanec, se v Bruslju od spomladi 2014 bori za reševanje problematike obdavčevanja slovenskih delovnih migrantov. Iz Zverovega kabineta so nam sporočili, da je poslanec že decembra 2014 na Evropsko komisijo naslovil pisno vprašanje glede neurejenega področja obdavčenja (obmejnih) delovnih migrantov, zahteval tudi njihov odgovor, a večjega napredka ni bilo.

Za ureditev problematike se je intenzivno trudila tudi stranka SDS. Leta 2007 je vlada Janeza Janše z državnim sekretarjem Andrejem Šircljem sprejela sklep, da se pristopi k spremembi mednarodne konvencije med Avstrijo in Slovenijo. Proces je stekel, a ga naslednja vlada na žalost ni zaključila. Nato je SDS kot opozicijska stranka v letu 2009 podprla sklep vlade, da se uvede posebna davčna olajšava za čezmejne delovne migrante, nato pa je v letu 2012 skupaj z drugimi strankami uspela zavrniti prvi poskus ukinitve posebne davčne olajšave.

S tematiko je Zver že seznanil tudi druge evropske poslance, ko je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu ponovno pozval Komisijo k nadaljnjim ukrepom za izboljšanje prostega pretoka delovne sile v EU. Ob robu razprave je poudaril, da je “prosto gibanje delavcev ena od štirih svoboščin, ki jih uživajo državljani EU in eno temeljnih načel evropske integracije.”

Cerar noče rešitve – se mu ne splača?
“Veliko lažje kot preko evropske zakonodaje pa bi problem lahko rešila aktualna vlada dr. Mira Cerarja. To je možno narediti v okviru sporazumov o izogibanju dvojnemu obdavčevanju med Slovenijo in Avstrijo,” pojasnjujejo v kabinetu Milana Zvera. 

Menijo, da so rešitve možne, a da jih lahko izpeljejo le vlada oziroma ministrstvo za finance in ministrstvo za zunanje zadeve v sodelovanju z avstrijskimi partnerji. “A ker vlada tega ne želi oz. ne zna narediti, je treba v Bruslju iskati poti za zunanje pritiske in evropske pobude, ki bi jo končno prisilile k ukrepanju,” so nam situacijo pojasnili v kabinetu evropskega poslanca.

Anja Dangubič