Nov škandal v slovenskem zdravstvu: Na prevoz v bolnišnico čakala dva dni, nato je bilo zanjo že prepozno

Foto: STA

Nov škandal v slovenski bolnišnici. Jožica Horvat iz Straže je kljub slabemu počutju po klicu na 112 na prevoz v novomeško bolnišnico čakala dobra dva dni. Ko so jo tja končno prepeljali, ji zdravniki niso mogli več pomagati. V zdravniški zbornici so prepričani, da je zdravstveni sistem tu odpovedal.

Le deset dni po tem, ko je v javnost prišla vest o smrti bolnika v šempetrski bolnišnici, ki so mu namesto kisika dovajali smejalni plin, Dnevnik poroča o novem škandalu v slovenskem zdravstvu. Jožica Horvat iz Straže je zaradi sepse umrla 14. marca v novomeški bolnišnici. Tja so jo kljub zelo slabemu počutju in bolečinam prepeljali šele dva dni po prvem klicu v sili na številko 112. Soprog Stjepan Horvat se sprašuje, ali bi bila žena danes še živa, če bi se v zdravstvu odzvali bolje in prej, poroča Dnevnik.

Septembra lani je bila Jožica Horvat v novomeški bolnišnici operirana na desnem kolenu. Ker se rana ni celila, kot bi bilo treba, so okrevanje v zdravilišču prestavili. V zdravilišče sta se z možem tako odpravila 8. marca letos. Naslednje dni se je počutila še slabše. O tem je mož takoj obvestil tamkajšnjega zdravnika, ki je v sobo poslal sestro, da ji je dala injekcije analgina.

Najprej šest ur čakala na rešilca, nato pa je ta ni odpeljal
11. marca sta Horvatova prišla domov. Ker se je Jožica izredno slabo počutila, je Horvat poklical urgentno službo novomeške bolnišnice. Rešilec je prišel po šestih urah, kljub temu da jih je mož opozoril, da je z ženo zelo hudo, poleg tega pa je bila še slabokrvna. Ko so reševalci končno prišli, je niso prepeljali v bolnišnico, ampak so ji dali injekcije in tablete proti bolečinam.

Po dveh dneh so jo le prepeljali v bolnišnico
Po njih se je počutila nekoliko bolje, v nedeljo zjutraj pa se ji je stanje znova zelo poslabšalo. Ob devetih zjutraj je mož Stjepan zato znova poklical na 112. “Prosil sem jih, naj pridejo ponjo, ker je bilo z njo res hudo. Prišli so čez tri ure,” je pojasnil za Dnevnik. Njegovo ženo so odpeljali v novomeško bolnišnico in jo po odvzemu krvi namestili na intenzivno terapijo internega oddelka. Stjepan je medtem odšel domov po nekaj njenih stvari. Ko se je okrog 15. ure vrnil, mu je zdravnica povedala, da ima žena sepso in da je zelo hudo. V ponedeljek dopoldne je umrla. Obdukcija je pokazala, da se je Jožici Horvat v operiranem kolenu nabiral gnoj.

Direktorica bolnišnice: Sepso je težko prepoznati
Ali bi Jožica Horvat preživela, če bi jo v bolnišnico prepeljali že v petek, je z gotovostjo nemogoče reči, bi pa zagotovo imela vsaj večje možnosti, meni strokovna direktorica novomeške splošne bolnišnice Lučka Kosec. “Ko je v nedeljo gospa prišla v bolnišnico, je bila že v hudem septičnem šoku. Če se sepsa pravočasno prepozna in zdravi z antibiotiki, je možnost preživetja bistveno večja. Takšno zdravljenje prepreči, da bi se razširila. Je pa res, da je sepso težko prepoznati, poleg tega pa se zelo hitro širi,” je pojasnila za Dnevnik.

Zdravniška zbornica: Zdravstveni sistem je tukaj odpovedal
Na Zdravniški zbornici Slovenije so medtem že prejeli prijavo o smrti bolnice, ki je ob sepsi dobra dva dni čakala na prevoz v bolnišnico. “Zdravstveni sistem je v tem primeru odpovedal. Ravnanje ni bilo optimalno,” je bil jasen predsednik zbornice Andrej Možina. V nadaljevanju pa bo treba odgovoriti tudi na to, v kateri točki obravnave in zakaj se je to zgodilo, je dodal.

Stjepan Horvat se sprašuje, zakaj je njegova žena tako dolgo čakala na diagnozo in pomoč, ki jo je potrebovala. Pričakuje, da bodo v zdravstvu to raziskali, na svojo izkušnjo pa želi javno opozoriti tudi zato, da se kaj podobnega ne bi še kdaj ponovilo. “Če nič drugega, je tudi to neke vrste preventiva, kajne? Kajti tudi zdravniki bodo po tem dogodku pozornejši,” je dejal.

N. K.

 • tarantela

  Tole z urgentnimi centri naše ministrice za zdravje je pa res edinstvena ureditev! Še malo, pa jih sploh ne bomo potrebovali, bodo ljudje prej pomrli. Mimogrede: a bi gospa ministrica morda le odstopila in prepustila delo tistemu,ki se na to spozna?

  • karlina

   Ja, sigurno ,da bo, kdo pa je še v tej vladi odstopil mogoče, itak ,da ne bo, saj ni neumna, da bi si odrekla bajno plačo, saj zato pa je tako, kot je,vsi ti ministri, ki jih imamo v vladi in to sami levi-nesposobni do konca, nesposobni, čisto z nobenim ni nič, niti ene samcate izjeme, da ne govorim o Počivalšku-počiva na lovorikah, Kopačeva-je ni bilo niti videti, ne slišati, ze nekaj mesecev, Katićeva-zenska, ki je delala v knjiznici v pisarni-vojaška ministrica-haloooo, Gyerkeševa-ko je treba kaj povedati, pošlje Šefica, ker sama ni sposobna povedati niti stavka, brez papirja itd. itd. itd. itd. aja, pa Korl-ministrski klovn, neverjetno res, neverjetno, kaj so volili ljudje z opranimi mozgani pred letom in pol, samo bruhaš lahko, nič drugega.

 • garfi

  Posledice desetletij volilne podpore nesposobnim
  in pokvarjenim levakom !

  • domovina mili dom

   Na žalost se to ne dogaja volivcem komunistov.

 • Tanja Bor

  Pomembno je edino, da zdravstvo ostaja javno. S takim programom so zmagali na volitvah, rezultate pa vidimo.

  • rrrrr

   Rezultati so res vidni, zato si ponosno priznajmo: število umrlih zaradi dobrih rezultatov javnega zdravstva je na zavidljivem nivoju, torej med najvišjimi v Evropi….. Enkrat,kalij,drugič smejalni plin namesto kisika, pa rešilec, ki zamudi komaj dva dni, pa čakalne vrste vnetje slepiča pičlih šest mesecev, pa……………………
   Roko na srce, to je treba priznati: če bi bile bolnišnice privatne in bi si morale med seboj konkurirati, bi celo število pokojnikov upadlo, čakalnice pa prazne. Ali si si to želimo?

   • MissingLink

    Očitno ne poznaš stanja na terenu. Marsikje v Sloveniji delajo operacije v “privatnih” bolnišnicah, ko pa pride do zapleta (gnojenje rane, sepsa) pacientu rečejo: tega pa pri nas ne zdravimo, pojdite v javno bolnišnico. V tem nesrečnem primeru sploh ni bil problem “prihod reševalca”, ampak neprepoznano septično stanje v zdravilišču in pri prvem obisku reševalcev.

    Če bi bile bolnišnice privatne, bi obravnavale samo še finančno rentabilne bolezni (lahko ozdravljive, dobro plačane od zavarovalnice). In če bi imel smolo, da dobiš redko bolezen z visokimi stroški zdravljenja, bi pač umrl na cesti – tako kot 20% ljudi v ZDA, kjer imajo tako krasno privatno zdravstvo.

    • rrrrr

     MissingLink, vaši argumenti o prednostih javnega zdravstva napram morilskemu privatnemu, zlasti tistemu, najbolj nečloveško grozljivemu, kot vi trdite, v ZDA, so me povsem prepričali. Hvala za prosvetlenje.
     Ob Velikonočnih praznikih vam želim vse dobro, pa tudi, da bi se veliko ukvarjali z rekreacijo in uživali ob zdravi hrani.
     Za vsak slučaj, da resno ne zbolite. Da vas takrat naše predmoderno socialistično javno zdravstvo ob infarktu po dveh dneh pripelje na urgenco in vas priklopi na smejalni plin. In to zastonj, povdarjam, zastonj!
     Pa zdravi ostanite.

   • karlina

    Točno, ampak ne bodo ,ker so v ozadju lobiji in tudi mafija, ki bajno sluzi.

 • Markvard

  Seveda, ker bistvo komunizma in jugokomunizma je v podpori, ki jo mucki izrečejo na volitvah, ker je svetovno znano, da komunizem nasploh in tukaj jugokomunizem temeljita na poštenih pravno-demokratičnih volitvah, kjer garfiji izkazujejo podporo svojim gospodarjem. Tudi, saj je prav tako znano, da mucki in kužki vole svoje gazde, toda to še ni dovolj za totalitarizem, kar komunizem nedvomno je. Zato pa dnevno uvažajo muckiće, đukelice in sedaj še musliće, da bodo v skorajšnji prihodnosti lahko celo na poštenih volitvah zmagali. Kako pa to, da mucek tega ne razume? Posledica dolgoletnega pranja možgančkov. Murglskojugokomunistični totalitarizem je posledica zločinske jugokomunistične revolucije, ne pa neke obče volilne podpore, ki je komunizem vsaj v Sloveniji ni dobil in je tudi nikoli ne bo. Komunizem, tukaj murglskosrbski jugokomunizem, je zločin proti človeštvu, je klanje otrok, je ropanje, je goljufija, je laž na vsakem koraku, je totalna kontrola nad šolstvom, mediji, sodstvom itd., v Sloveniji je uničevanje vsega, kar je slovenskega, ne pa nekakšna “pokvarjena levakost”, kar zmore zamjavkati nek mucek.

 • domovina mili dom

  Če bi imela partijsko knjižico, bi se zdravila v Švici.

 • Meho

  Spet “kvalitetno javno zdravstvo” ! Ljudje umirajo i nikome ništa.
  .

 • Razocarana

  Po eni strani Slovenija na veliko zapravlja za luksuz vladnih uslužbencev, kot je bil prevoz s helikopterjem v Planico, za banke, za uslužbence v slabi banki (samo pomislite koliko denarja je ušlo skozi slabo banko) in za migrante, za katere je samo za prevoz Slovenija zapravila več kot 20 milijonov, ipd. po drugi strani pa naša vlada ‘komaj’ nabere denar za subvencijo za otroške malice, ukinjajo socialne transferje za samohranilke, ni denarja za upokojence, varstveni dodatek ki ga je potrebno vračati, čedelje več stvari v zdravstvu je potrebno plačati, ipd.

  Že v zdravstvem samem je veliko nedoslednosti in bi ga bilo potrebno korenito prevetriti; določeni birokrati in zdravniki služijo razne dodatke, potem zdravniki delajo v prostorih in na napravah plačanih s strani davkoplačevalcev še na koncesijo, medtem ko so nekateri preobremenjeni in delajo v primerjavi z osebo ki dela enako delo za dvakrat manj denarja in podobno. Zato pa se, po mojem mnenju, dogajajo smrti kot je smrt zgoraj.

 • Poštenje velja

  Drzava ki ze od leta 2008 ni drudega kot zahojena komunistična lopovka tvorba osebkov brez vesti in odgovornosti.
  Fuuj kje trenutno se živim!

  • karlina

   Res, enostavno se človek samo zjoka-majhen človek v tej Sloveniji je vreden manj, kot kamen na cesti, ampak res.

 • karlina

  Po 10 . dnevih je prišlo šele v javnost, kot tudi primer iz Nove gorice, pa tega človek ne more več verjeti, kaj se dogaja, v bistvu ljudje res nismo nič vredni, pa še kako zelo veliko plačujemo za zdravstvo, izrekam iskrene sozalje vsem svojcem, res, zal mi je, da se je spet tako končalo , pa se ne bi smelo, oz. lahko bi se pomagalo, pravi čas.

 • Maja

  od sepse umre veliko ljudi v bolnišnici, tako da ni nujno da bi bolnica ozdravela če bi ležala ves čas na oddelku.ni garancije.