Nov škandal v slovenskem zdravstvu: Na prevoz v bolnišnico čakala dva dni, nato je bilo zanjo že prepozno

Foto: STA

Nov škandal v slovenski bolnišnici. Jožica Horvat iz Straže je kljub slabemu počutju po klicu na 112 na prevoz v novomeško bolnišnico čakala dobra dva dni. Ko so jo tja končno prepeljali, ji zdravniki niso mogli več pomagati. V zdravniški zbornici so prepričani, da je zdravstveni sistem tu odpovedal.

Le deset dni po tem, ko je v javnost prišla vest o smrti bolnika v šempetrski bolnišnici, ki so mu namesto kisika dovajali smejalni plin, Dnevnik poroča o novem škandalu v slovenskem zdravstvu. Jožica Horvat iz Straže je zaradi sepse umrla 14. marca v novomeški bolnišnici. Tja so jo kljub zelo slabemu počutju in bolečinam prepeljali šele dva dni po prvem klicu v sili na številko 112. Soprog Stjepan Horvat se sprašuje, ali bi bila žena danes še živa, če bi se v zdravstvu odzvali bolje in prej, poroča Dnevnik.

Septembra lani je bila Jožica Horvat v novomeški bolnišnici operirana na desnem kolenu. Ker se rana ni celila, kot bi bilo treba, so okrevanje v zdravilišču prestavili. V zdravilišče sta se z možem tako odpravila 8. marca letos. Naslednje dni se je počutila še slabše. O tem je mož takoj obvestil tamkajšnjega zdravnika, ki je v sobo poslal sestro, da ji je dala injekcije analgina.

Najprej šest ur čakala na rešilca, nato pa je ta ni odpeljal
11. marca sta Horvatova prišla domov. Ker se je Jožica izredno slabo počutila, je Horvat poklical urgentno službo novomeške bolnišnice. Rešilec je prišel po šestih urah, kljub temu da jih je mož opozoril, da je z ženo zelo hudo, poleg tega pa je bila še slabokrvna. Ko so reševalci končno prišli, je niso prepeljali v bolnišnico, ampak so ji dali injekcije in tablete proti bolečinam.

Po dveh dneh so jo le prepeljali v bolnišnico
Po njih se je počutila nekoliko bolje, v nedeljo zjutraj pa se ji je stanje znova zelo poslabšalo. Ob devetih zjutraj je mož Stjepan zato znova poklical na 112. “Prosil sem jih, naj pridejo ponjo, ker je bilo z njo res hudo. Prišli so čez tri ure,” je pojasnil za Dnevnik. Njegovo ženo so odpeljali v novomeško bolnišnico in jo po odvzemu krvi namestili na intenzivno terapijo internega oddelka. Stjepan je medtem odšel domov po nekaj njenih stvari. Ko se je okrog 15. ure vrnil, mu je zdravnica povedala, da ima žena sepso in da je zelo hudo. V ponedeljek dopoldne je umrla. Obdukcija je pokazala, da se je Jožici Horvat v operiranem kolenu nabiral gnoj.

Direktorica bolnišnice: Sepso je težko prepoznati
Ali bi Jožica Horvat preživela, če bi jo v bolnišnico prepeljali že v petek, je z gotovostjo nemogoče reči, bi pa zagotovo imela vsaj večje možnosti, meni strokovna direktorica novomeške splošne bolnišnice Lučka Kosec. “Ko je v nedeljo gospa prišla v bolnišnico, je bila že v hudem septičnem šoku. Če se sepsa pravočasno prepozna in zdravi z antibiotiki, je možnost preživetja bistveno večja. Takšno zdravljenje prepreči, da bi se razširila. Je pa res, da je sepso težko prepoznati, poleg tega pa se zelo hitro širi,” je pojasnila za Dnevnik.

Zdravniška zbornica: Zdravstveni sistem je tukaj odpovedal
Na Zdravniški zbornici Slovenije so medtem že prejeli prijavo o smrti bolnice, ki je ob sepsi dobra dva dni čakala na prevoz v bolnišnico. “Zdravstveni sistem je v tem primeru odpovedal. Ravnanje ni bilo optimalno,” je bil jasen predsednik zbornice Andrej Možina. V nadaljevanju pa bo treba odgovoriti tudi na to, v kateri točki obravnave in zakaj se je to zgodilo, je dodal.

Stjepan Horvat se sprašuje, zakaj je njegova žena tako dolgo čakala na diagnozo in pomoč, ki jo je potrebovala. Pričakuje, da bodo v zdravstvu to raziskali, na svojo izkušnjo pa želi javno opozoriti tudi zato, da se kaj podobnega ne bi še kdaj ponovilo. “Če nič drugega, je tudi to neke vrste preventiva, kajne? Kajti tudi zdravniki bodo po tem dogodku pozornejši,” je dejal.

N. K.