fbpx

Nova epizoda teatra absurda: Krkovič se je moral znova zagovarjati na sodišču

Foto: Nova24TV

Brigadir Tone Krkovič je moral danes na ljubljanskem okrožnem sodišču dodatno pojasnjevati sestrelitev helikopterja JLA nad Ljubljano med osamosvojitveno vojno. Na zaslišanju je odgovoril na vsa vprašanja tožilke, kot pravi, pa pri tem ni povedal ničesar takšnega, kar do zdaj še ne bi javno povedal. 

Potem ko je tožilstvo zavrglo kazensko ovadbo, Krkoviča kot zasebna tožilka preganja vdova pilota helikopterja JLA Tonija Mrlaka, ki ga je dal Krkovič sestreliti 27. junija 1991 nad Rožno dolino v Ljubljani.

Emilija Mrlak je namreč prepričana, da Krkovič ukaza o sestrelitvi ne bi smel izdati, saj da je njen mož takrat že prestopil v TO. Očita mu tudi, da je bil helikopter sestreljen na zahrbten način, ker ni bil oborožen in so nanj streljali od zadaj, poroča STA.

Ni bilo razloga za uvedbo sodne preiskave
Krkoviča so prvič zaslišali marca, po zaslišanju pa je preiskovalna sodnica ocenila, da ni razlogov za uvedbo sodne preiskave, ki jo zahteva Mrlakova. A ker je slednja zahtevo za preiskavo dopolnila, je morala sodnica Krkoviča danes znova zaslišati.

Že marca je Krkovič povedal, da je sestrelitev ukazal, ker je helikopter preletel položaje specialne brigade Moris in pomembne državne objekte. Pri tem, kot je dejal, ni vedel, kdo je v njem, prav tako ne, da naj bi se pilot dogovarjal za prestop v TO.

Krkovič bi danes storil enako
Na današnji novinarski konferenci, ki jo je sklical pred zaslišanjem, je Krkovič dodatno povedal, da sestrelitev ni bila napaka, ampak njegovo zavestno dejanje: “Danes bi to naredil še enkrat, če bi bile iste okoliščine”.

Po njegovem mnenju gre pri pregonu za očiten napad na osamosvojitelje, ki ima politično ozadje. Slednje je ponazoril s slikami s predstavitve knjige Skrito povelje, ki jo je napisala sestra Mrlakove, Draga Potočnjak. Predstavitve sta se namreč udeležila tudi nekdanji predsednik Milan Kučan in po njegovih besedah nekdanji drugi človek kontraobveščevalne službe JLA v Sloveniji Šefik Suljević.

Streljanje na “zahrbten” način?
Današnje novinarske konference se je udeležil tudi poročnik Zoran Dernovšek, ki je 45 minut pred sestrelitvijo helikopterja nad Rožno dolino na Igu sestrelil helikopter JLA. Kot je dejal, so morali biti o tej sestrelitvi obveščeni vsi piloti, “saj to počne vsaka vojska”, zato se mu zdi čudno, da je Mrlak sploh letel.

Dernovšek je komentiral tudi očitke Mrlakove, da so na helikopter streljali na zahrbten način: “Raketa, s katero je bilo letalostreljano, je narejena tako, da sledi toploti motorja, kar pomeni, da je primarni način streljanja z njo od zadaj.”

Krkovič: Zahrbten strel ne obstaja
“Očitati, da je streljati v hrbet zahrbtno in podlo dejanje, je najmanj absurdno. Raketa deluje tako, da moraš cilj pravilno streljati v glavni vir energije, ki privlači to raketo. Strel tudi ne more biti zahrbten, ker ta v vojni ne obstaja – razen, če je vezana na kršenje določil mednarodnega vojnega prava. V tem primeru prav gotovo ni šlo za kršenje določil mednarodnega vojnega prava, zato se temu reče taktika,” je zadevo pred časom za Novo24TV komentiral Tone Krkovič, ki je prepričan, da bi morala imeti glavno besedo pri tej zadevi stroka.

Dernovšek je danes dejal še, da so imeli v tistem času ukaz državnega vrha in načelnika TO Janeza Slaparja, naj streljajo na vse helikopterje JLA, ne glede na njihov položaj, kar po njegovem mnenju “Krkoviča povsem razbremenjuje”. Slednji je danes tudi napovedal, da bo zoper Mrlakovo vložil odškodninsko tožbo, ker naj bi blatila njegovo dobro ime. Mrlakova pa je na to po zaslišanju odgovorila, da naj jo toži, če misli, da jo mora.

N. K.