Nova realnost v slovenskem vrtcu – v Mengšu prve praktikantke z naglavno ruto

Fotografija je simbolična (foto: epa).

Vrtec v Mengšu, enota Gobica, ima nove moči. Vzgojiteljicam sta se pri delu pridružili dekleti, ki ne bi pritegnili posebne pozornosti, če ne bi nosili naglavne rute. Neobičajni obiskovalki so prvi opazili starši, ki zaradi rut domnevajo, da sta dekleti muslimanki.

Starši so svojo radovednost že hoteli potešiti pri ravnateljici vrtca Mateji Hribar Sicherl, glede dogajanja v vrtcu pa smo v uredništvu prejeli anonimno pismo, v katerem se je eden izmed zaskrbljenih staršev obregnil ob naglavne rute. “Glede nato, da se stalno piše in govori o asimilaciji, me zanima, ali se s tem misli asimilacijo muslimanov ali asimilacijo naših slovenskih otrok v muslimansko vero,” se je vprašal.

Dekleti na praksi
Pomisleke staršev smo naslovili na ravnateljico vrtca, ki ni zanikala, da sta v vrtcu dve dekleti z naglavno ruto. Iz njenega, sicer zelo skopega, odgovora je razbrati, da sta dekleti na praksi, kjer se urita za poklic vzgojiteljice. K njim naj bi prišli iz ene od vzgojiteljskih izobraževalnih ustanov.

“Sporočamo vam, da v Vrtcu Mengeš poslujemo v skladu z zakonodajo in s predpisi iz vzgoje in izobraževanja, pri tem pa upoštevamo nacionalni dokument Kurikulum za vrtce. V okviru tega omogočamo praktično delo dijakom in študentom, ki nam jih napotijo različne šole,” se je glasilo pojasnilo vrtca.

Glavna vprašanja so ostala neodgovorjena
Na vodstvo vrtca smo sicer naslovili celo vrsto vprašanj, ki so ostala neodgovorjena. Med drugim smo jih povprašali, ali v prostorih vrtca obstajajo kakršnakoli pravila o nošenju naglavnih pokrival in ali sta imeli dekleti v okviru svojih nalog kakšne pomisleke glede šolskega jedilnika, saj je v tem pogosto svinjina, ostalo meso pa ni od živali, ki bi bile obredno zaklane – niso “halal”.

Ž. K.