fbpx

Novinarji RTV, sodniki, tožilci: Razkrivamo imena oseb, ki jih za “pretekle zasluge” plačuje minister za pravosodje Goran Klemenčič

Foto: Nova24TV. Igor E. Bergant je eden številnih družbeno-političnih delavcev, ki so na plačilni listi Klemenčičevega pravosodnega ministrstva.

Navadili smo se že, da so znani slovenski družbenopolitični delavci, ki pripadajo pravi politični opciji, za svoj prispevek k vzdrževanju trenutne oblasti dobro plačani. Ponavadi jim oblastniki namenijo dobre službe v javni upravi, a to še ni dovolj; številni na račun davkoplačevalcev še dodatno služijo s svetovalnimi in avtorskimi pogodbami. Poceni zaslužen denar na državne stroške ni tuj vplivnežem, kot sta denimo novinar Televizije Slovenija Igor E. Bergant in njegova žena Vesna Rakočević Bergant, sicer višja sodnica. Na seznamu prejemnikov, ki ga objavljamo v nadaljevanju, se je znašla tudi vrhovna sodnica Nina Betteto, javnosti bolj znana kot kršiteljica človekovih pravic in tesna sodelavka zloglasnega Branka Masleše. Javno dostopni podatki o seznamu takšnih svetovalnih pogodb na ministrstvih, organih v sestavi in v vladnih službah so sicer zaradi “počasnega dela” uradnikov trenutno dostopni do leta 2015, medtem ko na novejše podatke v uredništvu še čakamo.

Da so med sklenitelji svetovalnih pogodb z vladnimi službami celo novinarji javne televizije, ki vodijo dnevna poročila, vsekakor priča o nasprotju interesov. Voditelj večerne informativne oddaje Odmevi na Televiziji Slovenija, Igor E. Bergant, sodeč po javno dostopnih podatkih, občasno sodeluje z ministrstvom za pravosodje. Zakaj je novinar s strani ministrstva plačan za svojo pomoč v Civilnopravni sodniški šoli (nagrada v višini 391,02 evra) in zakaj je ministrstvo ravno njega najelo kot svetovalca za strokovno usposabljanje za vodstveno funkcijo (548,34 evra), ni povsem jasno. Bi pa to delno lahko razložile njegove povezave z ministrstvom, saj je njegova partnerka Vesna Rakočević Bergant zaposlena kot višja sodnica.

Plača višje sodnice v Sloveniji znaša vsaj dobrih 3.000 evrov mesečno, vseeno pa nekatere slovenske sodnice, kot je tudi Vesna Rakočević Bergant, za pravosodno ministrstvo opravljajo še dodatna svetovalna dela z visokimi zneski. Sodeč po javno dostopnih podatkih je tako Rakočević Bergantova leta 2014 s svetovalnimi pogodbami zaslužila skoraj 3 tisoč evrov, leta 2015 pa še nekaj manj kot tisoč evrov državnega denarja.

Bergant na plačilni listi treh ministrstev in Jankovićeve MOL
Lahko se vprašamo, kako lahko Igor E. Bergant nevtralno opravlja svoje novinarsko delo, če je na plačilni listi zdajšnje Vlade RS? Kako bi sploh lahko prišel do takšne svetovalne pogodbe s pravosodnim ministrstvom, ne da bi mu jo s svojimi vplivi priskrbela njegova partnerka? Bergant, ki ima samostojno podjetje od septembra leta 2014, v katerem ima kot primarno dejavnost prijavljeno “Drugo informiranje”, je denimo lani sodeloval tudi z ministrstvom za zdravje in dobil plačanih 600 evrov, pa tudi z ministrstvom za zunanje zadeve, kateremu je nato izstavil račun za 500 evrov. Še bolje ga je plačala Jankovićeva Mestna občina Ljubljana (MOL), prek katere je Bergant zaslužil 2.500 evrov.

S svetovalnimi pogodbami na pravosodnem ministrstvu pa zelo dobro služi tudi podpredsednica slovenskega vrhovnega sodišča Nina Betetto, ki je leta 2015 zaslužila skoraj štiri tisoč evrov z vodenjem različnih izobraževanj in mediatorstvom. Vodila je tudi Civilnopravno sodniško šolo v Portorožu. To je praktično pol manj v primerjavi z letom poprej, ko je z različnimi izobraževalnimi seminarji zaslužila kar 7.500 evrov.

Na seznamu tudi Andrej Ferlinc, Damijan Florjančič, Vlasta Nussdorfer …
Na seznamu je tudi tožilec v zadevi Patria, Andrej Ferlinc. Čeprav je dodatno zaslužil le okrog 1.800 evrov, pa se lahko vprašamo, zakaj neki mu je ministrstvo plačalo 150 evrov samo zato, da je sodeloval na okrogli mizi na Dnevnih slovenskega sodstva? Naj spomnimo. Ferlinc je tisti tožilec, ki je kazensko preganjal osumljene v politično konstruirani aferi Patria. Dosegel je obsodilno sodbo na okrajnem in višjem sodišču v Ljubljani, obsojeni z Janezom Janšo na čelu pa so morali v zapor. Toda Ustavno sodišče RS je bilo jasno. Vsem podrejenim sodiščem je v vsebinskem smislu povedalo, da Ferlinčeva obtožnica sodi v koš za smeti, ker ne gre za kaznivo dejanje.

Razkrivamo tudi svetovalne pogodbe novega predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, ki ga je državni zbor za predvidoma naslednjih šest let imenoval za naslednika Branka Masleše. Ker se Florjančič dobro spozna na pranje denarja, je za interpretiranje tega kazenskega prekrška leta 2015 prejel okrog 450 evrov, za predavanje in moderiranje na pravnih šolah pa v dveh letih okrog 4.300 evrov.
Naj spomnimo. Pravosodni minister Goran Klemenčič je pred glasovanjem povedal, da se je Florjančiča odločil predlagati zato, ker ima za seboj več kot 30 let sodniške prakse na vseh sodnih stopnjah, kot vodja Okrožnega sodišča v Kopru pa je opravljal tudi naloge sodne uprave.

Med poslanskimi skupinami so mnenje o kandidatu predstavili le v SDS. Franc Breznik je napovedal, da Florjančiča ne bodo podprli, saj bo njegovo imenovanje pomenilo le nadaljevanje dosedanje politike vodenja vrhovnega sodišča, kar je tudi ponazoril z besedami: Po Titu Tito, po Masleši Florjančič. Po besedah Janeza Janše pa so z imenovanjem Florjančiča podelili nagrado človeku, ki je pomagal ukrasti volitve. Imenovanje po njegovem prepričanju ni legitimno, je pa dokazljivo koruptivno.

Na seznamu je tudi ime poslanke SMC Jasne Murgel, ki je za sodelovanje na izobraževanju od pravosodnega ministrstva leta 2014 prejela 1.223 evrov. Gre za nekdanjo sodnico, ki ji je zakonodaja omogočila, da se je iz sodnice, ki je obsojala slovenske pomladnike, režimu naklonjenim pa praktično venomer sodila oprostilno, prelevila v poslanko vodilne vladne stranke. Po koncu svojega mandata se bo tako lahko vrnila na delovno mesto neodvisne sodnice, čeprav je vse prej kot to. Če se namreč nekdo vrne iz poslanskih klopi na mesto sodnika ali sodnice, nikakor ne moremo govoriti o neodvisnosti.

Najdemo pa tudi varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nüssdorfer, ki jo je spletni portal IUS INFO med letoma 2006 in 2012 vsakič uvrstil med deset najvplivnejših pravnic v Sloveniji. Leta 2014 je prek pravosodnega ministrstva zaslužila dodatnih 3.000 evrov za delo državnega tožilca v kazenski zadevi in predavanje na seminarjih za prihodnje rekrute na položaju državnega tožilca v kazenski zadevi, leta 2015 pa 4.000 evrov.

So družbeno-politični delavci nagrajeni, ker so pomagali zrušiti drugo Janševo vlado?
Po naših neuradnih informacijah naj bi bilo nekaj takšnih svetovalnih pogodb sklenjenih v obdobju kratkega vladanja Alenke Bratušek, v precej večji meri pa v času nastopa vlade Mira Cerarja. Trenutni pravosodni minister, ki je moral lastnoročno odobriti vse navedene avtorske in svetovalne pogodbe, je seveda tisti Goran Klemenčič, ki je leta 2012 spisal zloglasno poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, s katerim je omadeževal ime takratnega predsednika vlade Janeza Janše.

Če je bil Klemenčič za lansiranje političnega konstrukta, ki je odnesel drugo Janševo vlado, nagrajen z ministrsko funkcijo, zdaj očitno sam nagrajuje druge družbenopolitične delavce, od sodnikov in tožilcev do novinarjev, ki so tako ali drugače pripomogli k hitri vrnitvi levice na oblast.

L. S.