Novinarski družini Lucu je očitno svinjanje zapisano v genih

Aleksander Lucu (foto: Mediaspeed)

Tina Lucu je hčerka Aleksandra Lucuja, zloglasnega novinarja Nedeljskega dnevnika in Dnevnika, sestra Jake Lucuja, ki je poznan predvsem po tem, kako besno je zagovarjal Udbovca Nika Kavčiča, ter polsestra Grege Repovža, urednika Mladine. Kakšni so njeni geni, je vidno že na kilometer. Tudi ona sovraži vse, kar je desno.

Tina Lucu, odgovorna urednica revije za ženske Liza, nikoli ni dala kaj dosti na zunanji videz. Redkokdaj, če sploh kdaj, smo jo videli naličeno, prav tako smo bili velikokrat prepričani, da obleče prvo stvar, ki jo zagleda v omari. Vendar pa se kljub svojemu pogosto zanemarjenemu videzu čuti poklicano, da komentira novinarje Nova24tv. Tako je na svojem Twitter profilu zapisala: “Sam novinarji na Nova24 tv pa izgledajo, kot da jih ima nekdo s ketnami v kleti zaprte, in jih samo za branje poročil spusti v zgornje nadstropje.” Pozneje je pod svoj komentar še zapisala: “Tud čist zmečkano obleko morajo met in ženskam mora šminka silit čez ustnice.” Res je urednica Lize, vendar pa nasvetov, ki jih objavlja v svoji reviji, ne upošteva …

Govorice prodajal za resnico
Njeno zgražanje nad Nova24tv ima seveda drugo ozadje. Tina Lucu prihaja namreč iz novinarske družine, katere pedigre je znano. “Dve generaciji, trije novinarji,” je njeno družino predstavil Lado Ambrožič v oddaji na nacionalni televiziji Družinske zgodbe.Aleksander Lucu je znan kralj družabne kronike, zgodovinar slovenskega novinarstva,” je Ambrožič osladno predstavil očeta Tine Lucu, ki v Nedeljskem dnevniku in Dnevniku rad pametuje o političnem stanju v Sloveniji, tudi o Patrii, predvsem pa je znan po tem, da rad udari po katoličanih, če se mu le ponudi priložnost. Aleksander Lucu pa velja tudi za Kučanovega “hišnega novinarja”. Vendar je to, da se ne drži Kodeksa novinarjev Slovenije, spoznalo celo Novinarsko častno razsodišče (NČR). Natančneje, v svojem članku Nagačeni medved v Frankfurtu je Lucu kršil peti člen Kodeksa, kar pomeni, da je objavljal nepotrjene informacije, govorice ali ugibanja, kar pa je “prodal” za resnico. Obsodba družbenopolitičnega delavca Lucuja leta 2014 je bila sicer veliko presenečenje za vse, saj je NČR kot organ Društva novinarjev Slovenije vodil izpričani levičar Matija Stepišnik. Obsodili so torej “svojega”.

Tina Lucu. Foto: facebook

Poleg Tine, ki je odgovorna urednica revije, ki jo izdaja podjetje Tomaža Drozga Adria Media, pa sodi v “novinarsko dinastijo” tudi Jaka Lucu, ki je bil nekaj časa športni urednik Poleta. Predvsem znan pa je po svojem obračunavanju z Radom Pezdirjem, ki mu je očital, da je dokumentacijo o vzporedni udbovski ekonomiji, s katero je povezal nekdanjega funkcionarja Udbe Nika Kavčiča, “pridobil od neznano kod”, je pisal Reporter. Vendar pa to še ni vse, saj je Jaka Lucu očitno stopil na stran omenjenega Udbovca in si menda celo izmislil vlom v Kavčičevo hišo. Na policiji namreč niso prejeli nobene prijave vloma v stanovanje takrat že umrlega Nika Kavčiča, ki ga je imel na Beethovnovi v Ljubljani, zato tudi do odtujitve njegove osebne dokumentacije med izmišljenim vlomom ni moglo priti. Vendar pa se za Lucuja s tem zgodba ni končala, saj je še naprej manipuliral, da “sorodniki res uradno niso prijavili vloma, kajti nihče ne ve, kdo se bo pojavil v vlogi preiskovalca kaznivega dejanja in si za dosego višjih ciljev vzel še kakšen dokument za spomin”. Lucujeva novica o vlomu je bila razglašena za “fake-news”.

Tina Lucu zagotovo koraka po stopinjah svojega brata in očeta. V eni od svojih kolumn je tako napadla Aleša Primca: “Priznam, svoja otroka raje zaupam sosednjemu istospolnemu paru kot Alešu Primcu. Oprostite, SDS-ove trenirke so bile nesmiselna nestrpnost užaljenega fanta, Primčev boj proti otrokom, družinam in istospolnim parom pa je nedopusten. JA, priznam, JAZ SEM ZA NOVI DRUŽINSKI ZAKONIK.” Toliko o novinarski nepristranskosti …

Vendar pa lovke družine Lucu segajo še mnogo dlje in nazaj v zgodovino. Aleksander Lucu ni le oče Tini in Jaki, temveč tudi Gregi, ki pa se piše Repovž, torej dolgoletnemu uredniku tednika Mladine. Tudi med Tino Lucu in Repovžem se kaže, da kri ni voda, saj tako eden kot drugi napadata desne politike in nad njimi izživljata svoj gnev s pisanjem. Repovž ima sicer priimek po svoji mami Miji Repovž, novinarki Dela, ki ima izrazito pomanjkanje čuta za demokratičnost ter ki je znana po tem, da si je kariero zgradila na partijskih poznanstvih, kot je ugotovil Vinko Vasle.

Grega Repovž pa je uredil, da ima službo tudi njegov očim, saj je Mija Repovž, potem, ko se je očitno naveličala Aleksandra Lucuja, ujela Janka Lorencija, ki pa sedaj dela kot kolumnist Mladine, pred tem pa je bil urednik Sobotne priloge časnika Delo. In krog je sklenjen.

M. S.