fbpx

Novomeška gimnazija dijake pelje v islamsko molilnico. Črnčec: “Gre za napad na naše otroke”

Foto: STA

Gimnazija Novo mesto je organizirala ogled islamske molilnice v Novem mestu. “Dekleta morajo imeti s sabo ruto,” piše v šolski okrožnici. Številni so nad takšnim ravnanjem gimnazije šokirani.

Ne zgodi se ravno pogosto, da v večinsko krščanski Sloveniji šole peljejo učence v katero od katoliških cerkva. S sklicevanjem na ločenost cerkve in države je vsak takšen poskus zatrt v kali. V Novem mestu pa so za dijake novomeške gimnazije priredili ogled islamske molilnice. Poleg tega je bilo vsem dekletom naročeno, da morajo imeti s sabo naglavno ruto, kot to zahtevajo islamski običaji in predstavniki molilnice.

Vest o tem se je hitro razširila po spletnih omrežjih in številni so bili nad ravnanjem novomeške gimnazije milo rečeno zgroženi. V uredništvo pa smo dobili tudi pismo zaskrbljenega bralca. Kot je zapisal, se mu zdi ravnanje gimnazije skrajno sporno, kot tudi to, “da se moramo v naši državi prilagajati tujcem in njihovi kulturi, oni pa se naši nočejo”. Poudaril je tudi, da je gimnazija Novo mesto že nekaj časa znana po precej levičarski usmeritvi, ki jo širijo tudi na dijake. “Prišlo je celo tako daleč, da se je lani v regionalnem časopisu Dolenjski list znašlo odprto pismo nekdanjega dijaka, ki javno kritizira levo usmeritev šole ter vsiljevanje tovrstne usmeritve dijakom,” je še navedel.

Oblečeni v šeriatska oblačila
Nad akcijo je bil izjemno zgrožen tudi strokovnjak za varnost Damir Črnčec, ki izobraževalni izlet v osrčje islamske skupnosti označuje za izgubo kompasa. Po njegovem gre za posiljevanje naše kulture skozi naše laične šole. “To postaja prav perverzno,” dodaja.

Med obvezno “opremo” dijakinj spadajo tudi naglavne rute, za katere Črnčec meni, da “deklet nihče ne sme siliti, kako naj se oblačijo, še posebej pa ne v šeriatska pokrivala in oblačila!” 

Vprašanja o namenu obiska molilnice, obveznih naglavnih pokrival za dekleta smo poslali tudi na novomeško gimnazijo. Na odgovore še čakamo.

Gimnazija Novo Mesto bo peljala otroke v islamsko molilnico. Črnčec: "Gre za napad na naše otroke" 1

M. P.