fbpx

[Foto] Novomeški škof Andrej Glavan: Za nami je uspešno desetletje

Foto: B. P.

V soboto je bilo v dolenjski prestolnici zelo slavnostno. Novomeška škofija namreč praznuje 10. obletnico, ob tem pa so v svojo sredo sprejeli tudi Fatimsko Marijo romarico.

Jubilej so v Škofiji Novo mesto obeležili s slovesnim bogoslužjem. Dogodek se je odvijal v Športni dvorani Leona Štuklja v Novem mestu. Slavje ob 10. obletnici škofije se je začelo z molitvijo rožnega venca ter nadaljevalo s sprejemom milostnega kipa Fatimske Marije, ki v letošnjem letu roma po Sloveniji.

Pri slovesnem somaševanju škofov in duhovnikov so se spomnili dogodkov izpred 10 let, novomeški škof msgr. Andrej Glavan pa je v nagovoru vse zbrane spodbudil, da morajo biti kristjani tudi v sodobnem svetu resnični pričevalci, da bi tako delali za pozitivne vrednote, pri čemer je še posebej izpostavil vrednoto družine.

Pri maši se je zbralo 11 škofov, okoli 60 duhovnikov, 250 odraslih in 100 otroških pevcev, skupaj z njimi pa še približno 1300 vernikov. Glasbeno podlago je nudil orkester slovenske policije pod vodstvom Aleša Makovca. Med mašo je škof Glavan v molitvi skupaj z vsemi navzočimi škofijo posvetil Marijinemu brezmadežnemu srcu.

Pestro slavnostno dogajanje
Po maši je sledil še krajši koncert, ki sta ga z nekaterimi znanimi popevkami, kot so ‘Mati, bodiva prijatelja’, ‘Za prijatelje’, ‘Vrača se pomlad’ in ‘Ko mene več ne bo’ glasbeno obogatila solista Nuša Derenda in Gašper Rifelj. Navzočih je bilo tudi več dolenjskih županov s področja novomeške škofije, med drugim novomeški župan Gregor Macedoni, županja občine Šmarješke Toplice mag. Bernardka Krnc, župan občine Škocjan Jože Kapler in mnogi drugi. Poleg škofov, mnogih duhovnikov, županov in županj je bil na dogodku prisoten tudi poslanec v Evropskem parlamentu Lojze Peterle. Povedal nam je, da je bil med prvimi podpisniki za ustanovitev novomeške škofije in da je “vesel, da je v teh letih tako napredovala”.

Prvi škof novomeške škofije, msgr. Andrej Glavan, je prvo desetletje škofije ocenil za uspešno in izrazil mnenje, da je dogajanje v škofiji, ki obsega šest dekanij, pestro in živahno ter da je bilo na vseh področjih, predvsem pa na duhovnem, veliko storjenega. Včerajšnja osrednja slovesnost je bila hkrati tudi sklep enoletnega praznovanja 10-letnice ustanovitve novomeške škofije, med katerim se je dogajala cela vrsta večjih in manjših “projektov” za poživitev pastoralnega življenja.

B. P.