Ali je poziv Zgage, naj psihologa preganjajo do groba, zgolj tiha želja svetovalca ministrice ali tudi uradno stališče ministrstva?

Datum:

Psiholog dr. Musek Lešnik se po 600 dneh od zapisa Blaža Zgage, ki je po novinarski karieri dobil mesto svetovalca ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, še vedno sprašuje, zakaj se je Zgagi zdelo vredno spodbujati mladino, naj ga preganja do groba. Poleg tega ga tudi zanima, ali je bil ta poziv, ki ga je ocenil za sovražni govor, zgolj tiha želja svetovalca ministrice ali tudi uradno stališče ministrstva. “Po svoje me zanima tudi, o čem razmišljajo tisti, ki so osebo, podpisano pod ta zapis, namestili v kabinet ministrice za pravosodje … ampak pravzaprav je to, da je ta oseba tam, kjer je, že samo po sebi dovolj kričeče,” je še pripomnil Musek Lešnik.

“Janšisti Janez Janša, Simona Kustec in Kristijan Musek Lešnik pa imajo medtem otroke in mladostnike še vedno rajši za talce svojih zblojenih covid-19 ukrepov in jim delajo nepopravljivo škodo, ki jo bodo čutili vse življenje. Naj mladi preganjajo te bednike vse do njihove bedne smrti,” je na Twitterju januarja 2021 zapisal aktivistični novinar Blaž Zgaga, njegov zapis pa je Kristijan Musek Lešnik upravičeno označil za sovražni govor, s čemer pa se nikakor ni strinjal Igor Pribac, čeprav mu je Musek Lešnik v dokaz priložil tudi definicijo sovražnega govora. Pribcu je bil sicer odvzet naziv izrednega profesorja na Filozofski fakulteti, ker sta ga dve študentki prijavili zaradi spolnega verbalnega nasilja in tudi zaradi neprimernih fizičnih dotikov – zato je vsaj nekoliko razumljivo, da so pri njem meje verbalnega nasilja oziroma sovražnega govora očitno zabrisane.

Psiholog dr. Musek Lešnik je danes na Facebooku spomnil, da je od tega zapisa minilo dobrih 600 dni. “Še vedno ne vem, kaj sem temu človeku hudega naredil, kje me je našel in zakaj se mu je zdelo vredno spodbujati mladino, naj me preganja do groba,” je zapisal in ob tem priznal, da ga po svoje vseeno zanima, kaj bi si o teh verbalnih bravurah mislili tisti, ki si z osebo, podpisano pod ta zapis, delijo nagrado Deutsche Welle za svobodo govora, pa so si nagrado prislužili na račun svojega poguma in prizadevanj za svobodo govora in kulturo strpnega dialoga. “Po svoje me zanima tudi, o čem razmišljajo tisti, ki so osebo, podpisano pod ta zapis, namestili v kabinet ministrice za pravosodje … ampak pravzaprav je to, da je ta oseba tam, kjer je, že samo po sebi dovolj kričeče,” je še opozoril na dejstvo, da je Zgaga dobil službo v kabinetu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan.

Ali je poziv mladim, naj psihologa preganjajo do groba, zgolj tiha želja svetovalca ministrice ali tudi uradno stališče ministrstva?
Psiholog je še izpostavil, da je težko najti kaj bolj grotesknega od nasilnežev in bulijev, ki se trudijo prepričati svet, da so žrtve nasilja – morda to, da nekdo, ki podpisuje takšne pozive, dela v kabinetu ministrice za pravosodje, v vladi, ki govori o kulturi dialoga in neprimernosti nedostojnega in sovražnega govora. V zapisu je še dodal, da od osebe, ki se je zmožna podpisati pod takšen zapis, ne pričakuje opravičila niti ga ne bi sprejel. “Bi mi pa vsekakor prišel prav kakšen pravno podkovani nasvet ministrice za pravosodje, kako ravnati in se zavarovati glede fatve, ki jo je njen svetovalec priklical nad mojo glavo. Toliko, da bom vedel, ali je poziv mladim, naj me preganjajo do groba, zgolj tiha želja njenega svetovalca, ali pa tudi uradno stališče ministrstva. Ker s fatvami ni hec. Salman Rushdie že ve. In ker je oni dan med gobarjenjem ena veja pristala sumljivo blizu mene, zdaj ne vem, ali so bile na delu veverice ali od Zgage naščuvana mladina ali ima pa zadeva še večji obseg, bi bil odgovora nadvse vesel že zato, ker se bliža datum, ko mi poteče avtomobilsko zavarovanje,” je še prosil za pojasnilo.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Soros s 50-milijonsko fundacijo v času prihajajočih volitev v ZDA

Soroseva organizacija Open Society Foundations bo vložila 50 milijonov...

Golob znova prekršil dano obljubo, v SDS mu dali še eno priložnost

Na današnji izredni seji je bil na dnevnem redu...

Dejan Vunjak postal očka

V družini Vunjak je veselo. Pevec Dejan Vunjak je...