fbpx

[Ekskluzivno] Eden od dedičev Majdičevega mlina razkriva izjemno sumljive odločitve sodišča v zvezi z denacionalizacijo objekta in napoveduje poizvedbe zavarovalnic

Je zgodovinski Majdičev mlin postal žrtev poslovne spletke družine Odlazek? Vir: Zajem zaslona, GARS

Na plan prihajajo nove podrobnosti o požaru, ki je pogoltnil nekdanji “Majdičev mlin”. V uredništvo se nam je oglasil eden od neposrednih potomcev družine Majdič, ki so bili nekoč zakoniti lastniki mlina, sosednje elektrarne in celotnega “Majdičevega loga” v Kranju – dokler ni komunistična oblast premoženja nacionalizirala oz. ukradla. Po mnenju enega od denacionalizacijskih upravičencev je prav to izvirni greh, ki je vodil do požara. Stavba je v samostojni Sloveniji menjala številne lastnike, v vmesnem času je propadala, vse do zadnjega poglavja, ko se je do lastništva dokopal brat zloglasnega Martina Odlazka in njegovi poslovni partnerji. Informacije, ki jih razkrivamo v nadaljevanju, pa še poglabljajo sum, da poslopje ni zgorelo zaradi dotrajanosti ali nesrečnega slučaja, temveč zaradi namernega zažiga. Na ta način bi se namreč znebili Zavoda za varstvo kulturne dediščine, ki zgodovinske stavbe ni dovolil kar tako porušiti, hkrati pa bi “pokasirali” zavarovalnino, s katero bi lahko financirali gradnjo novega stanovanjsko poslovnega objekta.

“Če bi oblast Majdičev mlin med denacionalizacijo v 90-tih letih vrnila, se takšna tragedija zagotovo ne bi zgodila. Kot ponosni Majdičevi potomci bi za Majdičev mlin prav gotovo skrbeli, danes pa bi bil zagotovo obnovljen, v funkciji in Kranjčanom v ponos. Tako pa je postal še en spomenik diktatorske brezpravne oblasti in nevoščljivih, arogantnih ter nedotakljivih uradnikov (ki imajo seveda pripisana imena, čeprav si tega v takih primerih verjetno ne bi želeli),” je v pismu, ki smo ga prejeli v uredništvo, zapisal eden od denacionalizacijskih upravičencev Samo Gros.

Po tem, ko je bila stavba v času komunizma v lasti države, je po osamosvojitvi zamenjala veliko lastnikov. Iz podatkov, ki nam jih je posredoval Gros, je bilo lastništvo leta 1992 prepisano na Antona Arvaja, ki se je v preteklosti proslavil kot uspešen podjetnik in mesar, bilo je celo tako, da ga je Siol leta 2014 razglasil kar za očeta kranjske klobase. Arvaj je stavbo kupil od podjetja Žito LJ, čeprav naj bi bil opozorjen, da je stavba v denacionalizacijskem postopku, kar bi lahko izničilo kakršen koli posel, sklenjen v zvezi s stavbo. 2017, zgolj tri leta po razglasitvi Arvaja za očeta kranjske klobase, je njegovo podjetje propadlo, Majdičev mlin pa je leto kasneje prešel na Loške mesnine d.o.o. “S kompenzacijo terjatve je lastništvo 10. 12. 2020 prešlo pod podjetje LANGO PLUS trgovina in storitve d.o.o.,” piše Gros.

Gašenje požara na zgodovinskem objektu (Vir: Zajem zaslona, GARS)

Skrivnostni prenos lastništva in denacionalizacijski pospešek
Stavba čez dve leti ponovno zamenja lastnika, a v docela skrivnostnih okoliščinah. Lastništvo stavbe preide na podjetje MEDEJA, trgovanje z lastnimi nepremičninami, d.o.o., katere stoodstotni lastnik je Marko Odlazek, brat Martina Odlazka, zastopnica pa njegova hčerka Eva Odlazek. Na tej točki, navaja Gros, denacionalizacijski postopki nenadoma pridobijo na hitrosti, po tem, ko so 31 let praktično stali na mestu. Na tej točki v začnejo nastajati okoliščine, ki nakazujejo, da se poslovne prakse Marka Odlazka ne razlikujejo prav veliko od bratovih, nemara so še brutalnejše. Sodišče je namreč aprila letos izdalo odločbo, iz katere je razvidno, da vračilo v naravi ni možno in da se bo upravičencem premoženje vrnilo v obliki državnih obveznic. Vsekakor je šlo za odločitev v prid Marka Odlazka in njegovih bodočih poslovnih partnerjev. Upravičenci so se nato pritožili, sodišče pa je pritožbi ugodilo in odločanje vrnilo na prvo stopnjo.

V igro vstopijo novi poslovni partnerji
Včeraj popoldne, navaja Gros, pa je bilo na zemljišče (2100-439) vpisana plomba zaradi prepisa lastništva podjetja, danes pa je že viden sklep o vpisu lastništva na novo podjetje Naš mlin d.o.o., ki je stavbo kupilo z dnem 22. 6. 2022. Novonastalo podjetje (v poslovni register se je vpisalo 30. marca letos) je več kot očitno nastalo z izključnim razlogom izpeljave poslovnega projekta gradnje novega objekta. O tem priča tudi njihov navedeni elektronski naslov [email protected] Polovični lastnik podjetja je ponovno Marko Odlazek, lastnik druge polovice pa nov poslovni partner Sebastijan Zupanc. Kot smo pisali že včeraj, je Zupanc direktor Zbornice komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije in nekdanji direktor Komunale Tržič, ko je bil župan Tržiča Borut Sajovic, danes vodja poslanske skupine stranke Gibanje Svoboda. Podjetje ima registrirana dva direktorja in zastopnika, Sajovica in Odlazkovo hčerko Evo Odlazek.

Lastniška struktura “projektnega” podjetja Naš mlin, d.o.o. (Vir: zajem zaslona, Bizi.si)

Stavba je bila naprodaj, oglas pa je nato izpuhtel
Gros navaja še eno zanimivo okoliščino. Majdičev mlin je bil v dneh pred požarom na prodaj. Oglas je bil viden na znanem nepremičninskem portalu Nepremičnine.net, na spletnem naslovu https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/kranj-poslovni-prostor_6494712/. Če spletno mesto obiščete danes, boste videli, da oglas v elektronski obliki ne obstaja več oz. ni aktiven. Gros sicer trdi, da ga ima shranjenega v natisnjeni obliki.

Zajem zaslona spletnega mesta, kjer je nedolgo nazaj stal oglas. Vir: Zajem zaslona, Nepremičnine.net

Sedaj se bodo vpletle še zavarovalnice
V prihodnjih dneh bo izjemno zanimivo spremljati, kako se bo dogajanje razpletalo, še posebej v zvezi z vprašanjem zavarovanja zgodovinske stavbe. Ali je bila stavba zavarovana, kdo jo je zavaroval in za kakšno vsoto? Prav o tem se sprašuje tudi Samo Gros, ki piše: “Kako je bilo z zavarovanjem, bomo še videli. Ker imamo precejšnjo škodo tudi na naše stavbi, ki stoji čez cesto, naša zavarovalnica že dela poizvedbo.”

Gal Kovač