Izraelski strokovnjak o slovenskem in albanskem premierju: Oprostite, ampak kdo sta ta dva?

Foto: Twitter

Oprostite moji ignoranci, ampak, kdo sta ta dva voditelja?” To vprašanje je na Twitterju svojim sledilcem zastavil Seth Frantzman, izraelski strokovnjak za varnostna vprašanja, in kot je zapisal novinar Bojan Požar, sodelavec številnih medijev. Frantzman je k vprašanju prilepil “družinsko” sliko z zasedanja, s puščico pa pokazal na nikogar drugega kot na našega premierja vlade Roberta Goloba in premierja albanske vlade Edija Ramo. 

Vprašanje je bilo sicer zastavljeno povsem nedolžno, a je uspelo razkriti vsaj dve neprijetni resnici slovenske politike. Prvo, da najodgovornejše pozicije v državi zasedajo politiki novinci, ki se najpomembnejših mednarodnih zasedanj lotevajo kot nekakšnih učnih uric, kot je nedavno sam priznal Robert Golob. Posledica takšnih učnih uric je neodgovorna zunanja politika, ki se zaenkrat še kaže kot občasni spodrsljaj za mednarodne medije, v katerih Golob nima popolnega pokritja, kot ga ima v zavetju slovenskih tradicionalnih medijev.

Druga neprijetna resnica pa je, da se je slovenski predsednik vlade po (ne)prepoznavnosti znašel v družbi albanskega premierja, kar je ponovno posledica tega, da se je na vrhu politike znašel popolni novinec brez enega mednarodnega političnega kontakta ali zaveznika.

Kritični odzivi
Frantzman se je uslužnim sledilcem, ki so mu pojasnili, koga je označil na fotografiji, zahvalil. A pod njegovo izjavo so se zvrstili tudi do Goloba kritični komentarji. Uporabnik Nebostenasutisali 2 je zapisal, da je moški z infantilno pričesko novoizvoljeni služabnik komunistične mafije, ki služi Sloveniji. Janez Koroški je bil do predsednika vlade prav tako kritičen. Zapisal je: “Možakar, ki si nikoli ni umil las, je možakar, ki ga ima slovenska globoka država za lutko. Ne polagajte preveč pozornosti nanj, kmalu bo odšel.”

Andrej Žitnik