fbpx

Ste vedeli, da je Anže Logar rešil življenje litovskemu državljanu in bil za junaško dejanje tudi odlikovan?

Dr. Anže Logar je iz rok predsednika Litve prejel državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred gotovo smrtjo.

Predsedniške volitve za RS so pred vrati, volivci in volivke pa bodo odločali o tem, kakšno osebo želijo imeti za svojega predstavnika. In kdo si ne želi imeti za predsednika junaka? Točno to je med drugim dr. Anže Logar, kar dokazuje dejanje, storjeno pred dvajsetimi leti.

“Pred 15 leti je ta mož rešil moje življenje. Hvala ti, Anže,” so bile besede hvaležnosti litovskega državljana Mantvydasa Juozapavičiusa takratnemu poslancu in današnjemu predsedniškemu kandidatu Anžetu Logarju, znanem po odkrivanju pokvarjenih banksterjev, da ga je rešil zagotove smrti.

Natanko pred 20 leti je takrat 26-letni Anže Logar preživljal dneve ob enem od madžarskih jezer, ko je nenadoma opazil, da je v vodo skočil še nekdo in ni več priplaval na površje. To je pri dr. Logarju takoj sprožilo alarm za pomoč človeku v stiski. Hitro je priplaval do kraja nesreče, Litvanca Mantvydasa Juozapavičiusa, ki je negibno ležal pod vodo, je potegnil na površje in nato na obalo. Pozneje se je izkazalo, da je nesrečnež utrpel zlom vretenc in postal tetraplegik, za celo življenje prikovan na invalidski voziček.

16. februarja 2007 mu je ob dnevu neodvisnosti tedanji litvanski predsednik Valdas Adamkus podelil državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred gotovo smrtjo.

Človek za ljudi
Da je Logar “človek za ljudi”, pa je dokazal nemalokrat, tudi med svojo predsedniško kampanjo, med njo je obiskal številne slovenske kraje in vrhove ter se pogovarjal z ljudmi.

Foto: FB Anže Logar

Spomnimo, da si je prislužil marsikatero lepo besedo in pohvalo, tudi nekdanja evropska poslanka in prvopodpisana pod njegovo kandidaturo dr. Romana Jordan je ob vložitvi njegove predsedniške kandidature izrazila prepričanje, da je Logar prav takšen kandidat za predsednika republike, kot ga Slovenija v tem trenutku potrebuje, ker je “razmišljujoč človek, ki je odprt za različnosti, je strpen in deluje povezovalno”, očitno pa lahko dodamo še dejstvo, da je pravi junak.

Ana Horvat