fbpx

Resnična izpoved Ljubljančanke, ki so ji sredi belega dne v kavo podtaknili drogo za posilstvo!

Foto: iStock

Zamislite si, da v središču mesta s prijatelji uživate ob dobri skodelici kave, ko se vam po 15 minutah popolnoma spremeni počutje. Srce vam začne močneje utripati, lotita se vas vrtoglavica in slabost. Težko gledate in izgubljate pozornost, začnete celo šklepetati z zobmi. Mišice obraza se vam napnejo, močno se potite in dobite napad panike. Ko pristanete na urgenci, izveste, da imate v krvi GHB, znan kot tekoči ekstazi ali droga za posilstva. Gre za resnična opažanja detektivske agencije, ki opozarja na povečano prisotnost droge za posiljevanje med dekleti v Ljubljani.

To se je pripetilo 20-letni Lauri po le nekaj požirkih kave v priljubljenem lokalu na Čopovi ulici v Ljubljani. Zaradi opisanih simptomov in stopnjevanja slabšega počutja se je odpravila na urgenco. Po šestih urah preiskav v Univerzitetnem kliničnem centru niso odkrili znakov neobičajnega delovanja telesa. Šele policija je po pridobitvi naloga za podrobnejšo preiskavo ugotovila, da se v krvi dekleta nahaja GHB, tekoči ekstazi oziroma droga za posilstva.

Laura je zdaj povsem nezaupljiva in dogodka nikakor ne more pozabiti. Po besedah kriminalistov tedensko preiskujejo po tri podobne primere, najpogosteje v nočnem času. Z namenom osveščanja je Laura svojo zgodbo, kako so ji drogo sredi belega dne podtaknili v kavo, delila s poslušalci Radia 1. Na posnetkih lahko poslušate, kaj je povedala.

Simbolična slika (Foto: iStock)

Kaj je sploh GHB?
GHB oziroma gama hidroksibutirat sodi med uspavalna sredstva. Nima vonja, zaznamo ga po nekoliko slanem okusu. Tudi Lauri se je kava zdela slana, zato je na srečo spila le nekaj požirkov. Manjši odmerek ima podoben učinek kot alkohol, saj osebo sprosti, poveča njeno družabnost in evforično razpoloženje, zgovornost ter libido. V večjih odmerkih pa pride do izgube spomina, včasih celo zavesti. Učinkovati lahko začne že po 10 minutah ali pa šele po eni uri, učinek pa lahko traja 2 do 3 ure ali kar cel dan. Testiranje je treba opraviti prej kot v petih urah po zaužitju, mešanje z alkoholom pa je smrtno nevarno. Lahko pride do zastoja dihanja in nenadne smrti.

Pijačo naj vedno odprejo šele pred vami
Droga je znana tudi kot droga za posilstva, ker se žrtev pod njenim vplivom velikokrat sploh ne spomni dogajanja, poroča agencija Detekta, ki opozarja in svetuje: ”Če je mogoče, naročite pijačo v steklenici ali plastenki, ki mora biti originalno zaprta in odprta šele pred vami. Ko zapuščate kraj s pijačo (npr. greste na stranišče), prosite znano osebo, naj skrbno popazi na vaš kozarec, dokler se ne vrnete. Vseeno bolje, da vam znanec med tem spije pijačo, kakor da vam neznanec vanjo nasuje katero od nevarnih psihoaktivnih snovi. Pijače nikoli ne puščajte brez nadzora. Ne sprejemajte pijač od neznancev.”

A. L.