fbpx

Ti(č)šina: Policija nam je potrdila, da o uboju na Trubarjevi ne bo izdala ničesar, Cakiću utegnejo soditi za zaprtimi vrati

Gašper Tič. (Foto: STA)

Slovenska policija še vedno molči okrog ozadja umora na Trubarjevi v Ljubljani, ki se je zgodil že prejšnjo nedeljo, preiskava bojda sploh še ni zaključena, uradnih obvestil za medije pa v skladu s prakso ne dajejo, čeprav je umor zaradi javnega statusa žrtve sprožil ogromno zanimanja. Zakaj so podrobnosti nekaterih drugih, za javnost manj zanimivih ubojev prišle v javnost, medtem ko se o ozadju uboja igralca Gašperja Tiča molči, po mnenju nekaterih nekdanjih policijskih uslužbencev, ki so spregovorili za Novo24TV, ni kakšna velika skrivnost. Nekdanji generalni direktor policije Jože Romšek tako meni, da očitno ni v interesu policije, da bi okoliščine Tičeve smrti prišle v javnost, nekdanji notranji minister Vinko Gorenak je prepričan, da se na policijo pritiskajo takšni in drugačni lobiji, na policiji pa nam odgovarjajo, da so tisto, kar naj bi nas sploh “smelo” zanimati, javnosti že obelodanili – da je med Tičem in Stefanom Cakićem pač prišlo do spora. Za vse podrobnosti preiskave pa so nam predlagali, da se za pojasnila obrnemo na pristojno tožilstvo v Ljubljani, ki odloča o dokazih in nadaljnjih postopkih v povezavi s konkretnim primerom. Toda po naših informacijah obstaja zelo velika verjetnost, da se bo Cakiću sodilo za zaprtimi vrati.

Zakaj policija tako dolgo molči o ozadju dogajanja na Trubarjevi prejšnjo nedeljo? Na njihove predstavnike za odnose z javnostmi smo danes poslali zahtevo za pojasnilo, če je to normalna praksa, da se javnost toliko časa pušča v negotovosti, kaj se je v resnici zgodilo med 44-letnim Gašperjem Tičem in 20-letnim Stefanom Cakićem, da je slednji najmanj 11-krat zabodel igralca, da je ta izkrvavel v svojem stanovanju.

Odgovorili so nam, “da pri preiskavi kaznivih dejanj zoper življenje in telo policija vedno tehta, koliko informacij o konkretnem primeru je moč posredovati javnosti. Pri tem poskušamo javnosti podati čim več relevantnih informacij o kaznivem dejanju, po drugi strani pa se zavedamo omejitev, ki jih narekujeta taktika in metodika policijskega dela ter ohranitev dostojanstva, tako žrtve kot storilca kaznivega dejanja”.

Policija potrjuje, da ne bo razkrila več kot to, da je prišlo do spora
Policija zato v omenjenem primeru pri komuniciranju in razkrivanju ugotovitve konkretnega dogodka, med drugim tudi motiva, upošteva vse okoliščine primera, ugotovitve iz (običajno) še trajajoče preiskave, pri tem pa ni zanemarljivo, da z razkritjem motiva policija razkrije tudi subjektivno stran kaznivega dejanja v najširšem smislu. Z drugimi besedami, Cakićev motiv za kaznivo dejanje uboja torej policija še naprej skriva.

“V primeru, ki ga izpostavljate, je dosedanja preiskava pokazala, da je med osumljencem in žrtvijo prišlo do spora,” je vse, kar so nam danes še povedali, ob obrazložitvi, da so v konkretnem primeru kriminalisti PU Ljubljana predkazenski postopek zaključili s podajo kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja uboja in privedbo osumljenca k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor.

Ob tem pojasnjujemo, da sta se ogleda kraja kaznivega dejanja udeležili dežurna preiskovalna sodnica, ki je prevzela ogled, in okrožna državna tožilka. V sklopu tega je zahtevala več preiskav, kot so: obdukcija, telesni pregled, toksikološke preiskave. Z rezultati konkretnih preiskav pa policija bojda ne razpolaga.

Jože Romšek: Trenutni policijski molk je sila nenavaden
Za komentar smo povprašali nekdanjega generalnega direktorja policije (v času prve Janševe vlade med leti 2005 in 2009), Jožeta Romška, ki priznava, da je policijski molk okrog smrti Gašperja Tiča res skrajno nenavaden. “Včasih se za vsako malenkost poroča o vsem, drugič pa se o zadevi, ki je zelo interesantna za širšo publiko, ne poroča. Lahko samo ugibamo, za kaj gre, mogoče so v ozadju težke zgodbe in pomembni ljudje oziroma lobiji,” nam je svoje mišljenje predstavil Romšek. Policija sicer njegovih opazk ne želi komentirati.

Foto: STA. Jože Romšek, nekdanji generalni direktor Policije.

Da je policija tako ali drugače pod pritiskom določenih lobijev, meni tudi poslanec SDS Vinko Gorenak, nekdanji notranji minister v času druge Janševe vlade. “Mislim sicer, da je težko govoriti o zakonitosti ali nezakonitosti početja policije, tudi v ostalih primerih namreč policija v javnost ni dala veliko podrobnosti. Jih je pa zdaj dala bistveno več kot v času afere Baričevič. Treba pa je zelo jasno povedati, da če ima policija interes, bo informacije na nek način že spravila v javnost, na tak način, da bo to dala nekemu mediju, če tega interesa nima, pa tega ne bo dala v javnost. Lep primer je Zoran Janković, za katerega se javno nič ne ve v zvezi z njegovimi preiskavami, za Janšo pa je Mladina vedela še preden je bila pošta izročena Janši,” je povedal Gorenak.

Sicer pa smo izvedeli, da obstaja verjetnost, da bodo sojenje obtoženemu za uboj Gašperja Tiča, 20-letnemu Stefanu Cakiću, vodili za zaprtimi vrati. Kakšnih posutemeljenih razlogov za to sodišče nima, ker v primer ni vpletena mladoletna oseba.

T. F.