Ponosni na Slovenijo: “Za mnoge se je osamosvojitvena vojna začela maja 1990”

Foto: Nova24TV

Združenje vrednot slovenske osamosvojitve je ob 26-letnici demokratičnih sprememb in ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite organiziralo proslavo “Ponosni na Slovenijo”. Razglasitev samostojne Slovenije ni padla z neba, je opozoril predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Pozval pa je tudi k uresničevanju idej Majniške deklaracije, kar po njegovem Sloveniji še ni uspelo.

Mineva 26 let od prvih svobodnih volitev in oblikovanja prve demokratično izvoljene skupščine in vlade Republike Slovenije. Koalicija Demos je takoj po oblikovanju vlade Slovenijo začela pripravljati za samostojno življenje in za ta cilj pridobivati najširšo podporo. Po drugi strani mineva tudi 26 let od razorožitve teritorialne obrambe, posledično pa se je organizirala tudi Manevrska struktura narodne zaščite (Slovenske vojske).

Proslavo lahko v živo spremljate na programu Nova24TV.

Mešani pevski zbor KGBL in KD godba Slovenskih železnic sta ob začetku slovesnosti zaigrala in zapela slovensko himno. Da je “slovensko srce odprto za sanje,” je med drugim izpostavil Igor Pirkovič v svoji umetniški besedi, zbranim pa je zapel tudi Oto Pestner.

Osterman: To so bila pomembna dejanja
Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman je v svojem govoru opozoril, da je Manevrska struktura narodne zaščite nastala iz potrebe in želje po osamosvojitvi. Kot njen pripadnik vidi izreden pomen te strukture v tem, da je povezal vojaške, policijske in druge sile, ker so bili enotni v uresničitvi ciljev.

Kot je še pojasnil Osterman, je prav ta struktura sprožila poseben impulz za sprožitev vseh slovenskih obrambnih struktur. “To so bila pomembna dejanja,” je dejal. Na tem mestu je izpostavil tudi, da se je za mnoge osamosvojitvena vojna začela maja 1990, ko so se uprli poskusu razorožitve teritorialne obrambe. Orožja niso predali, vendar so ga premestili na druge lokacije.

“Naša odločitev je bila težka, vendar pravilna,” je orisal stanje pred vojno za Slovenijo. Ob tej priložnosti je opozoril tudi, da je potrebno krepiti slovensko narodno zavest. “Šlo je za uporništvo z razlogom, bodimo ponosni na samostojno Slovenijo,” pa je pozval ob zaključku govora.
Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Razglasitev samostojnosti ni padla z neba
Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je v svojem govoru opozoril, da bomo v letošnjem letu še posebej slovesno opazovali, kajti praznovali bomo 25-letnico razglasitve samostojnosti. Vendar pa je ob tem izpostavil pomembnost obdobja pred osamosvojitvijo.

“Ko zgradimo hišo, običajno praznujemo tisti dan, ko smo se vselili. Seveda pa vemo, da hiša ni zrasla sama od sebe, vemo, da smo nekaj žrtvovali in da ni padla z neba. Tako je tudi v primeru osamosvojitve Slovenije,” je pojasnil Hojs. Ob tem je dodal, da tudi slovenska razglasitev samostojnosti ni padla z neba.

Mnogo zavajanj in laži
Ob tem je opozoril tudi na številna zavajanja javnosti, ki so se pojavila v zadnjih dveh desetletjih. “Ni šlo za poskus razorožitve, v večini slovenskih občin je de facto šlo za razorožitev,” je poudaril. Ob tem je dodal, da je bilo v tistem času prisotnih mnogo dilem.

“Še danes nekateri ne vedo, kako je mogoče, da je slovenska vojska starejša od slovenske države. Kako bi sicer drugače slovenska vojska ubranila napad jugoslovanske ljudske armade? Zakaj se bojimo povedati, da imamo vojsko staro 26 let in ne 25?” se je vprašal. Izpostavil je tudi pomen Majniške deklaracije. Opozoril je, da predvsem tretje točke nismo popolnoma uresničili.

3. del Majniške deklaracije se glasi: Glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost je slovenska država lahko utemeljena le na:

 • spoštovanju človekovih pravic in svoboščin,
 • demokraciji, ki vključuje politični pluralizem,
 • družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

V zaključku je Hojs pozval, da si moramo v prihodnosti prizadevati k uresničitvi tretje ideje Majniške deklaracije in požel velik aplavz.

Proslave so se med drugim udeležili tudi poslanci SDS Janez Janša, Branko Grims in Žan Mahnič ter brigadir in eden izmed ključnih osebnosti slovenske osamosvojitve Tone Krkovič.

Nina Knapič

 • Volkhv

  ” Ustavno sodišče je
  razočaralo več kot 20 tisoč ljudi, ki so si sami plačevali pokojninsko
  dobo, da bi se lahko upokojili s polno pokojnino, a jim je pokojninska
  reforma pred tremi leti vzela tako to pravico kot vplačane prispevke.
  Sindikati napovedujejo pritožbo v Strasbourgu. ”

  Niti 1 članka o tem na Novi24tv. Toliko o “svobodi”, oz. bolje rečeno IDEOLOGIJI! Demokracije ni. Putin je imel prekleto prav, ko je to izrekel.

  • rubec

   Če bi ti sledil ideologiji ki jo zdaj na Novi24tv zaznavaš že prej, se nam s tem ne bi bilo treba ukvarjati. Tako bo pa zdaj tvoj Semolič vse rešil tako kot vedno, zakaj bi se torej morala Nova s tem ukvarjat.

   • Volkhv

    Čakaj malo. A hočeš reči, da to naj medijev nebi smelo zanimati? Kje pa potem živimo? V času Stalina?! Ta tvoja EU je nič drugega kot nova Jugosmradija, kjer se ropa še več in bolj nizkotno. Ljudje pa na cestah. Nekateri “mediji” pa se oropanim 20 000 državljanom enostavno “diplomatsko” umaknejo? Pa koga vi ščitite?

    • Peter

     EU je Jugosmradija?
     Hm, ne vem, no. Dokler mi ni treba plačat depozita za prehod meje ti pač ne bom najbolj verjel, no.
     Pa takole ti bom rekel, če se te bo prijelo, pa ne vem.
     EU ni kriva, da so v Sloveniji tovarišijske horde pokradle vse kar ni bilo prišravfano? Ja? Ali si teflonko?

     • neny

      globalne korp. so novo NAJHUJŠE ZLO, kar jih poznamo……..500%.

     • Peter

      Ja, ampak kriviti EU za to, da gre nam slabo, ja sori, no. Kaj ma EU z našim F21, z našimi bankami, z našim državnim premoženjem, ki se ga cuza do nezavest, no?

     • neny

      To imaš prav….. prosim poglej kaj pa nimaš, kar bo pogubno za naše potomce, ne samo za nas.

     • Peter

      Tudi za to ni kriva EU ampak izljučno in samo naša nesposobnost. EU se da obrnit, če se jo hoče. Če pa je vsakemu vaškemu veljaku bolj pomembno, da v žep pobaše podkupnino pa ni treba za to kriviti ene EU ampak nas in naš pohlep. Taki smo, Audi na dvorišču pomeni več kot narodni obstoj. Je tudi za to kriva EU?

     • neny

      Imaš prav – toda kako zaustaviti ta pohlep – “LJUDJE” nimajo pameti pri denarju, zato je na nas, da se borimo vsaj za vodo.

     • Peter

      Ja seveda, ljudje se ne zavedajo dovolj, da bo čez 50 let voda bolj dragocena, kot je nafta zdaj. Pač, priteče izpod skale, čista, hladna.
      In glej, zakaj se ni dalo zmenit okoli Costelle in so jo na koncu, vso zapufano, kupili tujci?
      Ja, kako zaustaviti pohlep politikov, vprašanje za miljon evrov….

     • neny

      zato ti ves čas govorim, da se sedaj borijo za vpis neodtuljive pravice do vode v USTAVO. Kaj več lahko mali človek naredi, kot lahko….Vsi bi se morali boriti…VSI SMO KRIVI IN ODGOVORNI GLEDE NAŠE OD BOGA DANE VODE..VSI….

     • Peter

      In praviš, da se SDS temu ni priključila (res se ne sprenevedam, ne vem)? Huda npaka, če mene vprašaš, no.

     • neny

      Žal ne.

     • Peter

      Pa so kaj razložili, zakaj ne? Smešni so, nič jih ne bi stalo pa še politične točke bi pridobili, no.

     • neny

      ne vem – to vprašaj njih. Ne vem zakaj molčijo.

     • karlina

      NIČ

     • karlina

      TOČNO

    • rubec

     A si ti volilec leve opcije ali ne? Da. Torej?

     • neny

      saj ni pomembno čigav volivec je v tem primeru? To je krivica, kot ni pomebno čigav volivec je kdo, medtem ko nam pred nosom KRADEJO VODO. Mogoče nas bodo ČLOVEŠKE krivice streznile, da se bomo prenehali deliti na leve in desne.

     • Peter

      Vode nam nihče ne krade. Če sami nismo sposobni poštimat ene Costelle, ker se pač tam kregajo kdo bo več vtaknil v svoj žep in firma propade, je za to kriv tisti, ki pride in jo kupi in obenem poplač tudi vse pufe, ali tisti, ki niso sposobni videt čez okvir svojega žepa, torej mi?

     • neny

      ” ki niso sposobni videt čez okvir svojega žepa, torej mi?….”
      Prodaja naravnih virov – voda bi morala biti prepovedana z USTAVO. v TEM JE POINT.

     • Peter

      Ja mi. Čeprav lahko rečemo, da tisti, ki so jih volili. Ampak na koncu koncev, mi. Jaz sem bil tudi proti vključitvi v NATO in če verjameš ali ne, tudi za EU sem obkrožil NE. Pa je pač večina odločila, demokracija, no.

     • Jezzica

      neny, kdo pa ima moč trenutno v parlamentu že kar nekaj časa, da bi dal predlog za spremembo ustave na tej točki? V resnici jih boli k… za vodo in za ljudi. Samo v javnosti česnajo toliko, da dobijo politične točke, da bi pa prešli od besed k dejanjem pa jih ne zanima saj preveč vneto po svojih omrežjih iščejo možnosti, kako lahko še kaj ukradejo in krajo naprtijo “desnim”.
      Zakaj nihče ne organizira javnih protestovproti TTIPu in podobnim sranjem? Imajo sredstva, infrastrukturo, izkušnje (eno ljudsko vstajo so že zakuhali…)… Aja, sem pozabil – VOLJE NIMAJO, ker jih boli k… za ljudi in za našo prihodnost. Važno je, da je njihov žep napolnjen, ostalo pa lahko crkne.

     • rubec

      Moram zgleda še enkrat ponovit.

      A si ti tudi volilec leve opcije da ali ne? Da. Torej?

     • karlina

      10.000 eu so mi ukradli ,s tem denarjem bi lahko zivela skromno več mesecev, oz. let, sedaj pa nimam nič, absolutno nič, se pa sprašujem, halooo , komu smo torej mi dajali denar, za plače JU, TA DENAR JE MOJ!!!!!!!!!!!!!!!!

     • neny

      jaz tega sploh ne razumem…. kje so lahko o tem kaj več preberem…????

    • karlina

     +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

   • janez.pokoncni

    5+

    • rubec

     Hvala za tole Pokončni. Tudi ti si opazil perfiden poskus kako preusmeriti pozornost na posledico samo da se ne bi ukvarjali z razlogi zanjo. Zdaj bi se morala NovaTV in mi z njo ukvarjati z strokovnimi vprašanji, včeraj so bili penzioni, jutri nekaj drugega. Levaki bi se pa dalje režali

  • karlina

   Na zalost sem ena iz med njih, hvala lepa draga drzava, za bruhat res , samo za bruhat.

   • Volkhv

    Upam, da boš kmalu spoznala, da sta Janševa IN Kučanova stran ena in ista mafija. Zaradi tega nisem (več) volilec ne ene, ne druge strani.

  • Nova24TV Mod 2
 • Duhec

  Hahaha… dobr štos.

 • Peter

  Prenaša to tudi Hanzi TV?

  • Boris

   vsake pasje procesije pa res ni treba prenasat, no

   • Peter

    Samo vsako drugo?
    Torej, glede na to, da včerajšnjo, zdaj naslednjo spet bodo?

   • karlina

    To si ti rekel, to je samo tvoje mnenje, veš

  • karlina

   Bog ne daj, niti slučajno.

 • Za Slovenijo

  Zakaj tega ne prenašate v živo?

 • Franjo Trojner

  Normalno, da je bila odločitev pravilna! Začeli smo dobro in odločno, problem je nastal kasneje, ker DEMOS ni dokončal začetega, zato pa je danes prav na vseh področjih tako, kot je in dobro zagotovo ni. Potrebno bo začeti znova in tokrat lustracija ne sme izostati, brez lustracije ne demokracija, ne pravna država, ne neka nova tranzicija nima prav nikakršnih možnosti za uspeh, upam, da je to danes jasno prav vsem. Malo me samo skrbi, ta neenotnost desnega političnega pola, ko stranka NSi dometa od 4 do največ 6% volilnega telesa preveč solira in poizkuša z glavo skozi zid, ko počne prav vse, da bi prevzela liderstvo na desnem političnem polu, kar je milo rečeno smešno, saj se zaletava v stranko SDS ki ima volilni potencial med 18 % do največ 35 % volilnega telesa. Slovenija nujno potrebuje nek nov Demos, neko novo močno zavezo desnih političnih strank pred novimi DZ volitvami in to povezovanje in najava koalicije bi morala biti javnosti predstavljena najkasneje do konca leta 2016. Nek nov DEMOS, bi morale sestavljati stranke SDS, NSi, obvezno stara ali nova ljudska stranka in morda stranka g. Primca, ki bi po moje morala prevzeti načela in morda tudi ime krščanska demokracije. Če bo desni politični blok še naprej razbit bodo ponovno slavili na levici, to je splošno znano in na dosedanjih DZ volitvah tudi potrjeno. Upam, da se liderji na desnem političnem polu zavedajo svoje odgovornosti, dobro bi bilo, da pri dogovorih sodeluje tudi g, Sušnik s svojo novo zavezo, pa tudi vsi vidni intelektualci desnega političnega bloka z g. Štuhecom na čelu.

  • neny

   “Če bo desni politični blok še naprej razbit bodo ponovno slavili na levici, to je splošno znano in na dosedanjih DZ volitvah tudi potrjeno. Upam, da se liderji na desnem političnem polu zavedajo svoje odgovornosti, dobro bi bilo, da pri dogovorih sodeluje tudi g, Sušnik s svojo novo zavezo, pa tudi vsi vidni intelektualci desnega političnega bloka z g. Štuhecom na čelu. ”

   Odlično predlagano.

  • neny

   Malo me samo skrbi, ta neenotnost desnega političnega pola, ko stranka NSi dometa od 4 do največ 6% volilnega telesa preveč solira in poizkuša z glavo skozi zid, ko počne prav vse, da bi prevzela liderstvo na desnem političnem polu, kar je milo rečeno smešno, saj se zaletava v stranko SDS ki ima volilni potencial med 18 % do največ 35 % volilnega telesa
   +++++++

 • Janez

  Ah ?
  Dajte no !
  Za mene se je odpor – vojna proti ex KP YU začela, ko sem ugotovil !
  1. da je temeljila na nesodnemu nasilju, to sem ugotovil 5 let star !
  2. Da je bila – potujčevalska – do nas Slovencev..

  “Vojna” proti ex KP, ZK YU se je začela 1945. leta !! Leta 1991 je bila le – zadnja bitka. L.r. Janez KOMENDA

  • neny

   in vojna se bo nadaljevala, če se ne bomo poenotili, zgodovine pa prerasli.

   • Janez

    Ja !
    Saj si prizadevamo – a ne ?
    Smo boj proti po- komunizmu je kot boj proti alkoholizmu ! Težko gre ! L.r. JANEZ KOMENDA
    Zasvojenost ex kp, zk-jev s socilizmom, vsakoomur po potrebah (čeprav ne dela) – je huda !

    • domovina mili dom

     Delirij abstinence komunizma je znan- rdeče miške se jim sprehajajo po glavi.

     • neny

      kdo bo izvedel lustracijo? me prav zanima. Ko bodo pod zemljo…

     • domovina mili dom

      zamujena priložnost, ne vrne se nobena. Lernejska hidra iz grške mitologije.
      Devet glava pošast. Ji eno odsekaš, ji zraste druga. Ko se bo pojavil slovenski “herkul”, da to pošast uniči. Takrat bomo govorili o lustraciji.

     • karlina

      ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

     • dob

      Pozabi lustracijo in komuniste! Izvesti je treba dekučanizacijo.
      Sovražnik je kučanizem.
      Spremenil je ime, vsebina je pa ista, tako se imenuje režim zdaj.
      Ne zanima me kdo je zdaj ali je kdajkoli, bil komunhist. Zanima me samo to, kdo je zdaj kučanist in kdo ni kučanist. Za Janšo bi težko rekli, da je kučanist, ker je to zlahka določljivo za vsakega politika in nastavljenca v katerikoli državni službi.
      Vse drugo pa je predmet izgovorov in najumanj 25-letne nepotrebne debate, manevriranja, zapravljanja časa, kot smo mu bili priča od 1991 naprej.
      To je vlečenje starega režima s sabo. Skratka, če hočemo demokracijo in s tem konec diktature, je preprosto treba počistit kučanizem. kučan je izdajalec, naše orožje je predal sovražniku in sodi v zapor. V normalnem pravnem sistemu, seveda bi bil že v zaporu. Seveda pa ne v svojem, bavconskem pravnem sistemu, ki ga zdaj ščiti pred pravico.

 • centurion

  “Za mnoge se je osamosvojitvena vojna začela maja 1990”

  Za druge pa to ni bila njihova intimna želja…

  Jim ni takrat nič manjkalo in imajo danes, v intimni neizpolnjenosti še neizmerno več.
  Pa še nenadejane lovorike.

  Žal krogle in medalje ne pristanejo nikoli na pravih prsih!!!

  • Peter

   Dobijo pa zato sedeže v prvih vrstah na proslavah, no.

   • Jezzica

    Žal :(

 • Janez

  Ja, ja !!
  Komunizem, socializem !!
  Je kot – alkoholizem !!
  Mamljiva vsebina – alkohol oz. Geslo : “vsakomur po njegovih potrebah – četudi – nič ali malo delajo”

  Tako geslo – povzroča hudo “željo po socializmu, denarju za malo ali nič dela ”
  In – hudo zasvojenost – ko se komu ” socialistični način malo-dela-llahkega zaslužka zaleze pod kožo ”

  Hm ?
  In kako našše pokomuniste odvaditi ex kp, zk pokomunističnega socializma-“alkoholizma”

  En recept moje sestrične – dobro deluje !! Odpravi zassvojenost !!

  Sestrična –
  katere oče se je preveč navadil “šnopsa-žganja” !!
  Po neuspešnih besednih opozorilih !! Mu je preprosto – posteljo in obloko namočila z več litri žgnja !!

  Vse njegovo – je – močno smrdelo po žganju !!
  Postalo mu je slabo !!
  Vonja žganja – ni več … prenašal !! Vonj žganja – mu je začel povzročati odpor ! Bruhanje !!
  Ta način je – deloval !!
  Pitja žganja – šnopsa. – se je – sestričnin oče – odvadil ! Žganje mu je postalo – zoprno !

  Niti vonja žganja. – ne prenese več !!

  Morda — bi ta način – dobro deloval tudi na nše po-komuniste, po-socialiste !!

  Na takle način !!
  Slo po-komuniste “preplavimo” vsak mesec s !?
  300 evri !! SD socialnih “transferjev, socialne pomoči” !!
  Njihove pokomunistične sociale — ampak – res samo !!
  s 300 evri meseečno !!

  Verjamem, da jim bo životarjenje ob 300 evrih po-socialistične SD, SMC, DESUS – s o c i a l i ,,

  Zagabilo, vzbudilo odpor – tudi do po- socializma, pokomunizma !!

  Pososocializma, pokomunizma. – ne bodo … več marali !!? Kaj se vam zdi ?! L.r. zapis. JANEZ KOMENDA

  • avtohtoni neandartalec

   Vsak normalen človek bi rad čim manj delal in čim več zaslužil, da bi se lahko posvečal tistemu, zaradi česar je živbljenje vredno živeti.
   Častilni lažnega Idola Dela so pobili in uničili daleč največ ljudi v celotni zgodovini.
   Socialna pomoč znaša 270 evrov in niti centa več, za cel mesec, za tiste, ki so jim fašistične oligarhije prepovedale delo, je to edini znesek, ki so ga videli v zadnjih desetletjih, včasih še tega ne, medtem ko nekater isti ljudje čakajo deložirani na ulici pošteno plačilo za deset in več let dela v državnh podjetjih in ustanovah. Takega fašizma ne pomnimo niti iz časov nacistične okupacije.

   • Jezzica

    Ma prou res si en neandertalec. Ko bi vse tvoje besede “fašisti” in “fašistične” zamenjal s “komunisti” in “komunistične”, bi ravno pravo pogodil. Nekdanji “tovariši” so se namreč čez noč spremenili v “gospode”, prej ustvarjena omrežja pa uporabili za ropanje skupne lastnine, kasneje, ko je le te bolj ali manj zmanjalo, pa za ropanje slovenskega življa. Da bi jim to lažje teklo in da izgine sledljivost tem krajam, je pa Ropova (kako primeren priimek) vlada, še ukinila SDK.

 • andreas82

  Janša Krkovič najboljša!

 • andreas82

  To je kontinuiteta medvojnega odpora in podpora Nemčije, da smo dobili Slovenijo. Ne pozabimo na bratski nemški narod.

  • avtohtoni neandartalec

   Če bomo državo izgubili, jo bomo predvsem zaradi Nemčije, ne manjka več veliko.
   Brat si s tistim, s katerim si deliš izvor ali neke vrednote, z Nemci nima večina Slovencev popolnoma nič skupnega, zamere se pa nabirajo.

 • avtohtoni neandartalec

  Kako smo se lahko uprli JNA, to tudi meni ne gre več v glavo, zagotovo teritorialci nismo bili nobena vojska, to je dejstvo.
  Za dan Slovenske plačanske nato soldateske, bi morali razglasiti datum, ko se je končal Jazbinškov stanovanjski zakon, zgleda, da je bila ustanovljena samo zato, da so si lahko razdelili kakšnih 10.000 stanovanj, večinoma mimo zakonov in predpisov, in izbrisali kakšnih 25.000 Slovencev, še par sto tisoč pa jih naša armija preganja, nadzira, prisluškuje in uničuje, če je verjeti govoricam, vendar nekaj je zagotovo res.
  Sem veteran TO, to ni moja vojska, zame osebno je to fašistični agresor in okupator, največji in najbolj skorumpirani izdajalci Slovenskega naroda.

  • Poštenje velja

   Slovenaci nikoli ne boste slovenci.
   Pretepenci

   • avtohtoni neandartalec

    Rodil sem se doma, staršem in prednikom, ki od nekdaj tu živijo, verjetno mi tega ni treba razlagati vsakemu ciganu in ustašu posebej.

 • avtohtoni neandartalec

  Z Majniško deklaracijo si lahko edino rit obrišete, tudi če je na začetku pomenila nekaj lepega, so vse spremenili v drek.

  • Jezzica

   Ja, in to po zaslugi takšnih, kot si ti.

 • avtohtoni neandartalec

  Prvič slišim za to “maneversko strukturo”, nikoli nisem bil pripadnik vojske ali policije, vendar sem služil vojaški rok in sem se redno udeleževal vaj teritorialne obrambe. Šele v zadnjem času slišim o tem manevrskih teroristih, pa še vedno ne vem kaj to točno je. Skupaj so združili vojsko, policijo in “druge” sile, verjetno mislijo s tem na totalitarni sitem družbene samozaščite, tega ja ni v nobenih zgodovinskih knjigah? Zgleda se uresničujejo najbolj pesimistični scenariji, medtem ko smo mi verjeli, da se borimo skupaj kot narod, za lasten obstoj in prihodnost, je v ozadju nastajala fašistična mreža, ki je z vojaškim udarom, z našo naivno pomočjo, prevzela oblast v Sloveniji.
  Vprašajte katerega koli teritorialca, mi smo ubogali novonastalo predsedstvo države in parlament, nobenih terorističnih celic ali tujske legije ni bilo, saj v našem kraju ne, nikoli nismo verjeli, da lahko res porazimo celo skupno armado, vendar smo se žrtvovali, ker tako kot je bilo ni šlo več naprej in smo morali pokazati, da smo sami gospodarji svoje usode. JNA ni bila ideološka formacija, pogajanja so potekala s predstavniki Zveznega predsedstva SFRJ, šlo je pa izključno zato,da se ustavi vsakršna agresija in se komunistični vojaški stroj počai umakne iz ozemlja naše suverene države, s čimer so načelno itak soglašali. Hrvati so bili še najbolj razočarani, pričakovali so pokol, ko pa jih JNA ni hotela več ubogati, so se mrzličmno litili priprav na državljansko vojno proti Srbom, ki se pravzaprav ni in ne bo nikoli končala. Slovenci s tem nismo imeli nič in bi tako tudi ostalo, če nam ne bi naenkrat zavladali Hrvati, zasedli so nuklearko, JNA se je umaknila, njihovi Hrvaški oficirji so pa ostali v kasarnah ob meji, kjer do danes okupirajo naše ozemlje.

  Leta 1991, bi lahko naša generacija dokončno odložila orožje, nihče nas ni napadl in ogrožal, uživali smo precejšen ugled, diplomatske povezave s tujino so zgledale obetavne, predvsem pa so ljudje z upanjem in navdušenjem pričakovali, da bo konec fašiustične represije in državnega terorja, da se bo razgnalo komuniste in popolnoma odstranilo cerkev iz javnega življenja, saj so se mešali v sako malenkost ter nam vsiljevali zakone iz časov inkvizicije, namesto svobode, smo dobili najhujšo tiranijo kar jo pomnijo današnji Slovenci, hujšo celo od nacistične okuzpacije. Takega državnega nasilja in korupcije zgodovina ne pomni, slabše kot danes, današnje generacije niso živele niti za časa najhujšega komunizma.

  Vi ste pa še ponosni. Bravo.

  • sprehajalec

   V določenih točkah se strinjam, glede TO, pa Jazbinška spodaj. TO je imela samo to srečo, (pa še drugi za njo), da so bili JNA& generali resnično tako vojaško nesposobni, da človek ne bi verjel. Pa pusti JNA floskule o obrambi zunanjih mej, pa zunanjega sovražnika. O pompoznih akcijah TO imam svoje mnenje, čas bi pokazal, kako bi se zasukalo če bi vse skupaj dlje trajalo. Tako pa je ostalo vse skupaj odprto za takšne in drugačne razlage in manipulacije. Milica v tistem času je opravila, kar je bilo za opraviti, zasedbo nekaj mejnih prehodov.

   V srbsko hrvaškem konfliktu sise pa pač postavil na stran Srbov. Koljevka?

 • karlina
 • Tommy

  @kuntner’s dohtar: napačna zdravila mu predpisuješ, kompletno se mu je odpeljalo

 • črnaovca

  Ob tej manevrski strukturi se sedaj napihuje in govori vse mogoče. Takrat so delovali ilegalno ker si niso upali na plan. Šele ko so videli da bo TO, policija in politika izborila samostojnost so postali glasni in sedaj hočejo biti glavni osamosvojitelji. Naj povedo kje se je borila kakšna njihova enota, največ kar bodo lahko spravili skupaj je da so bili neka rezerva vendar nihče ne ve za kaj. Vsak je nekaj dodal k osamosvojitvi in prav bi bilo da se vsem prizna njihov pravi delež. Največ je dal tisti ki je takrat izgubil življenje in to so bili Policisti in vojaki TO.

  • Jezzica

   Res si ovca in pokazalč si samo, da nimaš pojma, kako so bile vojaške zadeve organizirane v Jugi, niti kaj se je dejansko dogajalo. Najbrž si bil takrat še malo dete (ali te pa sploh še ni bilo) in svoje “znanje” nabiraš iz pripovedk komunajzarskih prisklednikov.
   Točno tako je bilo, kot je napisano – Maneverska struktura se je formirala po tem, ko sta Kučan in tako zvana JLA, ki v resnici nikoli ni bila ljudska (razen po imenu), razorožili TO. Maneverska struktura je samo naslednica TO in je bila tudi sestavljena iz nekdanje TO (z nekaj dodatki – citat “…pomen te strukture v tem, da je povezal vojaške, policijske in druge sile, ker so bili enotni v uresničitvi ciljev…”). Torej v golem bistvu to, kar ti imenuješ “policisti in vojaki TO”.
   In – BTW – TO je bil točno sestavljen iz “rezervistov”

   • črnaovca

    Ja obriši si smrkelj kajti med nama je verjetno kar nekaj razlike v letih kajti takrat sem bil član enega od 16. štabov TO ki ni oddal orožja torej kdor takrat ni hotel je z malo spretnosti in volje orožje lahko obdržal. kako smo ga potem čuvali inskrili je druga zgodba. Tudi iz vojaških skladišč se je orožje za vaje lahko izvzelo in vem za nekoga ki je imel jaj ca in je pol zabojev vrnil naloženih s kamenjem.

    • Jezzica

     Seveda, seveda. Z Abrahamom ti veselo nazdravljava. Glede na tvoje izjave resno dvomim o njihovi resničnosti, še posebej, da si bil takrat član česarkoli razen otroškega vrtca. Mimogrede – bilo jih je 13 in ne 16. In ja, kot pišejo nekateri – mnoge se je osamosvojitvena vojna začela maja 1990. Ko so letala preletavala Lj, sem jo preživljaljal na vrhu 5-nastropne stavbe, kasneje pa občasno po sobah natlačenih z armbrusti. Danes kroži veliko zgodbic o tem, kaj se je takrat dogajalo. Ene so resnične bolj, druge manj, vse pa so dandanes že okrašene z raznimi dodatki, ki nastanejo ob ustnem izročilu.

     • črnaovca

      No vidiš na tvojo podlago jih imam osemnajst če razumeš ali pa da sem pred toliko leti praznoval Abrahama. Bil sem v 53 področnem štabu in v kateri enoti si bil ti menda ne vkaki protitankovski ko ravno omenjaš Armbruste.

     • Jezzica

      Niso imele armbrustov samo protitankovske enote…
      Če je o tebi res to, kar pišeš, si pa o tebi mislim svoje. Ljudem tvoje sorte niti najmanj ne zaupam. Najbrž se ti toži po starih dobrih časih v Jugi…
      Več pa ne bom komentiral in s tabo sploh ne bom parlamentiral, preden postanem žaljiv.

 • dob

  Sanjal sem (I had a dream….) da sem videl kučana v zaporu.
  Na zid samice je s starim žebljem praskal napis:
  CARPE DIEM – KREMŠNITA NJAM.

  • janko3 novak

   Jst sm pa sanjal ( I had a dream…) da je bil v zaporu J.J.
   Ne maram kremšnit,potica je bolša.
   Ne maram kremšnit,potica je bolša.

   • dob

    A se ti pogosto dogaja, da sanjaš nekaj, kar je že bilo?
    Kaj si pa sanjal takrat, ko je bil Janša v zaporu. Da ješ potico?
    Zgleda, da gledaš retrovizijo.

    • janko3 novak

     Kako si uganil?

     Probal tudi vanilijev kornet….podoben tistemu iz časov konca Jugoslavije…če se jih spomniš.

     Edino glede retro TV si se zmotil…

     • dob

      Nisem uganil, saj si sam napisal.
      Naj te opozorim, da me nostalgija ne zanima. Jugoslavija pa sploh ne.
      Jugoslavija me briga približno toliko, kot vanilijev sladoled iz SFRJ!

     • janko3 novak

      No, da sem jedel potico ko je bil janša v zaporu, to si me ti vprašal,zato sem tudi napisal kot sem.
      Škoda potem,glede nostalgije…ko vidim v oklepaju tisti citat postanem nostalgičen.

     • dob

      Zdi se ti pomembno obvestiti bralstvo, da sanjaš o nečem, kar se je zgodilo. No, zdaj smo obveščeni.
      Zadovoljen?

     • janko3 novak

      Zakaj bi le bil.Upam da mi ne očitaš to kar delaš sam..

     • dob

      Ne, ne očitam ti tega, kar delam sam. Ti si useglihar, sebi pa tega ne morem očitati, ker pač nisem useglihar.