fbpx

Ponosni na Slovenijo: “Za mnoge se je osamosvojitvena vojna začela maja 1990”

Foto: Nova24TV

Združenje vrednot slovenske osamosvojitve je ob 26-letnici demokratičnih sprememb in ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite organiziralo proslavo “Ponosni na Slovenijo”. Razglasitev samostojne Slovenije ni padla z neba, je opozoril predsednik Združenja VSO Aleš Hojs. Pozval pa je tudi k uresničevanju idej Majniške deklaracije, kar po njegovem Sloveniji še ni uspelo.

Mineva 26 let od prvih svobodnih volitev in oblikovanja prve demokratično izvoljene skupščine in vlade Republike Slovenije. Koalicija Demos je takoj po oblikovanju vlade Slovenijo začela pripravljati za samostojno življenje in za ta cilj pridobivati najširšo podporo. Po drugi strani mineva tudi 26 let od razorožitve teritorialne obrambe, posledično pa se je organizirala tudi Manevrska struktura narodne zaščite (Slovenske vojske).

Proslavo lahko v živo spremljate na programu Nova24TV.

Mešani pevski zbor KGBL in KD godba Slovenskih železnic sta ob začetku slovesnosti zaigrala in zapela slovensko himno. Da je “slovensko srce odprto za sanje,” je med drugim izpostavil Igor Pirkovič v svoji umetniški besedi, zbranim pa je zapel tudi Oto Pestner.

Osterman: To so bila pomembna dejanja
Načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman je v svojem govoru opozoril, da je Manevrska struktura narodne zaščite nastala iz potrebe in želje po osamosvojitvi. Kot njen pripadnik vidi izreden pomen te strukture v tem, da je povezal vojaške, policijske in druge sile, ker so bili enotni v uresničitvi ciljev.

Kot je še pojasnil Osterman, je prav ta struktura sprožila poseben impulz za sprožitev vseh slovenskih obrambnih struktur. “To so bila pomembna dejanja,” je dejal. Na tem mestu je izpostavil tudi, da se je za mnoge osamosvojitvena vojna začela maja 1990, ko so se uprli poskusu razorožitve teritorialne obrambe. Orožja niso predali, vendar so ga premestili na druge lokacije.

“Naša odločitev je bila težka, vendar pravilna,” je orisal stanje pred vojno za Slovenijo. Ob tej priložnosti je opozoril tudi, da je potrebno krepiti slovensko narodno zavest. “Šlo je za uporništvo z razlogom, bodimo ponosni na samostojno Slovenijo,” pa je pozval ob zaključku govora.
Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Razglasitev samostojnosti ni padla z neba
Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je v svojem govoru opozoril, da bomo v letošnjem letu še posebej slovesno opazovali, kajti praznovali bomo 25-letnico razglasitve samostojnosti. Vendar pa je ob tem izpostavil pomembnost obdobja pred osamosvojitvijo.

“Ko zgradimo hišo, običajno praznujemo tisti dan, ko smo se vselili. Seveda pa vemo, da hiša ni zrasla sama od sebe, vemo, da smo nekaj žrtvovali in da ni padla z neba. Tako je tudi v primeru osamosvojitve Slovenije,” je pojasnil Hojs. Ob tem je dodal, da tudi slovenska razglasitev samostojnosti ni padla z neba.

Mnogo zavajanj in laži
Ob tem je opozoril tudi na številna zavajanja javnosti, ki so se pojavila v zadnjih dveh desetletjih. “Ni šlo za poskus razorožitve, v večini slovenskih občin je de facto šlo za razorožitev,” je poudaril. Ob tem je dodal, da je bilo v tistem času prisotnih mnogo dilem.

“Še danes nekateri ne vedo, kako je mogoče, da je slovenska vojska starejša od slovenske države. Kako bi sicer drugače slovenska vojska ubranila napad jugoslovanske ljudske armade? Zakaj se bojimo povedati, da imamo vojsko staro 26 let in ne 25?” se je vprašal. Izpostavil je tudi pomen Majniške deklaracije. Opozoril je, da predvsem tretje točke nismo popolnoma uresničili.

3. del Majniške deklaracije se glasi: Glede na zgodovinska prizadevanja slovenskega naroda za politično samostojnost je slovenska država lahko utemeljena le na:

  • spoštovanju človekovih pravic in svoboščin,
  • demokraciji, ki vključuje politični pluralizem,
  • družbeni ureditvi, ki bo zagotavljala duhovno in gmotno blaginjo v skladu z naravnimi danostmi in v skladu s človeškimi zmožnostmi državljanov Slovenije.

V zaključku je Hojs pozval, da si moramo v prihodnosti prizadevati k uresničitvi tretje ideje Majniške deklaracije in požel velik aplavz.

Proslave so se med drugim udeležili tudi poslanci SDS Janez Janša, Branko Grims in Žan Mahnič ter brigadir in eden izmed ključnih osebnosti slovenske osamosvojitve Tone Krkovič.

Nina Knapič