fbpx

Ob mednarodnem dnevu družine: Zakaj je vrednotenje družine danes na prepihu in kaj lahko storimo?

Foto: iStock

”Živimo v družbi, kjer je izobraževanje lahko dosegljivo. A hkrati živimo v času, ko je zmedenost še kako razširjena, posebej na področju vrednot in smisla življenja. Vrednotenje družine je zelo na prepihu. Prav na tem področju lahko družine s svojo izkušnjo najbolj verodostojno pokažejo – pričujejo in poučijo, kakšna oblika življenja zares odgovarja dostojanstvu človeka, varnemu odraščanju in kako je najprimerneje odgovarjati na različne preizkušnje,” so ob koncu tedna družin zapisali v Katoliški cerkvi. 

Od 9. do 15. maja smo namreč v Sloveniji obeleževali teden družin, ki ga sklepamo danes – z mednarodnim dnevom družin. Dejstvo, da se od leta 1991 dalje število tradicionalnih družin zmanjšuje, le še pripomore k pomembnosti današnjega dne in celotnega tedna. Vse več je namreč družin brez otrok, zunajzakonskih partnerjev z otroki, enostarševskih družin, nekaj pa tudi skupnosti homoseksualcev z otrokom ali otroci.

Zato je skrb in spodbujanje vrednot družine očeta, mame in otrok še posebej pomembna. V letošnjem tednu družin se je pod okriljem Katoliške cerkve zvrstilo mnogo dogodkov, namenjenih družinam. V okviru teh dogodkov je bila vsak dan tudi posebna maša, pri kateri so prisotni prosili za družine in njihovo dobrobit.

Vilma in Dani Siter (foto: osebni arhiv )

Vilma in Dani Siter

Vsi želimo biti ljubljeni, sprejeti, slišani in razumljeni

S svojim zgledom in delovanjem za družino pričujeta na vsakem koraku tudi zakonca Vilma in Dani Siter, ki že več kot destletje vodita gibanje Družina in življenje (DIŽ) in povezujeta med seboj zakonce in njihove družine z vseh koncev Slovenije. Ob dnevu družine sta povedala: “Vsi si želimo biti ljubljeni, sprejeti, slišani, razumljeni, spoštovani … in hkrati vsi vemo, da naša sreča ni nekaj samo po sebi umevnega. Vemo, da si moramo zanjo prizadevati. Prizadevati si pa pomeni delo, napor, odrekanje ali z drugimi besedami: ne moremo samo čakati, da bo sreča sama od nekod prišla – zanjo moramo sami kaj storiti.”
“Najbolje je, da pomislimo, kdo je tisti/a, ki mi je najbližji/a, in kako ga/jo bom danes osrečil/a, na kakšen način mu/ji bom pokazal/a, da ga/jo imam rad/a, da ga/jo spoštujem. Možje pomislimo na svoje žene, žene na može, starši na otroke, otroci na starše, vsi pomislimo tudi na svoje prijatelje, sosede, sodelavce … Kdor se zares trudi za dobre odnose (jih neguje in gradi), se mu ta trud vrača v obliki sreče, zadovoljstva in notranjega miru. To je najbolj vidno v naših družinah, ki so bile, so in ostajajo zibelke našega življenja, prostor in kraj, kjer se vse začenja in kamor se vse vrača. Če to priznamo ali pa ne, je to neizpodbitno dejstvo. Zato naj živijo naše družine! Naj živijo sedanje in bodoče generacije in naj med nami nikoli ne zmanjka dobre volje in pripravljenosti za gradnjo odnosov, za katere je vredno živeti in jih prenašati naprej,” je še povedal Dani Siter.
Za svoje družine moramo biti hvaležni

Sporočilo tedna družin ni samo to, da je potrebno tem nameniti več skrbi. Za svoje družine moramo biti tudi hvaležni. ”Človek je lačen in žejen tudi varnosti, sprejetosti, opogumljanja, razumevanja, sproščenosti, veselja, pohvale. Vstopimo v to bogoslužje s hvaležnostjo za vse te dobrine, ki si jih doma delimo med seboj,” so zapisali v Katoliški cerkvi.

Družina je osnovna celica družbe, saj je njena naloga oblikovati, vzgajati in učiti svoje člane. Tam se posamezniki naučijo pozornosti, ljubezni, hvaležnosti ter vseh navad. V slovenskih cerkvah so tako ta teden potekale maše, ki so imele poleg priprav na binkošti tudi izrazito družinsko noto. Pri njih so se duhovniki in verniki dotaknili tem, kot so bolezen in preizkušnje v družini ter – danes ene najbolj aktualnih tem – vloge družine v družbi.

“Družina izpolnjuje smisel bivanja. Od nas zahteva odgovornost za člane družine – odgovornost za negovanje ljubezni, odgovornost za vzgojo otrok in vnukov – torej za prenos vere in vrednot naših prednikov nanje. Družina mi pomeni medsebojno zvestobo, ki izvira iz zvestobe našim staršem, prastaršem, gledano v širšem pomenu – to preraste v zvestobo narodu. Brez družine ni naroda,” je povedala Metka Zevnik iz Koalicije “Za otroke gre!”.

M. G., V. V.