fbpx

Ob končanem prekopu kosti objavljena osmrtnica družine Hudnik, ki so jo partizani brutalno pomorili leta 1942 – Ljubi Bog, odpusti vsem, ki so si umazali roke in vest!

Foto: Radio Ognjišče

V soboto je bila v Delu objavljena osmrtnica družine Hudnik, ki so jo partizani med drugo svetovno vojno leta 1942 brutalno pomorili. Preživela brat in sestra Alojz in Marija Vera sta se za objavo odločila ob končanem prekopu kosti pobitih v družinski grob na pokopališču pri Marijini cerkvi na Dobrovi pri Ljubljani. “Vsem tistim, ki so si usodnega 24. novembra v Dolgem grabnu s krvjo Martinovčevih enajstih, povsem nedolžnih žrtev, umazali roke in vest, ODPUŠČAVA storjeno dejanje in prosiva tudi Tebe, ljubi Bog: Odpusti!” 

Partizani so leta 1942 pobili enajst članov družine Hudnik. Med njimi so bili oče Alojz, mama Marija Manca, babica Frančiška, teti Frančiška in visoko noseča Ivana ter strici Matija, Polde, Mihael in Janez ter njegova žena Albina. Njihova trupla so zagrebli v plitek grob v gozdu nad Selom, medtem ko so se njihovi morilci naselili na Hudnikovi domačiji.

Kot so zapisali na radiu Ognjišče, so partizani leta 1942 najprej odpeljali Francko in Ivano, ki je bila v zadnjih mesecih nosečnosti, ter Janezovo ženo Albino. Zvečer so odpeljali v smrt še štiri brate, Alojza, Poldeta, Matijo ter Janeza. Marija Manca je bila umorjena na domačiji. V naslednjih dneh so odvedli in ubili še babico Frančiško, ki so jo pozneje našli domobranci ter jo pokopali. Mihaela so po vojni aretirali in umorili.

Draško Josipovič in Alojz Hudnik ob fragmentih treh skeletov

Draško Josipovič in Alojz Hudnik ob fragmentih treh skeletov. (Foto: Radio Ognjišče)

Odpustili morilcem
Izkopavanje kosti se je začelo v letu 2015, zdaj pa sta zadnja preživela iz družine Hudnik končno lahko položila kosti umrlih v dostojen grob, kjer bodo lahko počivali v miru. “Vsem tistim, ki so si usodnega 24. novembra v Dolgem grabnu s krvjo Martinovčevih enajstih, povsem nedolžnih žrtev, umazali roke in vest, ODPUŠČAVA storjeno dejanje in prosiva tudi Tebe, ljubi Bog: Odpusti!” 

Osmrtnica v časopisu Delo.

Ivan Šokić