fbpx

Objekt bivše tovarne Rog v Ljubljani prizorišče hudega spopada

Nekdanja tovarna Rog v Ljubljani. Foto: Ž. K.

V zapuščeni tovarni koles ROG v središču Ljubljane se odvija drama, v kateri je udeležena Mestna občina Ljubljana z varnostno službo Valina in levičarski aktivisti, ki preprečujejo izvajanje občinskih načrtov. MOL namerava porušiti pet stavb znotraj “zapuščenega” kompleksa. Aktivisti so se odločili, da bodo propadajoče zidove zaščitili z lastnimi telesi. Na javno zemljišče, ki so ga samovoljno privatizirali, so spustili vse novinarske ekipe. Vse – razen Nove24TV. “Ne, Nove24TV pa ne,” je bilo slišati iz ust aktivistov. 

Mestna občina Ljubljana se zadnja leta intenzivno posveča tudi projektu ureditve območja nekdanje tovarne Rog. Od leta 1991, ko je bila v objektu opuščena proizvodnja, do leta 2002, ko je Mestna občina Ljubljana kupila objekt, so potekala razmišljanja in razprave o prihodnosti tega območja. Območje naj bi bilo namenjeno pretežno javnim kulturnim programom.

Napovedano rušenje objekta pa se je ponoči zapletlo. Policisti PU Ljubljana so bili danes okoli 3.30 ponoči obveščeni, da je v objektu prišlo do kršitve javnega reda in miru. Policisti so se napotili na kraj dogodka in kasneje z zbiranjem obvestil ugotovili, da v tem objektu naloge varovanja po pogodbi z naročnikom izvaja posebna varnostna služba. Policisti so zato kraj dogajanja zapustili, še vedno pa so ostali prisotni v neposredni okolici objekta, kjer izvajajo naloge javne varnosti.

Poškodovali policista
Nekaj po 11. uri je prošlo do prerivanja med varnostniki in predstavniki Roga, zaradi česar so posredovali policisti, ki so med obema stranema postavili kordon ter tako preprečili neposredni stik ter hkrati omogočili
varen odhod varnostnikov z območja. Pri tem je bil poškodovan en policist, ki po rokah pridobil opraskanine. Policisti prisilnih sredstev niso uporabili.

Gradbeni stroj odet v bojne barve (Vir: Facebook)

Gradbeni stroj odet v bojne barve. Vir: Facebook

Varnostnica utrpela lahke telesne poškodbe
Policisti so bili obveščeni tudi o tem, da je bila poškodovana tudi varnostnica, ki je utrpela lahke telesne poškodbe. Pri poskusu obvladanja neke osebe so varnostniki poškodovali tudi osebo, ki so jo kasneje odpeljali na preventivni pregled v klinični center.

 

Policija je bila obveščena tudi o poškodovanju sakralnega predmeta v objektu ter poškodovanju delovnega stroja, ki je bil polit z barvo.

V. V., Ž. K.