fbpx

Oče Nine Zidar Klemenčič – nekdanji komunist – kupil grad za vrednost garsonjere in ga obnovil s proračunskim denarjem

Foto: sta

Oče pravnice Nine Zidar Klemenčič in tast ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča Franci Zidar je kupil grad, za katerega je plačal toliko, kot stane garsonjera v Celju, obnovil pa ga je kar z “uspešnim kandidiranjem” na razpisih ministrstva za kulturo.

Vinko Gorenak, poslanec SDS, je na svoji spletni strani opozoril na grad Lemberg pri Novi Cerkvi, ki mu nekateri pravijo Grad Lemberg pri Dobrni. Grad izhaja iz leta 1213, leta 1584 pa so ga temeljito predelali in dozidali. “Takoj po drugi svetovni vojni je bil seveda nacionaliziran in v času po tem precej razdejan. Svoje je naredil tudi zob časa, kot temu pravimo. Prišla je tudi denacionalizacija in leta 2000 je bil grad vrnjen lastnikom – družini Galle. Leta 2007 pa ga je za 80.000,00 evrov kupil zasebni lastnik,” razkriva Gorenak.

“Pred letom 2000 je bila nekaj časa lastnica gradu Občina Vojnik, ki je takrat od države za obnovo tega gradu dobila 93.889,08 evra. Zanimivo, pred letom 2000 je bilo v obnovo gradu vloženih 93.889,08 evra, nekaj let kasneje pa je bil prodan za 80.000,00 evrov!? Razumi, kdor more.”

Foto: Vir: http://nartabuls-blog.blogspot.si

Foto: Vir: http://nartabuls-blog.blogspot.si

Škandalozno: na javnih razpisih prejel 381.449,37 evra proračunskega denarja za obnovo gradu
Gorenak razkriva, da je bil zasebni lastnik zelo aktiven, predvsem kar se tiče razpisov ministrstva za kulturo. Na razpisu leta 2010 je dobil 159.213,57 evra nepovratnih sredstev. Na naslednjih razpisih pa je dobil 154.040,80 evra, 22.395,00 in 45.800,00 evrov.  “Na razpisih uspešen “privatni lastnik” je tako od leta 2009 dalje dobil kar 381.449,37 evra. Seveda za obnovo svojega gradu. Ker so te številke tako visoke, da si preprost človek niti ne more predstavljati, koliko denarja je to, povejmo, da je to 866 najnižjih pokojnin za polno delovno dobo, ki znaša okoli 440 evrov. Gre pa seveda za vaš, proračunski denar,” je ogorčen Gorenak, ki se ob tem upravičeno sprašuje, koliko je ta zasebni lastnik v obnovo svojega gradu vložil lastnih sredstev.

Naj kupi grad, mu je svetoval takratni župan Vojnika, član stranke SLS
Gorenak pa je prišel tudi do podatka, kdo je ta uspešni zasebni lastnik. Gre za Francija Zidarja, očeta znane odvetnice Nine Klemenčič Zidar, ki je poročena z ministrom za pravosodje Goranom Klemenčičem. Nina Zidar Klemenčič ne skriva, da je bil njen oče v stiku s političnimi vrhovi prejšnjega režima, prav slednji pa so s svojimi “prijatelji” največ pridobili v slovenski tranziciji in v času divje privatizacije. Dnevnik v članku iz leta 2012 razkriva, da je Zidarju, ki je nekdanji dolgoletni direktor Kozjanskega parka, za nakup gradu namignil kar takratni župan Vojnika Benedikt Podergajs, sicer član Slovenske ljudske stranke (SLS). V istem članku še razkrivajo, da so nato o Zidarju govorili češ, kakšen bogataš da je, “v resnici pa je po koncu trdih pogajanj in 10-kratnem zniževanju cene zanj odštel toliko, kolikor v bližnjem Celju stane garsonjera”.

Marjanca Scheicher