fbpx

Od kod eliti denar? Kučanov vnuk in Štrukljev sin že pri rosnih devetih letih prišel do svojega stanovanja

Smelt je bil tudi tisti, ki je financiral študij Kučanove hčerke v ZDA.

Vnuk Milana Kučana, ki ga je njegova hči Ana spočela z razvpitim sindikalistom Branimirjem Štrukljem, še ni polnoleten, a je že lastnik nepremičnine v središču Ljubljane. To razkrivajo podatki iz zemljiške knjige, po kateri je postal, leta 2000 rojeni vnuk vplivnega dedka in očeta, imetnik stanovanja že 9. februarja leta 2009, ko je bil star devet let. Kako je brez hipoteke prišel do nepremičnine, danes na trgu vredne okoli sto tisoč evrov, iz uradno dostopnih dokumentov ni mogoče razbrati, niti iz družine Štrukelj-Kučan niso odgovorili.

Kučan, njegova soproga Štefka in nekdanji hčerkin partner Štrukelj so o fantu, ki je danes najstnik, za medije pogosto govorili od rojstva naprej, ko je bil Kučan še predsednik pa so ga izpostavili tudi v njegovem življenjepisu: “Poročen s Štefko Kučan, ima dve hčerki Ano in Špelo ter vnuka Fedjo.”

Ni se še rodil, pa je bil že lastnik
V isti stavbi kot Fedja ima stanovanje tudi njegova mati Ana. Medtem ko je Fedja lastnik tridesetih kvadratov, je njegova mati lastnica kar sto kvadratov velikega sosednjega stanovanja. Tudi ona je bila v zemljiško knjigo kot imetnica svojega stanovanja vpisana na isti dan kot Fedja.

Pri razvozlavanju podatkov iz zgodovinskega zemljiškoknjižnega izpiska, iz katerega izhaja, da sta imela tako Fedjevo kot Anino stanovanje pred vzpostavitvijo etažne lastnine vsako po osemnajst lastnikov, smo se obrnili po strokovno pomoč in skozi odvetniške oči je zapis pojasnjen z besedami: “Iz osemnjastink je prišlo do ustanovitve etažne lastnine, ker so se pred tem deleži vpisovali v ulomkih, potem pa po posameznih stanovanjskih enotah. Predpostavljamo lahko, da se bo to združilo v eno stanovanje, prijetnih 120 kvadratnih metrov. Tako stanovanje je na trgu danes vredno 3000 €/m2, torej nekje med 350.000 in 400.000 evrov, odvisno od vzdrževanja. Dejansko je bilo stanovanje kupljeno pred vzpostavitvijo etažne lastnine. Kaj zbode? Da v času kupoprodaje, leta 1997, lastnik še ni bil rojen in težko verjamem, da je lahko vknjižen na podlagi kupoprodajne pogodbe, kot to izhaja iz zemljiškoknjižnih podatkov. Kupoprodajna pogodba ima pri obeh stanovanjih isti datum, samo enega kupca takrat še ni bilo na svetu, to je Fedje. Več pa je težko povedati.”

Vasilka je morala najeti kredit
Kučanov vnuk in Štrukljev sin ima stanovanje na Pražakovi ulici, ki slovi po svojih elitnih stanovalcih. Tam živi nekdanji predsednik Danilo Türk, ki se je iz Maribora sicer priselil v stanovanje k soprogi Barbari Miklič Türk. Na sosednji hišni številki, le čez ulico, živi tudi njegova nekdanja asistentka, ki so ji v času njegovega predsednikovanja pripisovali tudi tesne osebne stike s predsednikom, Vasilka Sancin.

A je morala Vasilka Sancin leta 2009, ki ima tako kot Kučanova Ana doktorat in predava na ljubljanski pravni fakulteti, ko je kupovala stanovanje, najeti posojilo. Privoščila si ga je lahko šele pri tridesetih, in sicer 110 tisoč evrov. Ob službi pa je odlično služila z arbitražnimi postopki med Slovenijo in Hrvaško, kar ji je omogočil prav Türk. Kredit bo po javno dostopnih podatkih poplačala šele leta 2024, ko se bo bližala abrahamu. Kučanova Ana je rojena leta 1964, ima tudi doktorat in je lastnica podjetja Studio AKKA, ki ima sedež na njenem domačem naslovu na Pražakovi, poslovni leti 2014 in 2015 pa je po podatkih baze Gvin končalo v rdečem. A Kučanovi hčeri, po dostopnih podatkih, ni bilo treba najeti niti centa kredita. In prav tako ne njenemu sinu.

S čim sta kupila, ni jasno
Če odštejemo tiste, ki so stanovanja podedovali, je takšnih, ki so ga kupili, pa jim ni bilo treba najeti kredita, zlasti v središču Ljubljane, zgolj majhen odstotek. Štefka Kučan, Anina mati in Fedjeva babica, je za Jano dejala, da ne prihaja iz materialnega obilja: “Mama in oče sta s svojim medsebojnim odnosom kljub materialno nesrečnim okoliščinam ustvarjala srečne okoliščine.” Tudi iz zgodovine stanovanj Ane in Fedje Kučana ne izhaja, da bi ju podedovala po kakšnem predniku. Tako javno objavljeni dokumenti ne ponujajo odgovora, od kod Kučanovemu vnuku in hčerki sredstva za tak nakup nepremičnin v središču Ljubljane.

FEDJA ŠTRUKELJ KUČAN V MEDIJIH
Branimir Štrukelj, Štefka in Milan Kučan so v svojih nastopih za rumene medije Fedjo Štruklja večkrat javno izpostavili.

Tako so govorili: Branimir Štrukelj, Finance (januar 2001)

“V prostem času poskušam čim več pomagati Ani pri negi dojenčka Fedje in preživeti čim več časa s sedemletnim sinom Jašem. Že dva meseca gradiva vesoljsko ladjo iz lego kock. Moja Ančka pravi, da se raje igram jaz kot Jaša.”

Milan Kučan, Jana (december 2002)
“Vnuček Fedja je moje veliko veselje. Ali naj povem, kako pridno že piše po zidovih? Pri tem me mali navihanec zvedavo gleda in pravi: ‘Dedi, ni prav, ne, ni prav? In lepo piše naprej’ …”

Štefka Kučan, Suzy (julij 2017)
“Naš vnuk je tako dober, da je vreden kar za pet drugih. Sicer pa imam dva, kajti Anin partner Brane ima iz prvega zakona še Jašo, ki se s Fedjo tako dobro razume, da besede ‘polbrat’ sploh ne uporabljamo. Zelo prijateljsko sta povezana in ta njun odnos me navdušuje.”