fbpx

Odbor 2014: Ker živimo v nenormalni državi, mora biti zmaga na tokratnih volitvah temeljita

Pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani je zopet odmevala jasna beseda za pravico na sodiščih. Vse dokler bodo v slovenskem pravosodju prisotne zlorabe, laži, prevare, nezakonitosti, puhli obrazi polni obljub in še marsikaj, ne bo prišlo do sprememb. O aktualnih zlorabah pa so pred stavbo sramote tokrat spregovorili odvetnik Ivan Kukar, odgovorni urednik Nove24TV Miro Petek in članica Odbora 2014 Iva Pavlin Žurman.

Ne glede na to, da mnogi vztrajajo že več kot dve leti in se na vse moči borijo za pravico, resnico in državo vladavine prava, pa bo njihov boj še dolg, a se kljub temu tej lepi človeški vrlini ne bodo odpovedali. “Vztrajnice, vztrajniki, lepo pozdravljeni. Najprej čestitke za vztrajnost! Pot imamo začrtano, le z vztrajnostjo bomo lahko dosegli cilj, ki smo si ga zastavili: pravična družba za vse državljane RS, torej konec delitve na prvo- in drugorazredne državljane. Pravična družba in pravična država pomeni enakost pred zakonom, pomeni enake možnosti za vse, enak dostop do vseh dobrin, ki jih država financira iz državnega proračuna,” je bil jasen Miro Petek.

Ta cilj, to je pravična družba, se nam velikokrat odmakne
Petek je še povedal, da ko že mislimo, da smo se cilju približali, se ta spet prestavi nekam v prihodnost. “Pot bo še dolga in težka, tudi zaradi institucije, ki je za mojim hrbtom. Toda treba je vztrajati.  Pred 25 leti smo mislili, da bo ta pot lažja in hitrejša, vendar jo vedno znova posujejo z ovirami,” je rekel Petek in dodal, da nam lahko odmikajo ta cilj, lahko nas ovirajo, toda vztrajnosti in volje nam ne morejo odvzeti. “In tudi to si želijo. Želijo si, da bi nas potisnil v stanje apatije, ko bi si po vseh teh borbah rekli: saj se ne splača. Želijo si, da bi po teh krajah, ropanjih in krivicah, ki se dogajajo v Sloveniji, sami sebi rekli, saj se ne da nič spremeniti in se ne splača vztrajati. Želijo si, da bi ostali doma, sedeli  pred ekrani s španskimi nadaljevankami in pustili pri miru to karavano, ki pleni in pustoši po tej državi. Ker itak ne moremo nič narediti, ker se ne splača. Želijo nas prepričati in preslepiti, da se ne splača iti na volitve, ker bo itak dobil volitve tisti, ki so si ga izbrali. Janeza Janšo potisnejo v zapor, pri štetju malo goljufajo in na oblast potisnejo tistega, ki ga sami hočejo.”

Miro Petek: “Vztrajnice, vztrajniki! Tožilstvo je pričelo novo gonjo zoper Janeza Janšo. Volitve se bližajo. Tokrat mora biti zmaga temeljita.”    

Miro Petek, odgovorni urednik Nova24TV (foto: nova24TV).

Nova24 TV pove marsikaj drugače
Odgovorni urednik Nove24TV je na tokratnem shodu povedal, da v tej medijski puščavi do lanskega leta nismo imeli medija, ki bi prikazal tudi drugo plat. Ki bi povedal, da pred sodiščem ljudje protestirajo, da bi povedal, zakaj protestirajo in zakaj se borijo. “Ne, medijski uradni listi so se iz vas večinoma le norčevali. Sedaj imamo medij, Novo24 TV, ki pove marsikaj drugače, na drug način, ki pove tisto, kar morajo drugi zamolčati. Tudi Nova24TV je tarča medijskih napadov tistih krogov, ki jim stopimo na žulj.” Pripomnil je, da na Novi24TV vidite, slišite ali preberate tisto, česar drugi nočejo ali ne smejo objaviti. “In potem rečejo, da je to Janševa televizija. Ne, to je tudi moja, ker sem kupil delnice in to je tudi televizija mnogih od vas, ki ste kupili delnice. To je tudi vaša televizija, ker jo gledate, ker ji zaupate in o njej širite dober glas. Mi smo investirali v televizijo, ki jo želimo in hočemo gledati, toda hkrati pa moramo pod zakonsko prisilo plačevati še za televizijo v soseščini tega sodišča, recimo ji Kučanova televizija, ki nas ima za drugorazredne državljane,” je tudi povedal Petek in dodal, da smo vztrajali, iz nič smo naredili nov medij, ustvarili smo ga z lastnim denarjem, brez ropanja države in zakonske prisile. In da bomo vztrajali tudi še naprej, saj delo ne bo nikoli dokončano.

Primer Milko Novič
O celotni zgodbi in ozadju umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika ter dolgotrajni sodni farsi pa je spregovorila Iva Pavlin Žurman, ki deluje v Odboru 2014. Ta je prepričana, da ravno primer Novič kaže, da smo od vladavine prava in prave demokracije oddaljeni še svetlobna leta. “Kam je odšla zdrava pamet sem se spraševala, ko sem v sodni dvorani Okrožnega sodišča v Ljubljani sledila sojenju v primeru umora dr. Janka Jamnika, direktorja Kemijskega inštituta, vse do krute obsodbe dr. Milka Noviča in umora pravne države!”

Iva Pavlin Žurman, članica Odbora 2014 (foto: Nova24TV).

Iva Pavlin Žurman je na shodu še povedala, da sodnica Špela Koleta nima ali noče uporabiti zdrave pameti, kar je dokazala tudi z izjavo: “Ker Novič 16. 12. 2017 zvečer (dan zločina) približno tri ure ni bil aktiven na internetu, je to dokaz, da je Novič morilec. Novič je kriv in pika!” Omenila je še, da prav tako sodnica Koleta priznava le mnenje enega sodnega izvedenca glede GSR-delcev, F. Sabliča, ki je izdelal mnenje kot privatnik, sočasno pa je bil takrat direktor NFL, ki je v sestavi Policije, torej ni bil neodvisen. “Slučaj? Ta izvedenec uporablja pri dokazovanju krivde kar verjetnostni račun. Zanimivo pa je, da ne pozna zakona težnosti. In medtem ko on, strojnik, zanika pasivno kontaminacijo tkanine z GSR-delci, pa dr. kemije Čeh z IJS pravi, da mikronski in manjši delci ostanejo v tkanini večno. Za Novičevo jakno je dejal, da ni bila na Via Boni, bila pa je na strelišču, ki ga je Novič obiskoval, in je prišlo do pasivne kontaminacije jakne.” Povedala je še, da je enakega mnenja tudi nemška izvedenka, ki je s kolegom balistikom napisala, da ni možno z gotovostjo potrditi, da je Novič morilec. “No, sodnice niso prepričali, tudi E. Ceket z NFL ne – na sojenju se je strinjala z nemško izvedenko,” je še dodala Iva Pavlin Žurman.

Vztrajniki in vztrajnice (foto: Nova24TV).

Iva Pavlin Žurman: “No, sodnica Koleta je presodila, da ker je Noviča treba obsoditi (tako zahtevajo strici alias mafija), mora upoštevati le mnenje kontaminiranega Sabliča. Zanimivo pa je, da karakteristični delci sinoksidnih streliv (najdeni tulec) vsebujejo kumulativno sestavo le treh elementov: svinca, barija in antimona, ne pa tudi kositra, medtem ko je samo imenovani praktik Sablič ‘našel’ v tulcu GSR-delce s štirimi elementi: svincem, barijem, antimonom in kositrom. Od kod je prišel kositer, ni razložil. O teh razhajanjih na sojenju še ni bilo razprave. No, tožilka je na javni TV izjavila: ‘Saj sodba še ni pravnomočna’. Kaj je hotela sporočiti?”

Jasen je bil tudi odvetnik Ivan Kukar, ki je povedal, da  se vsi odgovorni v naši državi zelo dobro zavedajo, kaj je narobe pri nas in kako resne so zadeve, vendar nihče ne ukrepa, temveč zgolj manipulirajo z javnostjo ali pa tiščijo glavo v pesek. “Vztrajno samoprepričevanje, da pri nas ni težav in da je vse OK ter da je vse pod kontrolo, ne bo povzročilo, da bodo težave izginile, temveč ravno nasprotno, da se bodo kopičile in razraščale ter ob prvi resni globalni krizi sprožile podoben zlom države, kot se je pred kratkim zgodil Skupini Agrokor.” Kukar je razložil, da je bistvo zloma v tem, da se napetosti dolgo časa kopičijo in nato kar naenkrat nenadoma poči. “Če bo v Sloveniji prišlo do zloma, nam ne bo pomagal noben ‘Lex Slovenia’, saj bo pri tem šlo za stečajni zakon, v katerem bomo največjo škodo utrpeli mali državljani in naši potomci, ki bodo oropani normalne in varne prihodnosti.”

Ivan Kukar, odvetnik (foto: Nova24TV).

Živimo v vse bolj nenormalni državi
“Dejstvo je, da živimo v vse bolj nenormalni državi, kjer vlada sploh nima ambicije pripravljati strateških strukturnih reform, kaj šele, da bi jih izvajala. V sodobni demokraciji pa je izključno vlada tista, ki je sposobna kontrolirano sprožiti in udejaniti ključne spremembe v družbi. To pa pomeni, da brez spremembe sedanje vladajoče elite v Sloveniji ne bo sprememb,” meni odvetnik Kukar in dodaja, da če ne bo sprememb, bo Slovenija kontinuirano postajala vse bolj nenormalna država in družba. Prav tako je povedal, da dokler bomo jadrali z vetrovi globalno pogojene gospodarske rasti, zgodovinsko nizkih obrestnih mer, nizkih cen energije, surovin in hrane, se večina državljanov ne bo obremenjevala s stopnjujočo se nenormalnostjo naše države. “Zavedati pa se morajo, da bodo prej ali slej zapihali tudi nasprotni vetrovi in tedaj se bo dobesedno preko noči razgalila vsa nenormalnost naše družbe, vse neizvedene reforme in se bo pokazala vsa naša kolektivna ter individualna ranljivost. Problem pa bo, ker tedaj ne bo več mogoče reševati teh problemov, temveč bomo lahko sprejeli zgolj stečajni zakon, imenovan ‘Lex Slovenia’, in imenovali stečajnega upravitelja, ki bo najbolj ostrigel nižji in srednji sloj, še posebej kruto pa bodo prizadeti upokojenci.”

Ivan Kukar: “Politična elita mogoče resnično noče vedeti, kaj vse je narobe, se pa tega zavedamo volilci in mi bomo imeli naslednje leto pravico in odgovornost, da zamenjamo neodgovorno politično elito z bolj odgovornimi ljudmi.”

Zaključne misli odvetnika Ivana Kukarja pa so bile, da prihajajoče volitve še omogočajo spremembo, na podlagi katere bo mogoče normalno in kontrolirano izvesti strateške strukturne reforme in obrniti trend nenormalnosti, v katero tonemo. “Zato je ključnega pomena za kakovost našega življenja v naslednjih nekaj desetletjih, da Slovenci ozavestimo, da postajamo vse bolj nenormalna družba in da takšen način vodenja države in družbe prej ali slej pripelje do brodoloma ter da je ta trend mogoče z udeležbo na volitvah spremeniti.”

Vztrajniki in vztrajnice pred Vrhovnim sodiščem v Ljubljani (foto: Nova24TV).

Temeljno sporočilo Odbora 2014 ne bo slišano vse do takrat, dokler se ne bomo vsi zavedali, da nas obstoječa vlada, obstoječi sistem, ki ga imamo, vodi v propad, da smo postali slabša država od vzhodnih držav, ki so v Evropski uniji, da gremo in drvimo v pogubo ter da smo se zopet zadolžili preko ene milijarde. Tedaj ko bomo Slovenci in Slovenke to uvideli, pa bo lahko prišlo do teh sprememb.

I. K.