fbpx

Odbor 2014: Poklon očetu slovenske države Jožetu Pučniku

Pred vrhovnim sodiščem se je zbrala množica, ki jim ni vseeno za stanje v državi (foto: Odbor 2014)

“Državljani pri nas zaradi krivičnih sodb izgubljajo zaupanje v pravno državo ter ostajajo zaradi krivičnih odločitev psihološko prizadeti in finančno obubožani. Pravna zloraba pri socialnih in drugih službah povzroča nemoč pri ljudeh, saj so jim pogosto vzete možnosti soodločanja, četudi imajo prav,” je temeljno sporočilo Odbora 2014, ki se je danes ponovno sestal pred Vrhovnim sodiščem, da opozorijo na sistemske napake slovenskega pravosodja.

V Odboru 2014 menijo, da je nujen sprejem ukrepov za zagotovitev javnosti, preglednosti in odgovornosti v slovenskem pravosodnem sistemu, kakršne so že predlagali javnosti. Hkrati pa verjamejo, da kulturen dialog predstavlja pot do iskanja najboljših rešitev, ki bodo imele tudi najširšo podporo v javnosti.

Današnji govorci so bili Aleš Primc, Gorazd Pučnik in Jolanda Regouc. Pred javno hišo RTV pa je svoje predloge predstavil tudi aktivni državljan Vili Kovačič.

Gorazd Pučnik (Foto: Odbor2014)

Gorazd Pučnik (Foto: Odbor2014)

Državljani pokrivamo državne kraje
Zbrane je nagovoril sin Jožeta Pučnika Gorazd Pučnik, ki je izpostavil pomembnost zbiranja pred sodiščem, saj udeleženci shodov aktivno pripomorejo k spremembam in ne čakajo zgolj na boljše čase. Kritičen je bil tudi do brezbrižne oblasti, ki je z našimi milijardami pokrila bančne kraje. “Če država nekam vloži milijardo evrov, to pomeni, da je vsak državljan vložil tisoč evrov. Tako nas kradejo,” je dodal.

Je minister nedotakljiv?
Predsednik Odbora 2014 Aleš Primc je v svojem nagovoru opozoril, da kršilca človekovih pravic Branko Masleša in Goran Klemenčič še vedno ostajata na svojih položajih, čeprav sta odgovorna za katastrofalno stanje v pravosodju. Poleg tega je izpostavil še nedavno odpoved delovnega razmerja policistom, ki so ustavili ministra za upravo Borisa Koprivnikarja, in jim javno napovedal podporo v boju proti vladi, ki jih je neupravičeno odpustila.

Jože Pučnik (foto: Twitter).

Jože Pučnik (foto: Twitter).

 

Poklon Jožetu Pučniku

Vztrajniki, kot sebe udeleženci shoda za pravno državo imenujejo, so se posebej poklonili tudi pomembnemu osamosvojitelju in političnemu disidentu Jožetu Pučniku. “Oče slovenske države bi včeraj praznoval 84 let, če bi bil še živ,” je povedal pesnik in igralec Tone Kuntner.

M. P.