fbpx

Odbor 2014: “Slovensko pravosodje potrebuje nekoga, ki mu gleda pod prste. Edini, ki to še počnejo, smo mi.”

Foto: Twitter

Skupščina Odbora 2014 je organizirala prvi shod po počitnicah pred Vrhovnim sodiščem RS. Vztrajniki in vztrajnice so tudi tokrat nadaljevali bitko za boljšo in pravičnejšo Slovenijo. Prvega jesenskega shoda se je udeležil tudi dr. Vinko Gorenak, nekdanji minister za notranje zadeve in zdajšnji poslanec državnega zbora, ki je udeležence tudi nagovoril.

V uvodni besedi je Gorenak povedal, da se je od ustanovitve Odbora 2014 nekaj stvari vendarle spremenilo. Omenil je odstop nekaterih zaposlenih v pravosodju, največ časa pa je namenil slovenskemu pravosodnemu sistemu in Jankovićevi aferi. Omenil je tudi primer izpred treh tednov, ko so neki ženski  iz Novega mesta, ki je bila dolžna 350 evrov, razpisali dražbo stanovanja. Kot je povedal Gorenak, se je zaradi brutalnosti nad tem odzval tudi sam in se ponudil, da dolg osebno izplača. Takrat so tožbo umaknili. Zato se je vprašal, kje sta pravica in pošteni ter demokratični pravosodni sistem.

“Zlorabe se dogajajo še marsikje drugje. In sprašujem se, ali je dovolj demonstrirati samo pred to hišo ali pa bi bilo treba tudi še kje drugje,” je dejal Gorenak.

Dobra vest za Slovenijo in slaba vest za sodišča je tukaj!
Tudi Aleš Primc, predsednik Odbora 2014, je povedal, da je v Sloveniji trenutno največja pravna varnost prav to, da se zberejo in skupaj sporočijo, da nekdo gleda na to, kar se dogaja v vrhu. Primc je udeležence nagovoril: “Vse nadzorne institucije v pravosodnem sistemu so odpovedale ali so podkupljene. Edina nadzorna institucija, ki deluje, smo mi. Smo in še bomo opozarjali na napake. Zgolj in samo protesti pred vrhovnim sodiščem ne bodo dovolj. Shodi so nujni, da se okrepimo in povežemo, da ohranjamo naše občestvo in skupnost.”

Tudi Jožica Svete je strnila nekaj dogodkov minulih treh mesecev. Najprej je izpostavila, da jo je izmed vseh sej in razprav iz parlamenta najbolj ujezila tista, ko je ena izmed poslank sklicala nujno sejo, ker je duhovnik blagoslovil eno izmed novo odprtih šol. Omenila je tudi zgražanje režimskih medijev nad tem, da je bil Janez Janša spet izvoljen za predsednika stranke SDS. “Kako cinično in kako sovražno. Ne razumem, kako more biti nekdo tako sovražen,” je dejala Jožica Svete. Povedala je tudi, da je vesela zaradi dr. Anžeta Logarja, ki vrhunsko raziskuje pranje denarja v NLB. Zahvalila pa se je tudi televiziji Nova24TV, ki poroča o dogajanju z vidika, ki ga marsikdo zaradi režimskih medijev ne vidi ali razume. Pozvala je tudi k udeležbi na volitvah, o katerih so se udeleženi soglasno strinjali, da bi morala biti obvezna. Shoda se je udeležil tudi Vili Kovačič,  ki je povedal, da je slovenski narod brez karakterja, kar se je pokazalo tudi na referendumu o drugem tiru.

Na protestnem shodu so sodelujoči na koncu spet obrnili hrbet zlorabam v slovenskem pravosodju na način, da so za 20 sekund v popolni tišini obrnili hrbet stavbi Vrhovnega sodišča RS. Naredili so in bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bomo slovensko pravosodje lahko čim prej spoštovali.

K. F.