fbpx

Kopač Mrakova in ostali, povezani z afero koroških dečkov, morajo odstopiti

Foto: STA

“Odločitve CSD Velenje in CSD Slovenj Gradec so povzročile nevzdržno stanje,” so zapisali v Odboru za varstvo pravic vnukov in starih staršev. Odzvali so se na ugotovitve upravne inšpekcije v CSD Velenje v primeru odvzema koroških dečkov. V sporočilu za javnost so pozvali k odstopu ministrice Anje Kopač Mrak, vodstev obeh CSD, sekretarke skupnosti CSD ter vodje socialne inšpekcije, ki je po njihovem mnenju škodljivo ugotovil, da je center v tem primeru deloval strokovno in zakonito. 

V odboru opozarjajo, da je upravna inšpekcija ugotovila, da CSD Velenje pri svoji odločitvi ni navedel pravne podlage za svojo odločitev, starima staršema pa med drugim ni priznal statusa stranke v postopku, čeprav je odločil o njuni obveznosti, odločbe o tem pa jima ni vročil.

Predstavnika odbora, prvopodpisana Metka Zevnik in Franci Donko, v izjavi za javnost opozarjata, da ugotovitve upravne inšpekcije jasno kažejo, da pri delovanju obeh centrov CSD ni prišlo le do formalnih napak, temveč do niza strokovnih nepravilnosti, do katerih pa se inšpekcija ni opredelila.

Kršene človekove pravice
Gre za kršenje osnovnih človekovih pravic dečkoma in starim staršem, zagotovljenih v 53. členu Ustave RS in 8. členu EKČP ter sodne prakse ESŠČ, na kar z odvetnikom starih staršev vseskozi opozarjamo,” so zapisali v sporočilu za javnost. Po mnenju predstavnikov odbora je trenutno situacijo povzročilo nevzdržno in neživljenjsko stanje, v katerem je bilo starim staršem onemogočeno biti stranka v postopku. Ministrica Kopač Mrakova je po njihovem žrtvovala “njihovega” direktorja centra CSD Slovenj Gradec, vendar le zato, da bi se strasti pomirile.

Predlog nove zakonodaje
Ministrica Anja Kopač Mrak je pred kratkim predlagala nekatere spremembe zakonodaje, kar pa po mnenju odbora ni dovolj, zaradi česar je Gibanje za otroke in družine v Državni zbor vložilo novelo novega družinskega zakonika. Namen novele je med drugim izničiti zakonske možnosti, ki so botrovale aferi koroških dečkov. Za obravnavo novele zakona v Državnem zboru bodo morali zbrati 5000 podpisov. Zbiranje le-teh se začne 1. septembra.  http://www.zaotrokeindruzine.si/

Ž. K.