fbpx

Odprt je razpis za tekmovanje iz znanja slovenske zgodovine: Slovenija moja država!

Foto: Matic Štojs Lomovšek

Šolska sekcija VSO in Nova24TV v sodelovanju z evropskim poslancem, dr. Milanom Zverom vabijo dijake in osnovnošolce 8. ter 9. razreda k udeležbi na tekmovanju o zgodovini nastanka slovenske države. Organizatorji tekmovanja poudarjajo, da ne smemo nikoli pozabiti poguma, ponosa in vztrajnosti tistih, ki so se borili in vztrajali pri nastanku samostojne Slovenije in današnji mladini omogočili lepšo prihodnost. “Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je“stal in obstal” skozi vse vihre, potujčevanja,  grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev,” poudarjajo organizatorji. Vsi udeleženci tekmovanja bodo prejeli priznanje Domoljub, najboljše pa bodo pričakale tudi privlačne denarne nagrade in izlet v Bruselj.

Živimo v  eni najlepših držav na svetu, medtem ko ima večina otrok v Sloveniji skrbne starše, ki otrokom želijo le najboljše. Vse se zdi samoumevno, toda vedno ni tako. Na svetu je mnogo otrok, ki so sirote, brezdomci, brez nežnega zavetja doma. Starši so otroke  povedli v življenje, medtem pa nam ustvarili dom in državo, kar pa ni bilo lahko. Za državo so se morali vaši starši bojevati, nekateri so tudi izgubili svoje življenje zanjo ali ostali trajni invalidi, druge so zgolj zaradi hrepenenja po lastni državi zaprli ali mučili. Žalost utihne, veselje nad dosežkom je močnejše. Nikoli pa ne smemo pozabiti poguma, ponosa in vztrajnosti tistih, ki so se odločili, se borili in vztrajali.

Zgodovina Slovencev sega daleč pred ponosno leto 1991, ko smo dobili lastno državo. Prav je, da poznamo vsa obdobja pogumnega naroda, ki je “stal in obstal” skozi vse vihre, potujčevanja,  grozo dveh svetovnih vojn in vojne za osamosvojitev. S tem namenom organizacijski odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve – VSO, Televizijska hiša Nova24TV in pisarna evropskega poslanca dr. Milana Zvera vabi učence zaključnih dveh razredov osnovnih šol ter dijake srednjih šol,  da se udeležijo tekmovanja iz znanja slovenske zgodovine.

Foto: Edi Einspieler, Zgodovinski arhiv Celje

“Slovenija, moja država,” je  tekmovanje, ki  je namenjeno osnovnošolcem osmega in devetega razreda ter dijakom srednjih šol. Cilj natečaja je okrepiti zavest otrok o pomenu nastanka slovenske države, evropskih vrednot in demokracije v Sloveniji. Tekmovanje bo potekalo v obliki kviza, kjer sodelujoči odgovarjajo na naključen set vprašanj. V primeru pravilnih rešitev se bodo uvrstili v naslednji krog tekmovanj do zaključnega finala.

Foto: Freepik

Kvalifikacije za tekmovanje, ki bo potekalo v televizijskem studiu televizije Nova24TV predvidoma maja, se bodo začele v spletni obliki 14. aprila 2021 ob 17. uri, ko se bo odprla tekmovalna spletna stran. Učenke, učenci, dijakinje in dijaki bodo lahko pristopili k spletni kvalifikaciji v času od 14. aprila do 30. aprila 2021. V primeru, da epidemiološka slika in ukrepi ne bodo dovoljevali organizacije tovrstnega tekmovanja v studiu, se bo le-to prestavilo v jesen.

Kviza se bodo udeležili tisti z najboljšim spletnim rezultatom
Ker bo število na kvizu omejeno na omejeno sodelujočih, se bodo nanj uvrstili tisti, ki so po vrsti najhitreje rešili kviz. V primeru, da med tekmovalci ne bo nikogar, ki bi v spletnem delu  pravilno odgovoril na vsa vprašanja, se bodo na tekmovanje uvrstili tisti, ki bodo pravilno in najhitreje odgovorili na največ vprašanj. Ko bo tekmovalec v spletnih kvalifikacijah odgovoril na vsa vprašanja, bo na svoj elektronski naslov dobil pravilne rešitve – odgovore na vprašanja ter izračunani skupni čas odgovarjanja na vprašanja. Kot že omenjeno, se bo tekmovanja v televizijskem studiu udeležilo omejeno število sodelujočih, in sicer štirje na vsako oddajo. O poteku tekmovanja bodo izbrani tekmovalci obveščeni po elektronski pošti.

Foto: Pixabay

Na spletno tekmovanje se lahko prijavi učenec/učenka 8. in 9. razreda osnovne šole ali dijak/dijakinja srednje šole. Prijavil se lahko vsak, ki bo na spletni strani “Slovenija, moja država”, odprl zavihek Tekmuj! in izpolnil obrazec, ki se bo pojavil ob vstopu ter dodal izpolnjeni in podpisani obrazec “Soglasje staršev za uvrstitev njegovega otroka na tekmovanje”. Pogoj soglasja staršev velja le za mladoletne učence in dijake. Odgovore na vprašanja v kvizu boste lahko rešili zgolj s pomočjo učbenikov za zgodovino v osnovni in srednji šoli, lahko pa tudi uporabite gradivo “Bela knjiga Slovenske osamosvojitve” in gradivo, ki je dosegljivo na spletni strani: domoljubje.si,  na zavihku Gradiva ali preko direktne povezave tukaj.

Najboljši tekmovalci bodo deležni privlačnih nagrad
Vsi sodelujoči bodo prejeli priznanje “Domoljub” na elektronski naslov, zapisan na prijavnici. Omejeno število finalistov bo povabljenih na končni dogodek predvidoma s podelitvijo nagrad 21. junija 2021 in bodo prejeli plaketo Domoljub, ter denarno nagrado. Prvouvrščeni bo prejel dva tisoč evrov, drugouvrščeni bo prejel tisoč evrov, tretjeuvrščeni pa bo prejel petsto evrov. Prvih deset uvrščenih tekmovalcev bo prejelo za nagrado izlet v Bruselj v spremstvu enega izmed staršev ali učitelja (spremstvo ni nujno za polnoletne dijake) ter predstavnikov VSO in Nova24TV, kjer si bodo ogledali Evropski parlament in se srečali z dr. Milanom Zverom in drugimi evropskimi poslanci.

Foto: Pixabay

Sara Rančigaj