Odvetniki po novem le iz vrst “elite”?

Foto: iStock

Skupščina Odvetniške zbornice Slovenije, na kateri je sodelovalo 63 odvetnikov od 1679, je pred tednom dni izglasovala bistveno povišanje vpisnine v odvetniški imenik, kar je pogoj za opravljanje tega poklica. Ob všteti vpisnini za pripravništvo in odvetniško kandidaturo je vpisnina doslej znašala 2500 evrov, po novem bo pa kar 9000.

Tako več ne bo bistveno znanje, izkušnje, ocene, priporočila – če kandidat ne bo imel 9000 evrov, ne bo mogel opravljati poklica. Zanimivo je dejstvo, da točke o povišanju vpisnine na dnevnem redu skupščine sploh ni bilo, je za STA razložil predsednik zbornice Roman Završek.

Na seji je upravni odbor zbornice predlagal povišanje vpisnine na 3000 evrov, saj ni bila povišana že od leta 2003. Tokratno povišanje bi namreč pomenilo le usklajevanje z inflacijo. Vendar so nekateri odvetniki prišli s svojimi predlogi za zvišanje vpisnine na pet, sedem, devet in 12 tisoč evrov. Največje povišanje je predlagal odvetnik Stojan Zdolšek, ki pa dogajanja na skupščini za STA ni želel komentirati.

Po pojasnilih predsednika zbornice Završka so se nato uskladili za glasovanje o predlogu za 9000 evrov visoko vpisnino. Za predlog naj bi neuradno glasovalo okoli 50 od 63 prisotnih odvetnikov, češ da taka vpisnina ne predstavlja zneska, ki ga pravnik ne bi mogel zbrati z nekajletno prakso. Ker so izglasovali ta predlog, o drugih niso odločali.

A povišanje vpisnine je završalo med odvetniki, razburilo je predvsem odvetniške kandidate, ki po neuradnih informacijah v povprečju prejemajo med 800 in 1100 evrov plače.

Znani ljubljanski odvetnik Miha Kozinc bi zato tiste, ki so podprli predlog, vprašal, ali so sami imeli toliko denarja, ko so začenjali svojo odvetniško pot. Mlad odvetnik ima veliko stroškov, urediti si mora pisarno, sočasno pa se najbrž spopada še s stanovanjskim vprašanjem, je dejal za STA.

 

Odvetniški poklic le še za elite?
V primeru, ko bo v odvetništvo želel prestopiti nekdo “zunanji”, denimo sodnik ali tožilec, bo moral poravnati vseh 9000 evrov. In znana so opozorila odvetnikov, da je v njihovih vrstah že preveč ljudi in da številni ob vseh stroških, ki jih prinašata najem pisarne in plačilo osebja, komaj shajajo. Zato se postavlja vprašanje, ali gre pri povišanju vpisnine za manever odvetnikov, da bi prihode v njihove vrste zajezili.

A. D., STA