Otroka najprej ostala brez matere, ki jo je zadavil partner, sedaj pa so ju od dedka in babice premestili v rejništvo

Fotografija je simbolična (foto: Pixabay)

Tri in pet let stara otroka sta lani decembra preživela hudo tragedijo. Njuna mati je umrla, ker jo je zadavil njen partner. Po materini smrti sta dečka živela pri starih starših, že hodila v tamkajšnji vrtec, sedaj pa so ju v CSD Velenje premestili k neznanim rejnikom. Socialni delavec Franc Donko je jasen: ”Stari starši so tisti, ki lahko za otroka poskrbijo najbolje.”

V medijih se je pojavljala navedba, da naj bi CSD Velenje otroka od starih staršev odvzel zato, ker naj bi bila prestara. Babica je stara 56 let, dedek pa 60. A direktorica Lidija Hartman Koletnik nam je to zanikala. ”Starost ni pogoj za dodelitev otrok v rejniško družino,” so pojasnili in dodali, da ”V takšnih primerih se pri namestitvi otroka v družino upošteva finančna stabilnost, ustrezni bivalni pogoji, da jim ni odvzeta poslovna sposobnost in njihov motiv za rejništvo.”

Otroka sta brez mame ostala decembra lani, ko jo je njen partner v navalu jeze zadavil. Odpeljal jo je v zdravstveni dom, kjer pa ji niso mogli več pomagati. Kot poroča Večer, sta dečka nato živela pri starih starših, 56-letni Mariji Otorepec in 60-letnem Ivanu Škratku v Pamčah pri Slovenj Gradcu. Tam sta hodila tudi že hodila v vrtec in se navadila na okolico.

Babica in dedek šokirana, ne vesta, kje sta njuna vnuka
Kot je za Večer pojasnila babica, sta bila vnuka zelo navezana na stara starša že pred materino smrtjo. Včeraj pa naj bi ju uslužbenci Centra za socialno delo Velenje iz vrtca odpeljali in ju namestili pri rejnikih. Starima staršema so na CSD povedali zgolj to, da bosta otroka od sedaj naprej nameščena v rejništvu, niso pa jima povedali, kje sta. Babica in dedek sta obupana in šokirana.

Z dejanjem centra za socialno delo in ureditvijo tega področja v Sloveniji pa se ne strinja socialni delavec z mariborskega centra za socialno delo Franci Donko.

Stari starši so pogosto najboljši skrbniki
”Tudi koalicija Za otroke gre, v kateri sem kot strokovnjak sodeloval tudi sam, se je zavzemala, da bi imeli stari starši možnost, da bi znotraj neke pravne ureditve pridobili skrbništvo oziroma bi imeli prednost pri posvojitvah. Tako bi namreč lahko nadaljevali družinske vezi, ki so drugače pretrgane,”
je dejal Donko.

Poudaril je, da so prav stari starši tisti, ki so navadno najbolj primerni za vzgojo otrok. ‘‘Gre za sorodstvo v ravni vrsti in nihče drug ne more biti bolj primeren za to kot stari starši in tukaj kakšne starostne meje ne obstajajo. Strokovni delavci se o skrbništvu otrok odločajo na podlagi tega, kako je v določenem trenutku poskrbljeno zanje.”

M. G.