fbpx

Pacienti, ki jih je operiral kirurg Zimmermann, dobili povrnjen denar

Foto: STA

Zdravniška zbornica Slovenije je doslej obravnavala štiri primere domnevno nestrokovnega ravnanja zdravnika Janeza Zimmermanna. Razsodišče zbornice mu je izreklo javni opomin in kolegialno priporočilo. Zavod za zdravstveno zavarovanje je bolnikom že povrnil denar.

Z zdravniške zbornice so tudi sporočili, da je Janez Zimmermann sprva pridobil licenco za delo na področju družinske medicine. Licenco je imel od 2. aprila 1996 do konca leta 2001, obnovil jo je 4. avgusta 2004 in jo imel do 4. avgusta 2011. Od tedaj licence za področje družinske medicine nima več. Je pa Zimmermann 8. maja 2008 pridobil licenco še iz splošne kirurgije, ki jo je 6. maja lani uspešno podaljšal do leta 2022. Po podatkih registra je zaposlen v tujini, o čemer je obvestil tudi zbornico.

Neprimerni prostori, sepsa, amputacija itd.
Zimmermann v Sloveniji – po novem pa v Trstu – že dolga leta množično operira krčne žile. K operaciji naj bi nagovarjal tudi zdrave ljudi, ki naj bi jih zavajal, da jim bo pozdravil žilne zaklopke. Operiral naj bi tudi na napotnico. Zimmermann po navedbah televizije operira v neprimernih prostorih, med zapleti, ki so se pojavili po njegovih operacijah, pa sta tudi sepsa in amputacija noge. Storitve izvaja v samoplačniški ambulanti v Trstu, kar pomeni, da jih lahko izvaja tako za italijanske bolnike kot tudi za bolnike vseh ostalih držav članic EU.

Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je danes napovedal, da bo proti zdravniku znova sprožil vse potrebne postopke.

Opeharjeni bolniki dobili povrnjene stroške
Na ZZZS so pojasnili, da so bolniki uveljavljali povračilo stroškov za zdravljenje pri Zimmermannu v višini 388.376 evrov. Večinoma gre za starejše osebe, iin sicer je iz dokumentacije razvidno, da gre za osebe z diagnozo kroničnega venskega popuščanja spodnjih okončin.

Za te osebe so napotnice izdajali različni osebni zdravniki iz različnih zdravstvenih domov v Sloveniji. ZZZS je zavrnil dve vlogi za povračilo stroškov zdravljenja pri Zimmermannu, ker bolnik pred tem ni imel napotnice za to storitev.

Napoveduje se sprememba zakonodaje
Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes v zvezi s primerom nestrokovnih operacij krčnih žil zdravnika Janeza Zimmermanna napovedala, da bodo skušali pripraviti zakonske določbe za področje nadzora kakovosti in varnosti v zdravstvu, da se taki primeri ne bi več dogajali. O Zimmermannu pa bodo obvestili tudi italijanske oblasti. Skupaj z državno sekretarko na ministrstvu za zdravje Sandro Tušar sta bolnike pozvali, naj – preden se odločijo za storitev izvajalca v tujini po uredbi o čezmejnem zdravstvenem varstvu – preverijo reference in usposobljenost izvajalca.

M. P., STA