Pahor prehitel Musarjevo: Ukinitev Dneva žrtev komunizma ni mogoče upravičiti

Bivši predsednik republike Borut Pahor. (Foto: sta)

“Žrtve komunističnega nasilja so nesporno bile, glede tega ni dvoma. Po odločitvi vlade premierja Goloba zdaj spet ni nacionalnega dneva spomina nanje. To ni samo slabo in narobe, temveč je v luči drugih odločitev te vlade (ukinitev oziroma pridružitev muzeja osamosvojitve) zaskrbljujoče,” je zapisal bivši predsednik republike Borut Pahor. 

Bivši predsednik Borut Pahor je obsodil Golobovo ukinitev Dneva žrtev komunizma in s tem prehitel zgovorno Natašo Pirc Musar, ki je pred volitvami na veliko razglašala, da se bo redno oglašala. Prav slednja je Pahorju rada očitala, da je bil tiho. Pahor: “Vlada Janeza Janše, je sklep o razglasitvi nacionalnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, sprejela 12. maja 2022, po parlamentarnih volitvah, ko je opravljala tekoče posle. Poleg tega se je za ta sklep odločila, ne da bi na primeren način oblikovala širšo javno podporo in razumevanje zanj. Zato se kot predsednik na tisti dan lani nisem odzval s kakšno posebno izjavo, spomenico ali dogodkom. Vendar pa poudarjam, da sem razloge in potrebo za tak dan spomina že dolgo čutil in sem zato tak sklep sprejel z odobravanjem.” 

Obeleževanje spomina na žrtve komunizma, je po njegovih besedah doslej omogočal zgolj 23. avgust, ko obeležujemo evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih sistemov. Vendar pa nedavna odločitev Golobove vlade za ukinitev novega praznika, prav tako ni bila predmet javne debate, za sklep pa ni bilo potrebne javne podpore. To, da je podobno ravnala Janševa vlada, po njegovem, na noben način ne opravičuje ravnanja Golobove vlade. Brez dvoma so bile žrtve komunističnega terorja, po ukinitvi praznika pa zopet ni nacionalnega spomina nanje, kar je v luči tudi drugih dogodkov te vlade, denimo ukinitve muzeja slovenske osamosvojitve, zaskrbljujoče.

Žrtve komunizma v Sloveniji. (Foto: Janez Turinek)

Tovrstne odločitve pa hitro trgajo družbeno soglasje, vzpostavljeno tekom zadnjih 15 let, glede tega, kaj je primeren politični govor in ravnanje v naši polpretekli zgodovini, kar je doseglo intelektualni in politični vrh z izjavo SAZU Slovenska sprava. Pahor ima občutek, da se vračamo v čase konfliktnega soočanja dveh resnic. Zadeva deluje zelo izključujoče in zavrača vsak razumen dogovor. Pahor je prepričan, da nas takšno ravnanje pelje v preteklost in nam bo jemalo energijo za spopadanje z aktualnimi in prihodnjimi izzivi. Pahor: “Ob potrebni politični volji je še čas, da se ta negativna spirala ustavi in prevlada zadržanost in modrost, zlasti pa privrženost resnici in pravici.” 

Domen Mezeg