Papež Frančišek ob velikonočni vigiliji: Ne izgubite upanja

Papež Frančišek. Foto: epa

Pri sinočnji vigiliji v baziliki svetega Petra v Rimu je papež Frančišek poudaril, da je velika noč praznik upanja. Sveto mašo je začel pred baziliko, kjer je blagoslovil ogenj, med mašo pa je podelil zakramente uvajanja v krščanstvo 12 ljudem iz različnih držav. 

Papež Frančišek je v soboto zvečer v baziliki svetega Petra v Vatikanu vodil obred velikonočne vigilije, med katerim je kristjane pozval, naj ne izgubijo upanja in naj ne dovolijo, da bi prevladala strah in tema.

Simbol božanske ljubezni in človeške krivičnosti
Celoten papežev nagovor je povezovala misel o upanju. Slednje je vodilo tudi Petra, da je tekel h Gospodovemu grobu. “Ni sede razmišljal ali pa ostal doma kot ostali. Iskal je Jezusa in ne samega sebe. Izbral je pot srečanja in zaupanja,” je poudaril papež. To je bil po papeževih besedah na nek način začetek Petrovega vstajenja, poroča Radio Ognjišče.

Papež je v zadnjih dneh večkrat obsodil torkove teroristične napade, v katerih je bilo v Bruslju ubitih 31 ljudi, več sto pa ranjenih. Prepričan je, da kristjaninživljenja ne morejo odkriti s tem, da so žalostni in oropani upanja.

Zore: Ne smemo zanikati hrepenenja po vstajenju in življenju
Ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore pa je v svoji poslanici ob največjem krščanskem prazniku spomnil, da “je Jezus umrl zaradi naših grehov in vstal zaradi našega opravičenja, zato ne moremo in ne smemo zanikati hrepenenja po vstajenju in življenju, ki ga nosimo v sebi”.

Škof Andrej Glavan je mašo daroval v Novem mestu. Poudaril je, da je Jezusovo vstajenje temelj in začetek vstajenja vseh ljudi. Mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl pa je izpostavil, da vstali Jezus prinaša novo upanje, veselje in ljubezen. Kot je dejal nadškof, vstajenje razodeva pravi smisel trpljenja, skozi katerega je šel Jezus.

Včeraj pa so po večini cerkva v državi potekali blagoslovi velikonočnih jedi, med drugim so se verniki zbrali tudi v Vnanjih Goricah:

N. K.