[VIDEO] Papež Frančišek poskrbel, da bo veliki četrtek prinesel velike spremembe

Foto: epa

Na veliki četrtek zvečer večina kristjanov zaključuje 40-dnevni post, ki so ga začeli na pepelnično sredo, začenja pa se velikonočno tridnevje, ki bo vrhunec doseglo z velikonočno nedeljo. Dopoldne so škofje v stolnih cerkvah darovali krizmene maše, zvečer pa maše, s katerimi so se spomnili Jezusove zadnje večerje.

Pri krizmenih mašah so škofje oljčno olje posvetili v sveto krizmo. Ta obred opravijo le enkrat letno, tako posvečeno olje pa čez leto uporabljajo pri krstih, birmah, mašniškem posvečenju ter posvetitvi oltarjev ali cerkva.

Zvečer so po cerkvah potekale maše, na katerih so se spomnili Jezusove zadnje večerje, s katero je Jezus postavil sveto evharistijo oziroma mašo in duhovniško službo. Spomnili so se tudi Jezusove zapovedi medsebojne ljubezni na način, da bodo izbranim vernikom umili noge. Do zdaj so bili lahko izbrani verniki le moški, letos pa bo po naročilu papeža Frančiška drugače. Januarja spremenjeni pravilnik namreč določa, da so lahko pri umivanju nog prisotne tudi ženske.

Papež Frančišek se je letos odločil, da bo po krizmeni maši, ki ji bo imel dopoldne v Vatikanu, umil noge 11 migrantom v begunskem centru in eni delavki. Gre sicer za ponazoritev geste, ki jo je Jezus izvedel svojim apostolom pred zadnjo večerjo. Potem ko so papeži dolga leta noge umivali le duhovnikom, jih je Frančišek doslej umival zapornikom, invalidom in mladoletnim prestopnikom.

Ob 17. uri je vodil tudi mašo Gospodove večerje.

Svete maše po Sloveniji v naslednjih dneh:

Škofija Celje
Na veliki četrtek, 24. marca 2016, ob 9.00 bo celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek v stolni cerkvi sv. Danijela daroval krizmeno mašo.

Na veliki petek, 25. marca 2016, ob 18.00 bodo v stolni cerkvi potekali obredi velikega petka.

Na veliko soboto, 26. marca 2016, ob 18.00 bo škof Lipovšek v stolni cerkvi vodil velikonočno vigilijo.

Na veliko noč, 27. marca 2016, ob 6.00 bo okrog stolne cerkve potekala vstajenjska procesija, po kateri bo slovesna maša, ki jo bo daroval škof Lipovšek.


Škofija Koper
Na veliki četrtek, 24. marca, ob 9.30 bo koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak v koprski stolnici daroval krizmeno mašo. Mašo bo neposredno prenašal Radio Ognjišče.


Nadškofija Ljubljana 

Veliki četrtek
Ob 18.30 bo ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM v stolnici daroval večerno mašo Gospodove večerje. Pri slovesnem bogoslužju bo sodeloval tudi pomožni škof Franc Šuštar.
Škof Anton Jamnik bo mašo ob 19.00 daroval v župnijski cerkvi Ljubljana – Sv. Križ.

Veliki petek
Na veliki petek, 25. marca 2016, bo ob 18.30 ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar v ljubljanski stolnici vodil bogoslužje velikega petka. Bogoslužja se bosta udeležila tudi nadškof Zore in pomožni škof Jamnik.

Velika sobota – velikonočna vigilija
Na veliko soboto, 26. marca 2016, ob 20.00 bo ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM v stolnici vodil velikonočno vigilijo. Škof Jamnik bo vigilijo ob 18.30 vodil v župnijski cerkvi Ljubljana – Koseze. Škof Šuštar pa bo vigilijo ob 19.30 daroval v župnijski cerkvi na Blokah.

Velika noč
Na veliko noč, 27. marca 2016, bo ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore OFM ob 8.30 daroval vstajenjsko sv. mašo v stolnici sv. Nikolaja. Nadškof Zore bo ob 15.00 v cerkvi sv. Jožefa na Poljanah vodil votivno protipotresno pobožnost. Škof Jamnik bo vstajenjsko sv. mašo ob 6.00 daroval v župnijski cerkvi v Besnici. Škof Jamnik bo ob 10.00 daroval sveto mašo prav tako v župnijski cerkvi v Besnici. Škof Šuštar bo ob 10.00 daroval sveto mašo v župnijski cerkvi v Kranjski Gori.


Nadškofija Maribor
Na veliki četrtek zvečer bo nadškof msgr. Alojzij Cvikl ob 18.30 daroval sveto mašo Gospodove večerje z obredom umivanja nog.

Na veliko soboto, 26. marca, ob 19.00 bo nadškof Cvikl v stolni cerkvi vodil velikonočno vigilijo.

Na veliko noč, 27. marca, ob 7.00 bo vstajenjska sveta maša, ki jo bo daroval nadškof Cvikl.


Škofija Murska Sobota
Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf bo v stolnici v Murski Soboti vodil bogoslužja po naslednjem sporedu:
–       veliki četrtek, 24. marec: ob 9.00 krizmena maša;
–       veliki petek, 25. marec: ob 18.00 obredi velikega petka;
–       velika sobota, 26. marec: ob 18.00 velikonočna vigilija;
–       velika noč, 27. marec: ob 7.00: vstajenjska procesija ter sveta maša.


Škofija Novo mesto
Na veliki četrtek, 24. marca 2016, ob 9.00 bo škof msgr. Andrej Glavan v novomeški stolnici daroval krizmeno mašo. Zvečer ob 19.00 bo prav tako škof Glavan daroval sveto mašo Gospodove večerje. Mašo bo neposredono prenašal Radio Ognjišče.

Na veliki petek, 25. marca 2016, bo ob 9.00 molitveno bogoslužje, ob 19.00 bodo v stolni cerkvi sv. Nikolaja potekali obredi velikega petka. Na veliko soboto, 26. marca 2016, bo škof Glavan ob 19.30 v stolni cerkvi vodil velikonočno vigilijo.

Na veliko noč, 27. marca 2016, bo ob 6.30 potekala vstajenjska procesija, po kateri bo slovesna maša, ki jo bo daroval škof Glavan.

B. O., STA