fbpx

Papež Frančišek povišal kardinala Rodeta

Franc Rode (foto: STA).

Kardinala Franca Rodeta je po desetih letih, odkar je postal član kardinalskega zbora, papež Frančišek povišal v red “kardinalov duhovnikov”. Poleg njega so napredovanje v višji kardinalski red pridobili tudi kardinali William Joseph Levada, Andrea Cordero di Montezemolo ter Albert Vanhoye.

Redni konzistorij papeža Frančiška, ki je danes dopoldne potekal v Apostolski palači, je bil posebnega pomena tudi za slovensko Cerkev. Franc Rode je kot ostali trije kardinali do sedaj nosil naslov “kardinal diakon”, ki ga po običaju prejmejo voditelji osrednjih uradov Svetega sedeža. Napredovanje se med konzistorijem izvede s preprostim obredom, pri katerem kardinal pred papežem izreče prošnjo za prehod v višji red, ki jo ta sprejme, so zapisali na spletni strani Slovenske škofovske konference.

Razlika med redovi kardinalov je formalne narave
Obstoj treh stopenj znotraj kardinalskega zbora izvira iz časov, ko so bili najtesnejši papeževi sodelavci predvsem rimski diakoni, duhovniki in bližnji škofje. Danes je ta razlika med “redovi” kardinalov zgolj formalne narave, odmev tisočletne zgodovine “svetega kolegija”. Kardinal Rode bo kot svojo naslovno cerkev v Rimu obdržal diakonijo sv. Frančiška Ksaverija v Garbatelli, ki bo pro hac vice (tokrat) povzdignjena v titulus presbiteralis.

Kardinal Franc Rode je za Radio Vatikan spregovoril o konzistoriju, ki je potekal v treh delih: najprej glede zadev svetnikov, potem o prehodu štirih kardinalov iz ‘kardinalov diakonov’ v ‘kardinale prezbiterje (duhovnike)’ ter o temi prihodnje sinode.

N. K.