Papež Frančišek: “Želim opogumiti Slovence, da ohranite družino kot osnovno celico družbe.”

Papež Frančišek (foto: epa).

Papež Frančišek je ob različnih priložnostih že večkrat poudaril, da je potrebno ohraniti zakonsko zvezo moža in žene, tokrat pa se je še osebno izrecno obrnil na Slovence in Slovenke, ki jim polaga na srce, naj “ohranijo družino kot osnovno celico družbe”.

»Prisrčno pozdravljam romarje iz Slovenije. Celotni Cerkvi v Sloveniji prinesite mojo hvaležnost za njeno prizadevanje v dobrobit družine. Želim opogumiti vse Slovence, še posebno tiste, ki imajo javno odgovornost, da ohranite družino kot osnovno celico družbe.«

Tako je papež Frančišek nagovoril slovenske romarje, navzoče na Trgu sv. Petra, kakor tudi celotno Cerkev v Sloveniji med splošno avdienco, poročata Slovenska škofovska konferenca (SŠK) in Radio Vatikan.

Na prvi dan predčasnega glasovanje je glasovalo enkrat več volivcev kot pred 3 leti
Prvi dan predčasnega glasovanja na referendumu o noveli Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih se je glasovanja udeležilo 6514 volivk in volivcev. Na referendumu o družinskem zakoniku leta 2012 pa je prvi dan predčasno glasovalo 3735 volivcev, so danes sporočili z Državne volilne komisije.

Predčasno glasovanje na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi, ki bo sicer v nedeljo, se je začelo včeraj in bo potekalo do vključno četrtka. Predčasno je mogoče glasovati od 7. do 19. ure na sedežih okrajnih volilnih komisij ter na tistih upravnih enotah, kjer okrajne volilne komisije sicer nimajo sedeža, to so Cerknica, Dravograd in Metlika.

V. V., STA

 • dob

  Dva homiča sta se izgubila v Gozd Maretuljku, ko sta zašla z glavne poti. Če ne bi bilo predčasnih volivcev 6516.

  • rubec

   Madona dob, a veš da mi je znanec nedolgo tega pravil, da je v Martuljku opazil dva vijolična jurčka. Si moreš mislit kakšen december imamo letos.

   • pajot

    Veseli,kakšen pa?

   • dob

    Ma ne, tisto sva bla midva z enim prjatlom, ki sva šla v gozdu scat za drevo, pa naju je eden videl. Pa mraz je blo k’kurba.

  • andrej

   kaj je dob imaš kakšne težave z lastno samopodobo?

 • if

  Upam, da bo papežev apel okrepil pogum zadostnemu številu ljudi, ki bodo v korist matere, očeta, otroka in slovenstva obkrožili PROTI.

 • andrej

  niste objavili vira in posnetek govora papeža!!! JAZ VAM NE VERJAMEM!!! ALI OBJAVLJAJTE PREVERJENE VSEBINE ALI PA JIH NE OBJAVIT!!

  Preprosto se na tem portalu bere preveč laži in zavajanj!!

 • pajot

  Tako imenovani levi papež. Ni na liniji. Kva u pa zdej,porkafiks?

  • rubec

   Se strinjam. Joseph Ratzinger je bil po vsej verjetnosti odstavljen.

   • rudolph

    ka trapaš neumnosti.

  • andrej

   Zakaj se komentaarji brišejo brez razloga?? Napisal sem, da ta novica je
   laž in da zavaja ljudi, saj nima vira, niti videoposnetka kot tudi
   avdioposnetka…tudi italijanski mediji niso nič pisali o tem…torej
   novinarji nove24 od kje vam ta informacija? zahtevam pojasnilo! Ali ste
   vi na strani resnice?

 • andrej

  Če je ta objava resnična napišite vir, objavite video posnetek, če ga ni vsaj avdio…jaz to prvič slišim in tudi italijanski mediji niso o tem nič pisali…

  vi čisto preveč lažete in zavajate!

 • rudolph

  Sveti oče Frančišek, molite za našo Slovenijo, da naše vodstvo ohrani zdravo pamet !

  • južnificirana_si

   kar izgubiš ne moreš več ohranit

 • južnificirana_si

  na RTV zagotovo te novice ne bodo objavili

 • Vera

  Papež Frančišek je naredil veliko napako , ko je dejal : ” Kdo sem jaz, da bi sodil ” ? To je dvoličnost brez primere v Cerkvi na najvišjem nivoju . Na te njegove besede se že dalj časa izgovarjajo tisti , ki so ” ZA ” , zato se tega zadnji čas ne da popravit, saj še kampanja traja samo dobra 2 dni .
  Sem PROTI novemu trapastemu zakonu !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Thaddeus

   Je razlika če istospolna partnerja živita skupaj in tem, da posvojita še otroke

 • fmg9

  Problem Bergoglia in njegove liberalno-progresivistične “stranke” v Vatikanu sproža vedno večji razkol ter zmedo v Cerkvi. Za razliko od Benedikta, ki je jasno in trdno stal za tem kar je zagovrjal, se Bergoglio izraža popolnoma nejasno ter dvoumno, Njegove izjave se da interpretirati na 100 in 1 način.
  Smešno je, ker je član prostozidarske lože, leta 2005 pa je bil celo imenovan za “najzaslužnejšega člana leta” v Rotary klubu.
  http://rotary.de/gesellschaft/franziskus-als-konsequenz-auf-benedikt-a-3068.html

 • Jelen

  Lahko morda uredništvo doda kakšno povezavo do te izjave papeža? Hvala.

 • črnaovca

  Joj

 • Fosil

  Smo jim dali pravice v Državnem.Zdaj naj grem na referendum in jih odtrgam.Nimam srca.

 • andrej

  Ponovno je moj komentar zbrisan!!! še enkrat apeliram novinarje te znane spletne strani, ki so na strani resnice, da navedejo vir te izjave, ali pa videoposnetek, ali pa vsaj avdioposnetek…saj italijanski mediji o temu nič ne pišejo IN se bojim, DA JE TO TUDI LAŽ IN ZAVAJANJE!!!

 • andrej

  članek nima zanesljivega vira in sproža dvom v resničnost objavljenega!!
  tudi novinarji so na tem portalu sumljivo neodzivni, celo brišejo
  komentarje, kjer dvomim v iskrenost tega portala!

 • Nada

  Fosil

  “Smo jim dali pravice v Državnem.Zdaj naj grem na referendum in jih odtrgam.Nimam srca.”
  Pravice jim je dodelil državni zbor že davnega leta 2005, US jih je dopolnilo še z odločbo, da iste pravice veljajo tudi za neregistrirane istospolne pare. Če se želijo tudi poročati, se da to tudi dopolniti in se naj poročajo kot istospolni partnerji, nobene pravice pa nimajo ukinjati zakonske zveze med moškim in žensko in posledično povzročati, da se v javnem diskurzu ne bo več smelo omenjati mater in očetov kot naravnih otrokovih staršev.
  Če kaj, mi dvigajo pritisk vse te laži v predreferendumskih kampanjah – bogi, bogi istospolni, skrivati se morajo, nočemo jih z zakonom priznati in urediti njihovih razmerij – V RS že od leta 2005 to ni res, sedaj, ko opravljajo pohod in invazijo na naravnega očeta in mater, pa PROTI!

 • Rene

  Želel bi si dokaz, kakšno povezavo, da je to res rekel.

  • Osti jarej
  • fmg9
   • Rene

    Hvala. Razen tega, da ta prevajalec ne zna naglaševat po slovensko, sem vsaj zadovoljen, da imate dokaze.

    • fmg9

     Ja, Bergoglio je sicer res to izrekel, je pa tako, da če vprašaš poznavalce, ti bodo povedali, da je danes izrekel nekaj, drugi dan pa bo šel z vetrom v drugo smer, saj se druži s transeksualci na “teoloških pogovorih”, ki so vedno vsaj dvoumni:
     http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/the-pope/11371770/Transgender-man-invited-to-private-meeting-by-Pope-Francis.html

     • Rene

      Ja tale papežko, se obrača tako kot piha veter. Le, da je vsem všeč.

     • Nata

      Ja, tebi verjetno paše samo tisti stavek…………kdo sem jaz……….
      O sveta preproščina ! Pa zadovoljen si , da imamo dokaze ? Dokazano je , kaj je rekel- pa si zadovoljen . Čudno nasprotje !

     • Rene

      Jaz itak nisem veren tako, da me res ne zanima kaj pravi papež. Ampak, ker so vaše objave v večini sestavljene na polresnicah, je fajn, da obstajajo dokazi.

     • Nata

      Druži ? Teološki pogovori niso – druženje !! To so čisto uradne zadeve , ki jih mora papež v današnjem času pač izvrševati !!
      Ni dvoumen , meglen . Želi – verjetno – na en kulturen način povedati svoje mnenje !!
      Nasprotniki pa si vzamejo pač pravice……….komentirati posvoje njegove izjave……..Sveto pismo ……itd.

     • fmg9

      Ja, glej, Nata… Z Bergogliom je veliko problemov. Zunanjih problemov po njegovi izvolitvi skoraj ni (ker je všečen “modernemu” svetu), začel pa je razkol (shizmo) v katoliški Cerkvi. Tradicionalisti, na čelu s kardinalom Burkom (ki ga je Bergoglio nečastno ponižal), mu ne mislijo več slediti (oz mu že ne več, saj je kardinal Burke navkljub Bergoglievi prepovedi imel tridentinsko mašo v Aachnu). Na strani Burka je še 104 kardinalov, ter več milionov tradicionalnih katolikov.
      Ja, po mnenju vatikanistov je Bergoglio meglen in populističen.

     • Nata

      Ja , vsekakor imaš prav. Je preveč popustljiv …….vendar pa, ali res vemo vse , kar pove ? Pa tudi tradicijo in tradicionalno lahko gledamo vsak po svoje
      In , saj veš , naši mediji…….pa njihovi mediji pa nastane – ne tič, ne miš ? Tole Vatikansko barko voziti je prava umetnost .
      Glede kardinalov pa- ojej, vsak za svojo skrbi. Jih je malo strah , da bo oklestil njihove privilegije . Mislim , da jih je absolutno preveč – hm……..tako , kot naših poslancev ……..Javne Uprave in Agencij .

     • fmg9

      Ne strinjam se, da je preveč popustljiv. Opozicijo je najprej diskreditiral, nato pa ekskomuniciral na najbolj ponižujoč in podel način.
      Njegovi bratje Jezuiti, kjer je v Argentini vodil red, so povedali, da je red tako hudo zavozil, da so potrebovali več let, da so spravili zadeve spet v kolikor-toliko normalno stanje. (Enako se sedaj dogaja s Cerkvijo, kjer vedno več laikov in klerikov meni, da jo Bergoglio ruši.)
      Sinoda je bila po besedah poznavalcev navadna farsa, saj je Bergoglieva administracija poskrbela za “pravilno” porazporeditev, na kar so kardinali opozorili, pa so bili utišani.
      Krščanskih (katoliških) zapovedi ter Cerkvenih zapovedi ne moreš kar tako spreminjati: Saj veš, kako je v SP: “Nebo in Zemlja bosta prešla, Moje besede pa ne…”

     • Nata

      Ne verjamem, da bi ga po takem slabem vodenju Jezuitov , kot praviš , izvolili za papeža.
      Kardinale je zelo težko utišati , razen , če imajo kaj za bregom , pa se ne izpostavljajo. Jih že ni bilo veliko ! In , tudi vodenje Cerkve je politika ………

      Pa kaj sploh kompliciramo . Nikoli ne bomo vedeli vsega . Ne ti , ne jaz.
      Pa ? Naj zato ne verujem ?

     • fmg9

      Izvoljen je bil z lobiranjem liberalno-progresivistične struje, katero je v Vatikanu sproduciral kardinal Martini.
      Kar zadeva Jezuitov (in njihovih izpovedi):
      http://rorate-caeli.blogspot.com/2015/10/repost-yes-i-know-bergoglio-hes-person.html
      Glede kardinalov je pa tako, draga Nata: njih utišati bi bilo tako, kot bi hotela utišati apostole.

    • Nata

     Pa pojdi ti za prevajalca……boš še kaj pomembnega dodal !
     Si moral – kr neki – napisati , a ne ?

 • Nova24TV Mod 1

  Pozdravljeni,
  komentarji niso bili brisani (zdaj sem pobrisal dvojnike).
  Če Vam drugi komentatorji Vaše komentarje označijo z minusom oz. puščico dol, pa po določenem številu/času sistem komentarje oz. avtorja komentarjev avtomatsko prepozna kot spam.
  Zdaj bi moralo vse delovati. Oprostite za nevšečnosti.
  Lep večer, admin

 • Nata

  Potem pa ” briši ” že končno s tega portala!!

 • Visnja

  Ko mu dajo v roke papir, ga pridno prebere, ko pa ga vprašajo za lastno mnenje, pa reče tole:

  https://www.youtube.com/watch?v=0AohkbLFCrQ

  Papež Frančišek ne obsoja homoseksualcev, v Sloveniji pa se grejo bolj papeške od papeža!

 • Veno