Pavel Rupar: “Borimo se tudi za kmečke pokojnine, ki so najbolj sramotne!”

Vodja upokojenskih protestov Pavel Rupar (Foto: Nova24TV)

“Naravovarstveniki, metuljčki so dragoceni, dokler imaš kruh, ko kruha ne boš imel, pa ti metuljček ne bo pomenil popolnoma nič! Pozivam okoljske organizacije, da stopijo korak nazaj! Kmete podpiram zato, ker imajo slovensko zemljo. Če ne bomo obdelovali slovenske zemlje in urejali gozdov, potem je narod propadel! Če ni kmetov, ni naroda!” je v Temi dneva dejal Pavel Rupar. 

V drugem delu Teme dneva je voditeljica Aleksandra Jug spomnila, da bo Iniciativa Glas upokojencev zbirala podpise za zakon, ki bi prinesel za pet, deset ali dvajset odstotkov višje pokojnine. ZDUS tega predloga ne podpira. Vodja upokojenskih protestov Pavel Rupar je ob tem dejal, da bodo zakon takoj odnesli v parlament, potrebujejo zgolj pet tisoč podpisov. Podpise bo zbiral Glas upokojencev. Tokratni gost oddaje je bil Rupar. Kot je dejal, so spremembo zakona vložili že konec februarja, na drugem shodu, predlog zakona pa je bil dvakrat zavrnjen s strani DZ. Predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič so zmotile slovnične napake, da ne uporabljajo oba spola (čeprav so imeli v predgovoru zapisano, da moški spol velja za oba) itd. “Sedaj pa smo končno dobili zeleno luč za začetek zbiranja podpisov, to pa je zame in za mojo ekipo trenutno največji uspeh, večji od shodov,” je prepričan Rupar.

Pojasnil je še, da bi tisti z najnižjimi pokojninami s 1. januarjem letos prejeli za 20 odstotkov večje pokojnine itd. Gre pa za izhodišča, ki za vladno stran niso sprejemljiva. “Mi smo zanje neizobraženi, kmetje, ničvredni …” In ker jih vlada ne usliši, ne bodo dali miru. Predsednik ZDUS Janez Sušnik pa Ruparjevega gibanja ne podpira, ker sodeluje z vlado. “Društva upokojencev so trenutno največja ovira za dvig pokojnin revnim upokojencem. Čudim se, da ljudje še vztrajajo s članstvom, plačujejo 40 evrov letne članarine. Če ena večerja na leto zadosti 40 evrom, potem je to milo rečeno bedasto,” je bil kritičen Rupar. Jugova je v nadaljevanju spomnila na besede direktorja pokojninske blagajne, da gre za nerealno zahtevo. Rupar: “Gospod Marijan Papež je “svojevrsten tič”. To je človek, ki je več kot preveč let na eni in isti funkciji …”

Rupar je opozoril, da nad denarnimi tokovi ni pravega pregleda. Predvideva se, da letno “ponikne” celo do 600 milijonov evrov. Zadeve je potrebno prečistiti in ljudi, ki so prišli na delovna mesta še v Jugoslaviji in ki še vedno operirajo z denarnimi tokovi, morda premestiti na kakšne druge pozicije. Spomnil je še, da Robertu Golobu, ko govorijo o povišicah pokojnin, zgolj nastavljajo ogledalo. Gre za obljube, ki jih je dal Golob sam, a je nanje že pozabil. V nadaljevanju je gost oddaje povabil ljudi, da od ponedeljka, torej 24. aprila 2023 dalje, z osebno izkaznico gredo na upravne enote, kjer se izpolni obrazec in zatem potrjenega s štampiljko upravne enote pošlje na sedež Liminjanska 93 e, Piran. Podpis lahko oddajo tudi tisti, ki niso upokojenci, torej sinovi, prijatelji, vnuki itd. “Če bomo dobili 15 tisoč, 20 tisoč takšnih podpisov, kdo v Državnem zboru bo upal reči “upokojenci, pojdite stran, tega ne bomo upoštevali”?!” V skrajnem primeru bi bilo treba odpoklicati Državni zbor in razglasiti nove volitve. Meni, da je večina poslancev povsem nekoristna.

“Če ne bomo obdelovali slovenske zemlje, urejali gozdov, je narod propadel! Če ni kmetov, ni naroda!”
Če pa bodo slišani, so naredili vse, kar so želeli za upokojence, ki imajo pod tisoč evri pokojnine. “Borimo se tudi za kmečke pokojnine, ki so najbolj sramotne. Sramota se vleče tudi še iz Jugoslavije … Zakaj so te pridne ljudi tako kaznovali? Samo zato, ker so imeli polja, gozdove, ker so garali kot “črna živina”! Ne razumem, zakaj mora 80 let stara ženica prejemati po 230 evrov, obenem pa ji rečejo, “saj ima kokoši, pa jajca naj pobira”, sramota! Borimo se tudi za invalidske pokojnine! Zelo podpiramo borbo kmetov, delajo na svojem področju, tu je evropska zakonodaja, Natura 2000, naravovarstveniki … Metuljčki so dragoceni, dokler imaš kruh, ko kruha ne boš imel, pa tudi meni metuljček popolnoma nič ne pomeni, če bom lačen! Pozivam okoljske organizacije, da stopijo korak nazaj! Kmete podpiram zato, ker imajo slovensko zemljo. Če mi ne bomo obdelovali slovenske zemlje in urejali gozdov, potem je narod propadel! Če ni kmetov, ni naroda!” Zato kmete vabi tudi na shod upokojencev, ki bo 3. maja 2023, ob 15. uri, na isti lokaciji (Trgu republike v Ljubljani).   

Rupar, Jug (Foto: Nova24TV)

Domen Mezeg