fbpx

Peterle izstopil iz predsedstva VSO. Aleš Hojs: ”Gre za nerazumljivo potezo.”

Foto: STA

Kot član predsedstva Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je odstopil prvi slovenski predsednik vlade, evropski poslanec Lojze Peterle. Njegovemu odstopu je botrovala kazenska ovadba zoper Milana Kučana, Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta, saj naj bi se s tem strinjal. Predsednik VSO Aleš Hojs odstop obžaluje in poudarja, da gre za nerazumljivo potezo. 

Kot je v pismu zapisal Lojze Peterle, je za ovadbo zoper Milana Kučana, Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta izvedel šele iz medijev. Zapisal je, da kot član predsedstva ni imel možnosti vplivanja na odločitev v imenu predsedstva ter da ni imel prilike, da bi se o tem predlogu izrazil.

”Če bi imel priliko, da se o takem predlogu izrazim, bi vprašal nekaj vprašanj in povedal svoje mnenje. Tako lahko post festum po prebrani ovadbi povem, da se s takim pristopom ne strinjam. Tudi se nisem strinjal, da se o tako pomembni zadevi, kot je bila prva ovadba, zadevo izpelje brez razprave zgolj s korespondenčno sejo predsedstva,” je zapisal Peterle.

Ne želi, da bi se z njegovim imenom manipuliralo
Kot je dodal, ne želi prevzemati odgovornosti za stvari, na katere ni imel vpliva, saj so sestanki predsedstva VSO večinoma sklicani na dneve, ko dela v Bruslju. ”Ker se s takim načinom dela ne strinjam, sem se v takih okoliščinah – tudi z željo, da se z mojim imenom ne bi manipuliralo, odločil, da z današnjim dnem odstopim kot član predsedstva VSO,’‘ je še pojasnil Peterle.

Hojs: Peterle je sodeloval v pogovorih o ovadbi Kučana
Predsednik združenja VSO Aleš Hojs Peterletovo dejanje obžaluje in poudarja, da gre za nerazumljivo potezo. Kot nam je pojasnil, je bil Peterle preko elektronske pošte o dogajanju vseskozi obveščen in je v pogovorih v zvezi z ovadbo zoper Milana Kučana sodeloval, a se do nje ni opredelil. ”V zapisnikih je jasno napisano, da on ni oddal ne glasu za ne glasu proti,” je dejal Hojs.

Termine prilagajali Peterletu, on vseeno ni hodil na sestanke
Predsednik VSO Aleš Hojs je tudi pojasnil, da je predsedstvo VSO o drugi ovadbi odločalo na zadnjih dveh sestankih, ki sta bila sklicana v četrtkovih terminih. ”Mi smo kar nekaj sej sklicali v terminih, ki jih je želel izključno gospod Peterle. To so bili termini ob petkih popoldne, ki so bili vsem ostalim članom precej neprimerni, ampak smo ravno zaradi tega, ker smo želeli ustreči temu, da bi se tudi on udeleževal sej, kar štirikrat zaporedoma sklicali sejo ob petkih popoldne. Na žalost se je samo ene od teh sej udeležil,” je pojasnil predsednik združenja.

Po tem so zadnja dva sestanka sklicali v četrtkovih terminih, saj je bilo, kot pravi Hojs, več kot očitno, da Peterle – kljub temu da so termine prilagodili njegovemu urniku – na seje ni hodil.

M. G.