fbpx

Petrič znova odpušča: Na Delu očitno ni več dela – vsaj za nekatere

Časopis Delo (Foto: STA)

Niti teden dni ni minilo, odkar so zamenjali odgovorno urednico Matejo Babič Stermecki, in že poteka na Delu novi val odpuščanj. Tokrat so med njimi tudi bolj vidna novinarska imena. V Združenju novinarjev in publicistov pravijo, da je škoda kakovostnih novinarjev, ki bodo morali na cesto.

Kot je na svojem Twitter profilu zapisal novinar Bojan Požar, sta bila tokrat odpuščena dolgoletna gospodarska novinarka Vanja Tekavec in novinar-urednik notranje politike Matjaž Albreht. To je v kontekstu očitne strateške sanacije Dela. Novinarske organizacije pa o svojih kolegih znova molčijo.

Odpustili naj bi 60 zaposlenih
Da se bo letošnje leto res zgodil velik val odpuščanj, povedo Petričeve namere, da želi z Delom zaslužiti od pol milijona do milijon evrov na leto. Številni finančni poznavalci namreč menijo, da je bil Petričev nakup Dela naložba, ki ne bo nikoli povrnjena. Delo že zadnjih nekaj let posluje z izgubo, zato bi bilo za pozitivno poslovanje v prihodnjih dveh ali treh letih potrebno odpustiti od 30 do 40 odstotkov zaposlenih.

ZNP: Škoda je kakovostnih novinarjev
V Združenju novinarjev in publicistov Slovenije (ZNP) so nam sporočili, da je Petrič časopisno hišo Delo moral kupiti in da jo zdaj mora ohraniti, saj je Delo eden od pomembnih instrumentov za prevlado politične levice v celotni državi.

Škoda je kakovostnih novinarjev, ki bodo morali na cesto. A vedeti moramo tudi, da je strm padec naklade Dela posledica uredniške politike, ki so se ji novinarji Dela uklonili.” Delo višje naklade ne bo imelo nikoli več, je še dejal predsednik združenja Tino Mamič.

M. P.