fbpx

Po brezplačen nasvet k mladim arhitektom

Foto: Arhitekturni nasvet

Prenavljate spalnico v mansardi in imate zaradi nizkega naklona premalo prostora za klasično garderobno omaro? Bi radi na terasi zaradi zamakanja postavili nadstrešek? Želite urediti ribnik na vrtu pred hišo, a nimate prave ideje?

S takšnimi in podobnimi zagatami se zagotovo prej ali slej sreča vsakdo izmed nas. Ali urejamo svoje prvo domovanje ali pa se odločamo za prenovo svojega bivališča. Priporočljivo je, da se o vseh večjih spremembah in posegih, ki pogosto predstavljajo tudi velik finančni zalogaj, posvetujemo s strokovnjaki. To nam bo marsikaj olajšalo, izognili se bomo tudi neposrečenim rešitvam, ki nemalokrat nastanejo, kadar se zadeve lotimo sami.

Foto: Arhitekturni nasvet

Foto: Arhitekturni nasvet

Arhitekti za notranjo opremo, krajinski arhitektki, sociologinja, pravnik
Mladi, zagnani arhitekti so se pred dobrim letom povezali v projekt Arhitekturni nasvet. Idejni vodja projekta, ki poteka v okviru socialnega podjetja Zavod za uravnotežen prostorski razvoj Aksa s sedežem v Ljubljani, je absolvent arhitekture Matic Brdnik. Ekipa, ki jo je sprva sestavljalo 6 sodelavcev, se je že močno okrepila: trenutno jih šteje 19 in še raste. Med njimi so arhitekti za notranjo opremo, dve krajinski arhitektki, pa tudi sociologinja in pravnik, ki sta pri svojem delu vsak na svoj način povezana s prostorom. Prihajajo z vseh koncev države, nekateri med njimi so še absolventi Fakultete za arhitekturo v Ljubljani.

Njihov namen je narediti osebno arhitekturno svetovanje bolj dostopno širši javnosti. Pomagajo z nasveti glede prenove, gradnje, zakonodaje, energetske sanacije, notranje opreme, ureditve okolice in vrta … Skrbijo tudi za izobraževanje o kakovostni ureditvi prostora in pripravljajo predavanja z različno tematiko. Poleg tega preučujejo tudi možnosti turističnega razvoja podeželja in trajnostno prenovo tipičnih slovenskih hiš.

Foto: Arhitekturni nasvet

Foto: Arhitekturni nasvet

Nasvet želijo vse generacije
V okviru projekta v različnih krajih po Sloveniji – med drugim v Ljubljani, Kranju, Kamniku in Kopru (trenutno jih je že več 20) – organizirajo arhitekturna in krajinsko arhitekturna svetovanja, na katera se je treba predhodno prijaviti prek njihove spletne strani. V pogovorih, ki trajajo pol ure, svetujejo mladi strokovnjaki v parih in pomagajo pri reševanju različnih prostorskih težav. Svetovanja so brezplačna, prostovoljni prispevki pa so namenjeni kritju potnih stroškov.

Kot je povedala arhitektka Tamara Gosar, so jih občani dobro sprejeli. Počasi se uveljavlja prepričanje, da se je dobro o ureditvi doma pogovoriti s strokovnjaki. K njim prihajajo po nasvet vse generacije, od študentov, mladih družin, ki se srečujejo s prostorsko stisko, do tistih, ki si želijo prenove bivalnih prostorov. Nekateri imajo nerealna pričakovanja in jih svetovanje postavi na »trdna tla«. Narašča tudi zanimanje za ureditev zunanje okolice in zasaditev.

Delavnice sooblikovanja
V svoji ponudbi imajo tudi dveurne delavnice sooblikovanja, ki potekajo na domu stranke oz. na sami lokaciji in so plačljive. Namenjene so ureditvi bivalnih in poslovnih prostorov ter ureditvi zunanje okolice in vrta. Vključujejo ogled lokacije in prostorsko analizo, oceno situacije in preverjanje možnih rešitev, poleg rešitve pripravijo tudi finančni pregled ter smernice za uresničitev.

Gotovo gre za odličen projekt, ki mladim strokovnjakom omogoča, da pridobijo potrebne izkušnje, občanom pa dobrodošlo brezplačno pomoč in nasvete pri urejanju njihovega doma in zunanje okolice.

Tanja Pihlar