Po dvajsetih letih čakanja je apostolska nunciatura v Sloveniji dobila stalne prostore

Apostolski nuncij v Sloveniji Juliusz Janusz; Foto: sta

Kardinal Pietro Parolin, vatikanski državni tajnik, je blagoslovil nove prostore apostolske nunciature v Ljubljani. Poudaril je, da gre za pomemben trenutek v odnosih med Slovenijo in Svetim sedežem. V govorih sta tako kardinal kot predsednik republike Borut Pahor spomnila, da je Vatikan med prvimi priznal samostojno Slovenijo.

Odnose med Slovenijo in Vatikanom sta oba označila kot dobre. Parolin je poudaril pomen vatikanskega sporazuma. Bilateralne odnose med državama je označil koristne za ljudi in skupno dobro. “Upamo, da bomo skupaj naredili še nove korake v naših odnosih,” je še dejal kardinal.

Cerkvena diplomacija brani stebre družbe
“Cerkvena diplomacija je ena najstarejših na svetu, njena misija pa večplastna,” je povedal Parolin. Pravi, da je papeška diplomacija glas morale v mednarodnih odnosih in branik stebrov družbe, kot je na primer družina. Da lahko Vatikan to misijo izpolnjuje, mora biti ustrezno zastopan v različnih delih sveta.

“Zato je gradnja apostolske nunciature, kot je ta, znamenje želje Svetega sedeža, da utrdi trdno in trajno prisotnost v državi, v duhu razumevanja in učinkovitega sodelovanja z vlado in krajevno Cerkvijo,” je povedal Parolin.

Pahor je na obisk povabil papeža Frančiška
“Moji predhodniki so trdo delali, da so našli primerno lokacijo za nunciaturo, jaz pa sem srečen, da lahko to po 20 letih zaključim,” je poudaril nuncij Juliusz Janusz, ko je v govoru orisal pot do nunciature. Izrazil je upanje, da bo v Ljubljano prišel tudi papež Frančišek in blagoslovil slovensko ljudstvo, ki ga ima tako rado. Za Janusza je to že njegovo tretje odprtje nunciature po Mozambiku in Madžarski. Kot veliko moralno avtoriteto je papeža na obisk povabil tudi Pahor.

Na nunciaturo čakamo od leta 1995
Nunciatura je na stalni sedež v Sloveniji čakala vse od imenovanja prvega stalnega nuncija v Ljubljani, Edmonda Farhata, leta 1995. Doslej je bila na začasnem naslovu na Krekovem trgu, novi prostori pa se nahajajo med Ulico stare pravde in ulico Janeza Pavla II. V prenovljeni stavbi so pisarne, prostori za sprejeme, v novozgrajeni pa so stanovanja in kapela.

Parolin se je za zasluge pri postavitvi zahvalil Borutu Pahorju, Zoranu Jankoviću, Slovenski škofovski konferenci in tudi nuncijem, med njimi Juliuszu Januszu. Slovesnosti ob odprtju nunciature se je udeležil nadškof Stanislav Zore in drugi slovenski škofje, predsednik državnega zbora Milan Brglez ter predstavniki diplomatskega zbora.

Kardinal Parolin se bo v prihodnjih dneh še zadrževal v Sloveniji. Jutri bo obiskal občino Brežice, kjer si bo ogledal sprejemni center za migrante Dobova, nato pa bo imel sestanek z županom Brežic Ivanom Molanom.

Pahor in Parolin sta se sestala pred odprtjem nunciature
Pahor in Parolin sta se pred odprtjem nunciature sešla na dvostranskih pogovorih, na katerih sta po Pahorjevih besedah podčrtala pomen sprave in vsesplošne strpnosti med ljudmi. “Družba in svet danes zaradi nekaterih zgoščenih problemov potrebujeta več dialoga in ne manj, več dialoga in več razumevanja. In privržena temu dialogu in iskanju kompromisa, ki peljeta svet mirno naprej, si bosta Slovenija in Sveti sedež prizadevala za vzorne odnose,” je povedal Pahor.

A. R., STA