fbpx

Po Milanu Kučanu ovadeni še Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl in Dušan Plut

Foto: STA

Zaradi veleizdaje pri razorožitvi slovenske teritorialne obrambe je bil že ovaden nekdanji slovenski predsednik Milan Kučan, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) pa je zdaj podalo ovadbo še zoper Cirila Zlobca, Matjaža Kmecla in Dušana Pluta. “Zdaj bomo videli, ali smo pred zakonom res vsi enaki,” je novinarjem na predstavitvi ovadbe dejal Janez Janša.

Po več kot 250 naznanilih kaznivih dejanj v 25 letih od osamosvojitve naše države še vedno ni bil preganjan nobeden izmed agresorjev, ki so leta 1991 napadli Slovenijo. A zdi se, da so se stvari končno začele premikati. Po ovadbi Milana Kučana zaradi veleizdaje se bodo na sodišču morali zagovarjati tudi Ciril Zlobec, Matjaž Kmecl in Dušan Plut.

“Deklaracija za mir”
Predsednik Združenja VSO Aleš Hojs je ob začetku novinarske konference spomnil, da je Slovenija po razorožitvi Teritorialne obrambe z velikimi napori začela usposabljati obrambno moč. Skupina politikov je takrat Slovenijo seznanila s t. i. Deklaracijo za mir. Kot je pojasnil Hojs, je Deklaracija za mir v bistvu predvidevala, da Slovenija nima svoje vojske, med drugim pa so v njej zapisali tudi, da je vsako oboroževanje nesmiselno.

“To, da je bila takšna deklaracija javno objavljena in da so jo mnogi podpisali, je še nekako razumljivo, skrajno sprevrženo pa je, da so to podpisale štiri petine predsedstva, ki je predstavljalo vrhovnega poveljnika vojske,” je prepričan Hojs.

Deklaracija za mir je po Hojsovih besedah namreč predvidevala tri ključne stvari:

  • prenehanje oboroževanja Slovenije,
  • Slovenijo kot demilitarizirano državo
  • brez vojske in vojaške industrije.

Hojs je opozoril, da so ravno ti ljudje, ki so to podpisovali, na račun vojaške industrije služili velike denarje.

Je Milan Kučan po vložitvi ovadbe lagal javnosti?
Janez Janša je opozoril, da je v tistem času Slovenija čez noč ostala brez več kot 80 odstotkov orožja, ki ga je sama kupila. “Demosova vlada je bila brez možnosti, da uresniči program, za katerega je dobila večinsko podporo na volitvah,” je pojasnil prvak opozicije.

“Po vložitvi ovadbe smo lahko slišali nekdanjega predsednika, ko je govoril o naivnosti. To dvakrat ni res,” je bil jasen Janša. Kot je pojasnil, ni bilo potrebe, da bi bilo predsedstvo obveščeno, saj je ustanovitev Manevrske strukture narodne zaščite potekala preko notranjega ministrstva. Predsedstvo je namreč imelo pristojnosti na področju vojske, ni pa imelo pristojnosti nad policijo, ki je bila stvar vlade.

“Ne drži, da ni bil obveščen, saj je bil, potem ko je bila struktura že vzpostavljena, tudi takratni predsednik predsedstva obveščen o ustanovitvi Manevrske strukture narodne zaščite. To je dokazljivo zgodovinsko dejstvo,” je povedal Janša.

Slovenija je plačevala polne kvote za jugoslovansko vojsko
Kot je še pojasnil Janša, je Manevrska struktura narodne zaščite omogočila, da je slovenska skupščina zgodaj jeseni leta 1990 lahko sprejela ustavne amandmaje, s katerimi je Teritorialno obrambo v celoti – tudi poveljevanje – podredila Sloveniji.

Slovenija je leta 1990 še vedno plačevala polne kvote za jugoslovansko vojsko. “Ta vojska pa je tem denarjem kupovala tanke in granate, s katerimi je potem streljala na nas in na civiliste v Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem in potem še na Kosovu,” je bil kritičen Janša.

“Slovenija bi se lahko izognila napadom jugoslovanske armade”
Če slovenska Teritorialna obramba maja leta 1990 ne bi bila razorožena, je Janša prepričan, da jugoslovanska armada Slovenije ne bi nikdar napadla, ker ni imela teh kapacitet. Slovenija bi se tako po njegovem izognila vsakršnim spopadom. “Če bi bili zakon o obrambi, zakon o vojaški dolžnosti in obrambni proračun sprejeti pravočasno, bi se Slovenija do 25. junija 1991 lahko dovolj dobro opremila, oborožila in obrambo postavila na noge,” je pojasnil Janša.

Milan Kučan že ovaden zaradi veleizdaje pri razorožitvi Slovenije
Razorožitev slovenske Teritorialne obrambe je imela le en cilj – da se popolnoma onesposobi vojaško moč Slovenije. Tedanji predsednik predsedstva Milan Kučan je za razorožitev takrat vedel, a ni reagiral. Še več, kot kažejo dokumenti, naj bi nekaterim občinam celo zapovedal, da morajo predati orožje. ”Gre za dejanje, ki je povzročilo smrt večjega števila oseb in veliko materialno škodo. Zato ta proces zahteva prednostno obravnavo,” je ob vložitvi ovadbe dejal prvak opozicije Janez Janša.

M. G.