Po smrti brata se je v Katarinino hišo naselila njegova ljubica, na sodišču iztržila pravico bivanja v njegovih prostorih, zdaj pa želi zajeten kup denarja, da bi se izselila

Photo: Nova24TV

Katarina Samec se je rodila staršema, ki sta po treh letih zakona izgubila prvega otroka v prometni nesreči. Od takrat njeno družino ves čas spremlja kalvarija. Oče je pil celo življenje in izvajal nasilje. Zaradi njega je v alkohol zapadel tudi sin. Katarini ni bilo lahko, v družini je imela dva alkoholika, mama je bila kar 22 let dializni bolnik. Zgodba se je začela zapletati po očetovi smrti, ko je brat leta 2003 svojo mamo prisilil, da je vse premoženje prepisala nanj. A čeprav je šlo za preužitkarsko darilno pogodbo, po kateri bi moral za mamo skrbeti vse do smrti, je zanjo v resnici skrbela zgolj Katarina. Kljub temu, da je imela tudi sama osebne težave, saj sta se partnerjem razšla.

Mama je umrla leta 2005, Katarinin brat pa je vinjen v baru spoznal prijateljico, ki je imela tudi sama težave s svojim partnerjem. Čeprav je imela doma moža in otroke, je občasno prihajal k njemu in tam prespala. Omenjene gospe brat Katarini nikoli ni predstavil, občasno so jo opazili, ko se je smukala okoli hiše. Tako je bilo vse do leta 2012 ko je Katarinin brat umrl zaradi raka trebušne slinavke. Ljubica je bila ob njegovi smrtni postelji, mesec dni prej pa je zaradi bolezni pokopala tudi svojega moža. V mesecih, preden je brat umrl, a je že bil na zdravljenju, se je gospa naselila v hišo, katere večinski lastnik je bila naša sogovornica. Pa čeprav nikoli ni bila prijavljena na tem naslovu.

Naša sogovornica jo je večkrat pozvala, naj hišo zapusti, a se vsiljivka ni pustila odgnati. Poklicala je celo policijo, ki se z zadevo ni želela ukvarjati. Katarini so večkrat obljubili, da bodo posredovali, a telefon je nato venomer zvonil v prazno. A to še zdaleč ni bila edina težava, s katero se je morala ukvarjati naša sogovornica. Vsiljivka je namreč prenehala plačevati bratove položnice. Na dan njegove smrti pa je z bančno kartico izpraznila njegov bančni račun. Na sodišču je trdila, da ji je to naročil pokojni, a slednji je bil pred smrtjo v komi in ni mogel govoriti. Da zadeva še bolj smrdi, razkriva dejstvo, da je imela gospa po svojem pokojnem partnerju v lasti hišo, v kateri zdaj živijo njeni otroci in vnuki.

Ekipa Drugorazredni je bila na obisku v Mostah. Na lastne oči smo preverili, da je zaradi sodnega pravdanja hiša v zelo slabem stanju.

Vsiljivka ves čas želi samo denar, hiša pa propada
Vsiljivka je vložila zahtevo za stanovanjsko pravico in jo tudi dobila 7. maja leta 2013. Katarina Samec, čeprav je bila večinska lastnica hiše, te odločbe ni prejela, zato se je pritožila. Sodišče se je izgovarjalo, da je sodnik naredil napako, a vseeno odločilo, da sta brat in vsiljivka živela v zunajzakonski skupnosti. Katarina se je pritožila na višje sodišče, a jo je zavrnilo. Ustavno sodišče je pritožbo zavrglo. Naša sogovornica pa trdi, da se bo borila do konca, pa četudi bo morala po pravico na Evropsko sodišče za človekove pravice.

“To je moja rojstna hiša, hiša mojih staršev in ne bom pustila, da mi jo vzamejo,” je povedala objokana sogovornica, ki je zdaj primorana v spodnjem nadstropju svoje hiše deliti na pol pregrajeno stanovanje z vsiljivko. Težava je tudi v tem, ker hiša propada, saj je ni mogoče obnavljati. Dokler je namreč sodno pravdanje še v teku, morata po navodilih sodnika obe sostanovalki skupaj s Katarininim sinom (določili so ga za skrbnika hiše) za vsako popravilo doseči soglasje in predložiti račun. Toda vsiljivka se na noben račun ne želi podpisati, njena edina želja je že od vsega začetka, da jo Katarina izplača. Zahtevala pa je nerazumno ceno v višini 75 tisoč evrov.

Luka Svetina [povzeto po oddaji Drugorazredni]