Po tradiciji je danes čas za obiske. Pa veste, zakaj?

Foto: Pixabay

Na velikonočni ponedeljek se kristjani po vsem svetu spominjajo, kako se je Jezus na poti v Emavs prikazal dvema učencema. Današnji dan je po običaju namenjen predvsem obiskom sorodnikov in prijateljev in izletom. V večini evropskih držav je dela prost dan, zato ga mnogi izkoristijo za druženja.

A razlog, da je danes dan za obiske, je prav poseben. Ko je Jezus po smrti na križu vstal od mrtvih, se je po navedbah evangelija prikazal dvema učencema, ki sta bila na poti v Emavs. Učenca sta nato novico o njegovem vstajenju hitela deliti s čim večjim številom ljudi. Temu naj bi bil namenjen današnji dan, ko naj bi verniki veselo novico o Jezusovem vstajenju delili s sorodniki in prijatelji ter drugim svetom.

Velikonočni ponedeljek pa ni namenjen le obiskom sorodnikov in prijateljev, ampak tudi temu, da se podamo na božjo pot, na našo notranjo pot, med katero lahko tako kot učenca srečamo vstalega Jezusa, piše Radio Ognjišče. Eno od svetišč, kjer se verniki radi zbirajo, so Svete gore, ki se dvigajo nad Bistrico ob Sotli. Mnogi se zelo radi ustavijo tudi na Blejskem otoku, kjer stoji cerkev Matere Božje, Kraljice na jezeru.

Po cerkvah bodo danes potekala številna bogoslužja. Največje med njimi se je opoldne odvilo v Vatikanu, kjer je papež Frančišek na trgu svetega Petra molil z zbranimi verniki in na ta način zaključil z letošnjim velikonočnim praznovanjem.

A. D.