Podelili priznanja Tax-Fin-Lex najuglednejšim strokovnjakom s pravnega, finančnega in davčnega področja

Tax Fin Lex - podelitev nagrad najuglednejši davčni, finančni in pravni strokovnjak (Foto: Barbara Reya/barbarareya.si)

Že trinajstič so bili izbrani najuglednejši strokovnjaki z davčnega, finančnega in pravnega področja. Uporabniki portala Tax-Fin-Lex so tokrat največ glasov namenili davčnemu svetovalcu in nekdanjemu direktorju davčne uprave Republike Slovenije in tudi Republike Srbije mag. Ivanu Simiču, direktorju Inštituta za revizijo dr. Marjanu Odarju in ustavnemu sodniku ddr. Klemnu Jakliču.

Ugled je vrlina, ki se gradi dolga leta, zanj pa sta potrebna profesionalnost in pokončna drža. A hkrati je ugled tudi nekaj,  kar se lahko hitro izgubi. “Ugled je poslanstvo, predstavlja pa tudi odgovornost, tako za pretekla kot tudi za prihodnja dejanja,” je na slavnostni podelitvi priznanj v ljubljanskem Grand hotelu Union uvodoma poudarila direktorica Tax-Fin-Lex ga. Zlata Tavčar. V letošnjem izboru Najuglednejših je lahko sodelovalo več kot 40 tisoč registriranih uporabnikov portala, glasove pa je oddalo 2.300 uporabnikov.

Ddr. Klemen Jaklič je priznanje za najuglednejšega pravnika prejel že četrto leto zapored, letos so mu uporabniki portala namenili 63 odstotkov glasov. Na okrogli mizi je večkrat poudaril, da je predpogoj za uspešno in gospodarsko razvito državo svobodna in demokratična družba. To na formalni ravni zagotavlja ustava, funkcioniranje v praksi pa je druga zgodba. Da svobodna gospodarska pobuda ne bi bila svobodna zgolj na papirju, je pozval najprej k pripoznavanju problemov ter nato k pogumnemu in odprtemu pogovoru o težavah in idejah za njihovo reševanje. Po njegovih besedah je pomemben tudi personalni sestav institucij, ki imajo nadzor nad finančnim in gospodarskim sistemom – če tega nimamo, v takšnem kalnem okolju tudi gospodarstvo ne more biti učinkovito. Med nujnimi pogoji za razvoj in uspešno gospodarstvo pa je, kot je dodal, pomembna tudi pravna predvidljivost.

Foto: Barbara Reya/barbarareya.si

Mag. Ivan Simič, ki so mu uporabniki portala namenili več kot 74 odstotkov glasov v kategoriji za najuglednejšega davčnega strokovnjaka in je priznanje prejel že enajstič, je svojo priljubljenost med glasovalci pripisal dejstvu, da je vse, kar počne, v zvezi z davki. Pri davčni politiki v Sloveniji ga moti, da nimamo predvidljive zakonodaje, saj s prihodom nove vlade vedno pride do novih sprememb. Meni, da bi morali sprejeti zakonodajo za dlje časa, ki bi bila stimulativna za davčne zavezance.

Dr. Marjan Odar, ki so mu uporabniki portala namenili skoraj 47 odstotkov glasov, je priznanje za najuglednejšega finančnega strokovnjaka dobil že petič. Kot vodilo pri svojem delovanju je omenil predvsem enostavnost. Tudi pri pripravi slovenskih računovodskih standardov težijo k razumljivosti in enostavnosti, saj ni smiselno obremenjevati zavezancev, če od tega ni učinka. V tej luči je izrazil nezadovoljstvo s predlaganimi spremembami zakona o revidiranju, ki so po njegovem mnenju preveč zapletene, zakonu pa očita tudi podržavljanje stroke.

Program sta z glasbenimi vložki zaokrožila mladi saksofonist Andrej Omejc in študentka akademije Teja Komar, ki je poskrbela za spremljavo.

C. Š.