fbpx

Podelitev palija nadškofu metropolitu mons. Alojziju Cviklu

Aoljzij Cvikl (Foto: B.O.)

Palij je bel volnen trak, ki predstavlja vez metropolita z rimskim papežem in je znamenje metropolitove oblasti v cerkveni pokrajini. Danes ga je v mariborski stolnici prejel mariborski nadškof metropolit mons. Alojzij Cvikl. 

Papež Frančišek si prizadeva, da bogoslužja ne bi bila pasivna prisotnost na tradicionalnih slovesnostih Cerkve, ampak da bi verniki na novo odkrili pomen in lepoto bogoslužij in pobožnosti. V svojem trudu, da bi bili vedno bolj aktivni in pristno vključeni v življenje Cerkve, se je odločil, da slovesnost podelitve palija poteka v krajevni Cerkvi, da nadškof metropolit prejme to znamenje edinosti in cerkvene oblasti v njeni sredi. Tako je danes ob 15. uri v mariborski stolnici apostolski nuncij v Sloveniji mons. Juliusz Janusz mariborskemu nadškofu metropolitu mons. Alojziju Cviklu podelil palij.

Nadškof Cvikl: “Poslanstvo kristjanov je Karitas – dejavna, nesebična ljubezen.”

Palij (Foto: SŠK)

Palij (Foto: SŠK)

Besedilo homilije, ki jo je imel nadškof Alojzij Cvikl danes, ob slovesnosti misijonske nedelje, obletnici posvetitve mariborske stolnice, ob podelitvi palija ter praznovanju 25-letnice delovanja Karitas v mariborski metropoliji, se zaključi s pozivom kristjanov k dejavni, nesebični ljubezni.

Povedal je še, da ga izročen palij spominja na Jezusove besede o izgubljeni ovci. “Tisti bolni in slabotni ovci, ki se je zapletla v trnje, in si jo je Jezus, Dobri Pastir, nadel na svoje rame. To je torej znamenje, da smo kot Cerkev vsi skupaj, v prvi vrsti pa škofje in duhovniki, poslani k tistim, ki so zašli, so se izgubili in iščejo pot, ki jih bo vodila v življenje.” 


Jezuit, ki je sodeloval tudi pri pripravi sinode
P. Alojzij Cvikl DJ (krstno ime Alojzij) je bil rojen 19. junija 1955 v Celju, v župniji Nova Cerkev. Izobraževal se je na mariborski drugi gimnaziji in končal študij na ljubljanski Teološki fakulteti. V diakona je bil posvečen 28. marca leta 1983 v Rimu, v duhovnika pa 3. julija 1983 v domači župniji. Posvečenje je prejel od mariborskega pomožnega škofa msgr. dr. Jožefa Smeja.

Kaplansko službo je opravljal v župniji Ljubljana-Dravlje. Še posebej se je pri svojem pastoralnem delu posvečal mladim in zakoncem. S podiplomskim študijem je nadaljeval leta 1988 v Bruslju. Pomladi 1993 je odšel v Padovo, kjer je zaključil jezuitsko formacijo, še istega leta pa je v Dravljah izpovedal slovesne zaobljube.

Odgovoren je bil za vrsto pomembnih dejavnosti in dogodkov, med drugim je aktivno sodeloval tudi pri pripravi sinode in obeh papeževih obiskih.

V. V.