fbpx

Poglejte, kako je Slavko Bobovnik javno obračunaval s “tviterašem”, ki je poročanje Televizije Slovenija postavil na laž

Foto: RTV SLO

Novinar Televizije Slovenija Slavko Bobovnik je 3. januarja letos v informativni oddaji Odmevi gostil Petra Jenka, namestnika generalne direktorice pri FURS, in Branka Meha, predsednika Obrtno-podjetniške zbornice, ki sta gledalcem zatrjevala, da je imela uvedba davčnih blagajn pozitiven vpliv na povečanje slovenskega proračuna, saj naj bi bil izkupiček od blagajn v višini kar 75 milijonov evrov. To je natanko toliko, kot je država izračunala pred njihovo dejansko uvedbo lani 1. januarja, toda uradni podatki Finančne uprave RS o obračunanem DDV za prvih enajst mesecev leta 2016 v primerjavi z istim obdobjem za leto poprej kažejo drugačno sliko; pobranega je bilo samo za 19,4 milijona evrov DDV več. Da so morda želeli na FURS samo prikriti škodo, ki jo je vlada povzročila z uvedbo davčnih blagajn, med drugim se je zaradi tega zaprlo kar 4119 slovenskih podjetij, na Televiziji Slovenija ni bilo govora. In ko je Bobovnika na zavajanje gledalcev na Twitterju javno opozoril uporabnik TOML, se je novinar z njim odločil javno obračunati kar v televizijskem Dnevniku. Da bi na RTV priznali svojo zmoto, raziskali podatke in se opravičili gledalcem, niso niti pomislili.

Razlika pobranega DDV, ki je bila leta 2016 (do meseca decembra) višja samo za 19,4 milijona evrov, predstavlja realno sliko državnega zaslužka od davčnih blagajn, kar so nam potrdili tudi nekateri znani slovenski ekonomisti, zato se javnost upravičeno lahko čudi, kako so pri Finančni upravi izračunali, da je bila uvedba davčnih blagajn pozitiven gospodarski ukrep, s katerim naj bi se slovenski proračun povečal za svežih 75 milijonov evrov.

Po javno dostopnih podatkih so januarja lani številna podjetja zaprla svoja vrata, takšnih je bilo kar 4119, to pa je 2275 več v primerjavi z decembrom 2015; skokovita rast sovpada z uvedbo davčnih blagajn, saj so se zaradi dragih stroškov številni mali obrtniki odločili zapreti svoj posel ali v najslabšem primeru, svojo obrt preseliti v sivo ekonomijo.

Foto: Stop-neplačniki

Foto: Stop-neplačniki

Podatkov za december leta 2016 sicer še ni, končni podatki o potrošnji v strukturi BDP za leto 2016 bodo namreč znani šele po oddaji letnih obračunov (konec februarja), po že objavljenih podatkih pa se je od januarja do novembra 2016 zaslužek od DDV povečal za 19,4 milijona evrov, kar je za približno 1,7 milijona evrov mesečno. Mesec december sicer utegne odstopati navzgor, ker je prodaja v prazničnem času višja, kot je v navadi, vseeno pa naj dodatni zaslužek od DDV ne bi predstavljal več od četrtine izračunanega mesečnega povprečja. Z drugimi besedami, ni realnih možnosti, da bi končni letni obračun pobranega DDV znašal več kot 22 milijonov evrov. To je še vedno 53 milijonov evrov manj, kot so izračunali pri FURS.

Ravno na to je Televizijo Slovenija in dolgoletnega voditelja Odmevov Slavka Bobovnika opozoril “tviteraš” TOML, namreč da so lagali slovenski javnosti in slepo verjeli podatkom, ki sta jih navedla omenjena gosta v studiu, ne da bi podatke tudi sami preverili. Na RTV se jim razlika očitno ni zdela sporna, se jim je pa zdel sporen TOML-ov tvit, zato so se odločili z njim javno obračunati v informativni oddaji, ki jo je, izjemoma, nekaj dni vodil prav Slavko Bobovnik. Ena izmed dnevnih tem se je 14. januarja v Dnevniku ob 19. uri dotikala tudi družbenih omrežij in meja svobode govora. Bobovnik je v studiu gostil nekdanjo informacijsko pooblaščenko Natašo Pirc Musar in kot primer lažnivega in žaljivega tvita na spletu gledalcem grafično prikazal zapis uporabnika TOML.

Foto: YouTube.

Foto: RTV SLO

Bobovnik je Pirc Musarjevo spraševal, kaj lahko človek naredi v takšni situaciji, in ko mu je slednja brezkompromisno odgovorila, da je predvsem treba preveriti, kdo ima v resnici prav, saj je možno, da se je zlagal gost v studiu, jo je novinar RTV nemudoma demantiral. FURS ima po Bobovnikovih besedah pač prav, zato podatkov po njegovem mnenju ni treba preveriti. Musarjeva mu je zagotovila, da kaj dosti proti takšnim zapisom na Twitterju ni mogoče storiti, Bobovniku pa svetovala, naj uporabniku TOML-u, če se moti, argumentirano in s povezavo na spletno stran MF v mirnem tonu odgovori “oprostite” in “nimate prav”.

Slavko Bobovnik si je besede Pirc Musarjeve očitno razložil po svoje in se namesto, da bi preveril podatke na spletni strani, raje spustil v besedno vojno s “TOMLOM”. Slednji je bil sicer zaradi javnih obtožb v dnevniku nacionalne televizije, da laže, ogorčen, in je Bobovniku znova posredoval javno dostopne podatke in povezavo na uradno dokumentacijo, a pri Televiziji Slovenija se tudi po tem niso odločili stopiti korak nazaj. Je šel pa Bobovnik še dlje, saj je naročil izvedensko mnenje dveh davčnih svetovalcev (prvi Simič & partnerji, identitete drugega ni razkril), za dodatno mnenje povprašal tudi svojega gosta iz FURS-a Petra Jenka, dobil pa pravo zmešnjavo nasprotujočih si odgovorov.

Simičevi so mu v odgovoru med drugim zapisali, da ministrstvu za finance sploh ne verjamejo glede izplena davčnih blagajn, saj se jim zdi zelo sumljivo, da je višino davčnega izplena mogoče predvideti za leto vnaprej in nato čez 12 mesecev potrditi natanko takšne številke. Bi bilo pa bolje počakati še na davčne prilive v mesecu decembru 2016 in nato delati primerjave z letom 2015, so še zapisali v odgovoru Simič & partnerji.

Drugi, neimenovani davčni svetovalec, je Bobovniku trdil, da je pregledal komunikacijo na Twitterju in prišel do ugotovitve, da je TOML primerjal celotno leto 2015 z le 11 meseci leta 2016, kjer naj bi se očitno nabrala razlika – v višini dobrih 50 milijonov evrov! Seveda to ni res, saj je TOML na Twitterju ves čas navajal primerjavo za obdobje 11 mesecev v obeh letih.

Peter Jenko je Bobovniku v odgovoru, kot je razvidno iz dokumenta, objavljenega na Twitterju, zatrdil, da je možno priti do podatkov o učinkih davčnih blagajn na področju DDV samo prek podatkov v obračunih davka na dodano vrednost, ki pa po njegovem niso javno objavljeni. Zanimivo, mi smo jih našli na spletni strani finančnega ministrstva za vse mesece (z izjemo decembra 2016) od leta 1997 naprej, si jih naložili na prenosni računalnik in preučili. Uporabnik TOML je imel prav, razlika v obračunanem DDV za 11 mesecev leta 2015 in 2016 nazorno kaže, da so davčne blagajne “prinesle” slabih 20 milijonov evrov. A tudi na račun številnih propadlih podjetij.

Foto: MF. Podatki o obračunanem DDV so javno dostopni za vsak mesec od leta 1998 dalje.

Foto: MF. Podatki o obračunanem DDV so javno dostopni za vsak mesec od leta 1998 dalje.

Pri FURS-u se očitno poskušajo izgovarjati na dejstvo, da lahko na izkupiček davčnih blagajn vplivajo tudi davki na drugih področjih, kot so dohodnina, prispevki in davek od dohodkov pravnih oseb, toda večina priznanih ekonomistov, s katerimi smo govorili, meni, da je neto učinek davčnih blagajn ravno v razliki pobranega DDV prej in potem. Nekaj dodatnega denarja bi lahko v državno blagajno sicer priteklo tudi od trošarin, med drugim tudi od cigaret, žganih pijač in piva, a niti približno toliko, da bi lahko z njim pokrili razliko v odstopanju od Fursovih izračunov. “Če sem odkrit, mi ni jasno, od kje Fursu takšni izračuni,” nam je potrdil nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

Na Televiziji Slovenija pa se jim računati javno dostopnih podatkov ni ljubilo. Kot je na svojem uradnem Twitter profilu večkrat zatrdil Slavko Bobovnik, zaupa ljudem s FURS-a in davčnim svetovalcem, ki računajo namesto njega in njegovih sodelavcev, TOML-a in njegove podatke pa je arogantno odpravil z besedami, da bo moral, preden si naslednjič drzne pregovarjati z njim, “opraviti kakšen semester matematike in kakšen letnik bontona”.

Glede na pogovor s Pirc Musarjevo v Dnevniku smo si o Slavku Bobovniku lahko ustvarili vtis, da zapisom na Twitterju ne verjame preveč, sploh ne, če le-ti dvomijo o verodostojnosti novičarstva na Televiziji Slovenija, lažje pa Bobovnik na Twitterju očitno verjame anonimnim uporabnikom, ki se skrivajo za sliko nekdanjega jugoslovanskega diktatorja Maršala Tita, ki je TOML-a označil za vulkanizerja Tomaža Bitenca. V praktično vseh nadaljnjih tvitih, ki sta si jih Bobovnik in TOML še izmenjala, namreč dolgoletni novinar RTV svojega sogovorca naslavlja z “G. Bitenc” in “G. Tomaž”.

Iz naših preverjenih virov smo izvedeli, da TOML ni Tomaž Bitenc in da je šlo za spletno laž. Se je pa Slavko Bobovnik očitno vseeno raje posvetil raziskovanju identitete nasprotno mislečega kot pa raziskovanju spornih podatkov, ki so jih slovenski javnosti v njegovi oddaji predstavili gospodje iz FURS-a.

Luka Svetina