fbpx

VIDEO: Tako so na včerajšnjem shodu napadli ekipo Nove24TV

Foto: Nova24TV

Napovedali so shod dobrodošlice, na katerega bodo prinesli piškote in čaj, prinesli pa so psovke, transparente in grožnje – tako bi lahko opisali tiste ekstremiste, ki so se včeraj zbrali na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Da je bil namen shoda vse prej kot pozdravljanje migrantov, je pričalo veliko število zakrinkanih protestnikov, odetih v črno-rdeče barve, ki so se fizično lotili novinarjev Nove24tv. 

“Izginite, nacisti,” so sprva kričali zakrinkani in militantno nastrojeni provladni “antifašisti” na snemalno ekipo Nova24tv, njene posamezne člane pa oklicali za “mlade janšiste”.

Voditeljica shoda, ki ga je organizirala samoimenovana “Protirasistična fronta brez meja”, je že na samem začetku protesta napovedala, da migrantov ne bo mogoče pozdraviti, saj ti ne bodo prišli iz stavbe, v kateri so nameščeni, kar pa številnih protestnikov, ki se tam več kot očitno niso zbrali iz tega razloga, ni zmotilo.

Na transparentih, ki so jih prinesli s seboj, so se bohotili napisi, ki so le v majhni meri naslavljali begunsko tematiko. Na enem od transparentov je pisalo Brez vojn – razen razredne vojne, na drugem Svoboda gibanju, ne kapitalu, v izobilju pa je bilo tudi simbolike komunističnih totalitarnih sistemov.

Zakriti protestnik: Ali veš, komu daješ intervju, mrš, mrš!
V nekem trenutku je zakriti možakar, ki mu je bilo, kot kaže, le malo mar za migrante, fizično napadel novinarja Nova24tv, ki se je mirno in brez provokacij pogovarjal s svojim sosedom, s katerim sta stala v prvi liniji protestnikov.

“Vsak ima pravico do svobode gibanja in begunci so dobrodošli,” je odgovoril eden izmed podpornikov politike Mira Cerarja, ki pa ga je potem, ko je povedal, da bi kakšnega migranta sprejel tudi na dom, prekinil zakriti možakar na njegovi levi.

“Ali veš komu daješ intervju? Janševi televiziji,” ga je opomnil možakar s peterokrako, odrinil našega novinarja in ga pospremil z besedami: “Mrš, mrš, da te ne vidim. Golazen fašistična.”

Jure Ferjan, napadeni novinar, sicer pravi, da tega napada ne jemlje osebno, a je razočaran, da se je prekinil trend mirnega izražanja stališč. “Strah me ni bilo, spreleteli pa so me mešani občutki. Zaskrbljujoče je, da prihaja do takšnih obračunavanj in da je v našem narodu toliko sovraštva,” je povedal po napadu.

Celotnemu dogodku je prisostvovala tudi novinarka Nina Knapič, ki je bila zaradi incidenta pretresena, čeprav ni vedela, da najhujše šele prihaja. Na Kotnikovo ulico je kmalu za tem prišla tudi protestna skupina, ki migrantskim centrom v Ljubljani nasprotuje. Takrat so policisti vse novinarje, ki so bili prisotni na shodu, stisnili v območje med obe protestni skupini, vendar veliko bližje radikalnim levičarjem.

“Potem ko so nas policisti skupaj z ostalimi novinarji stisnili med obe protestni skupini, smo bili zelo blizu nekaterih protestnikov. Ozračje je bilo zelo napeto, mislili smo, da bo vsak čas počilo,” je povedala Nina Knapič. Novinarji so zaradi strahu z mikrofona odstranili varnostno gobico z logotipom družbe, saj so se bali, da jih bo kateri od radikalnih levičarjev fizično napadel.

Kaj so ves ta čas počeli migranti?
Migranti, ki so bili, hočeš nočeš, povod za celotno dogajanje, so protest spremljali iz svojih sob v azilnem domu. Ne samo to, imeli so odličen pregled nad dogajanjem, kar so s pridom izkoristili in vse skupaj v miru posneli.

Na protestu tudi Milan Kučan
Včeraj sta v Ljubljani potekala dva protesta. Prvi, ki se je začel na Kotnikovi ulici, naj bi bil protest dobrodošlice, drugi, katerega namen je bilo opozoriti ne neodgovorno reševanje migrantske krize, pa se je začel pred parlamentom, na Trgu Republike. Med njimi je postopal Zmago Jelinčič. Protestniki obeh skupin so se kmalu srečali, saj se je slednja skupina odpravila proti azilnemu domu.

Na provladnem protestu so se pojavili številni obrazi levice, med katerimi je bržčas izstopal njen neformalni vodja, Milan Kučan. Kot je videti iz slik, je prišel v okviru “delegacije” Socialnih demokratov, ki se jim je pridružila še evropska poslanka Tanja Fajon. Niso manjkali tudi obrazi iz radikalne ZL. Na protestu je bilo opaziti Miho Kordiša, ki je divje opletal z rdečo zastavo, nekje v varnem zavetju policistov pa se je smukal večni sindikalist Branimir Štrukelj.

Ž. K.