Brglez pred rovom Sv. Barbare: Zločini, ki so se zgodili, so zločini proti človečnosti

Foto: STA

Predsednik DZ Milan Brglez se je poklonil žrtvam povojnega revolucionarnega nasilja. Venec je še z nekaterimi predstavniki države položil v spremstvu častne straže Slovenske vojske.

Brglez: Prejšnji zakon ni omogočal odkrivanja grobišč, ki so bila namerno prikrita

“Vsi takšni zločini, ki so se zgodili, zločini proti človečnosti so tisto, kar je treba obžalovati, in to smo v državnem zboru končno storili,” je pred Hudo Jamo komentiral Brglez.

Na vprašanje, kaj na novo sprejeti zakon o prikritih grobiščih in dostojnem pokopu pomeni za žrtve, je odgovoril: “Če nič drugega, omogoči, da se država do tega obnaša na ustrezen način. Prejšnji zakon je imel namreč to luknjo, da je bilo zaradi postopkov onemogčeno nadaljevanje odkrivanja tistih grobišč, ki so bila namerno prikrita.”

Jože Dežman: Takšne podpore področje povojnih pobojev še ni imelo
Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman se slovesnosti sicer ni udeležil, je pa povedal, kako ocenjuje delo trenutne vlade. Komisija, ki ji predseduje z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, si je zadala štiri naloge (navedene spodaj). Upa, da bodo na MDDSZ za izvedbo uspeli zagotoviti dovolj proračunskih sredstev.

 1. Rov Sv. Barbare – Huda Jama se do dokončne zagotovitve dodatnih varnostnih in zakonskih pogojev, ki bodo omogočili obisk večjega števila obiskovalcev, zapre za obiske javnosti. Dovoljeni so le obiski za strokovno-znanstvene namene in potrebne posege za zagotavljanje varstva vojnega grobišča.

 2. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti do konca leta 2015 izvede potrebne postopke, s katerimi se zagotovi pogoje za nadaljnji varen dostop širše javnosti.

 3. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v skladu s predpisanimi zakonskimi pogoji uredi razmerja s Pivovarno Laško.

 4. V letu 2016 se izkopljejo posmrtni ostanki še preostalih žrtev iz prvega jaška.

 5. Posmrtni ostanki preostalih žrtev se do ureditve dokončnega pokopnega mesta pred rovom prenesejo v eno izmed kostnic. Preveri se, če je možna začasna hramba v kostnici Škofja Loka.

 Franc Zabukošek: Morišče ne sme postati grobišče

 »Komu na čast takšna dejanja, če predstavnik oblasti ni pripravljen kaj tudi narediti? To je potem farsa,« je povedal Franc Zabukošek, pobudnik civilne pobude Teharje, spomenik genocida in katarze.

Morišče Huda Jama
V Hudi Jami so leta 2009 odkrili množično morišče in grobišče, v katerem sedaj počivajo žrtve povojnega revolucionarnega nasilja. Po ugotovitvah stroke so v rovu predvsem Slovenci, eni izmed zadnjih, ki so bili pripeljani iz taborišča Teharje. Žrtve so pomorili pred in v rudniku, mnogi so bili zakopan živi.

Ž. K.

 • Peter Pavel

  Potomci in zagovorniki rdečih morilcev tam nimajo kaj iskati.

  • joc

   Maš prav, tam res ni kaj iskat

   • Peter Pavel

    Še en ostanek JLA se je moral oglasiti.

    • hannibal

     Po imenu sodeč imaš prav.

 • Poštenje velja

  Nasi bolj opevajo morilske partizane in jokajo
  Za cifursko srebrnico.

  • Mamas & Papas

   Za vaše ne vem …. vem pa, da je svet obsodil domobranstvo in nacizem.

   • Wild red duck

    In komunizem ter socializem.Samo takole za info SOCALIZEM= NACIONAL SOCIALIZEM.

    • Mamas & Papas

     Kdo je obsodil komunizem? Angleška kraljica, ki se je ta teden klanjala predsedniku komunistične partije Kitajske? LOL

     • Wild red duck

      Preberi si resolucijo EU parlamenta,ki izenačuje komunizem,fašizem in nacional socializem ter socializem kottotalitarne in zločinske sisteme.Ja rsnica je pa k………………….

     • Mamas & Papas

      Aja …. pol je bil pa nizozemski kralj, ki se ta teden klanja predsedniku komunistične stranke Kitajsjke – LOL

   • Tzb Lj

    Če že nakladaš, daj link do dokumentov, kjer je tvoj “svet” obsodil domobranstvo. Če po komunistično lepiš skupaj neko izrazje, to ni nikakršen argument.
    Pod tem medijem boš moral argumentirati, kajti tu ne gre za Delove ali Mladinine vesele ventilčke, kakršnih si vajen.

    • Mamas & Papas

     A trdiš, da svet ni obsodil SS enot (katerih del so bili domobranci)? Ne samo svet – tudi Nemci;

     Wikipedia.de – Am 23. September erklärte sich General Leon Rupnik zum Befehlshaber der slowenischen Heimwehr, Anton Kokalj zum Hauptinspektor und Oberst Franc Krenner zu dessen Stellvertreter. Der Leiter des Polizeistabs, SS-General Erwin Rösener
     hinderte ihn jedoch daran, das Amt anzutreten und verbot ihm am 4.
     November schriftlich jegliche Aktivität in der Heimwehr. Stattdessen
     setzte er Oberst Krenner an seiner Stelle ein. Im September 1944 wurde
     Rupnik schließlich doch zum Generalinspektor ernannt. Die tatsächliche
     Befehlsgewalt blieb wie zuvor bei SS-General Rösener. Die Deutschen
     schrieben General Rupnik sogar vor, wann er in der Uniform des
     Generalinspektors der Slowenischen Heimwehr auftreten durfte.

     Da vidim TVOJO RESNICO s kakšnim nevtralnim virom kjer piše, da domobranci niso bili sestavni del SS enot in da svet (IN NEMCI) ni obsodil SS!!!

     • Tzb Lj

      Bullshit! Po tvoji hostarski “logiki” je biti pripadnik neke vojaške ali policijske enote enako biti voditelj ali celo organizator take enote. Demokratični svet ni obsodil ne mobilizirancev ne tistih, ki so morali v določene vojaške ali policijske enote, ker demokratičen svet razume vojno kot institucionalno, državno dogajanje, ki je, žal, imanentno človeštvu, ne pa kot privatno dogajanje, oz. kot stvar nekih samozvanih milic. Dogodke pa razlaga in procesira po končani vojni po logiki prava in pravne države. Ker si neuk, naj ti povem, da je bilo na Štajerskem, iz katere imamo največ povojnih partizanov, mobiliziranih več kot 70 tisoč mož in fantov v nemško vojsko in druge službe (po tvoji bolani logiki “kolaborantov”), vrnilo pa se jih je okoli 50 tisoč. Tam ni bilo resne partizanščine, “partizanov” pa enormno število. 12 tisoč domobrancev je bilo tudi brez sojenja pobitih in ne vem kakšno dodatno obsodbo bi ti še rad v tvoji izprijenosti zanje.

      Ker slučajno razumem tudi nemško, sem tvoje famozno “znanje” iz Wikipedije tudi prebral. Zagotovo nisi dojel, kaj vse tu piše. To, da je Rosener oviral Rupnika, verniku in bralcu partizanskih pravljic ne pove ničesar. Da bi bil pa slučajno sposoben razumeti tedanje nevarno dogajanje v Ljubljani za nadzorovane javne osebnosti, pa je nesmiselno pričakovati. Kardelj s pajdaši je bil en lolek tedaj, enak totalitarist kot vrhovni SS-ovci, zato ga Gestapo sploh ni imel nikjer zavedenega. Bil je pravzaprav njihov. Celo uradno njihov vse do spora med Nemčijo in SZ.

     • Mamas & Papas

      Ne tolk govort. Prilepi katerikoli članek iz tujine kjer piše, da SS enote niso bile zločinske. V mojem postu pa piše, da so bili domobranci POD NEPOSREDNO KOMANDO SS! Vprašaj nekoga, ki res zna nemško.
      Drugače pa ne dvomi v moje znanje nemščine po 15. letih bivanja v nemško govoreči državi, ovca nevedna.

     • Tzb Lj

      Prvič: Si se sploh pozanimal, kdo je dal ta tekst na Wikipedijo? By the way, ker si se očitno naučil samo pastirski Deutsch, sploh ne štekaš tega, kar je poanta zapisa v Wikipediji, ki si jo dal gor, da je pravzaprav Rosener oviral Rupnika in tudi, ko je ta formalno postal t.i. generalni inšpektor SD, je bil dejanski vodja Rosener. Drugič: Domobranci niso imeli nikakršne direktne zveze s SS-om, ker jim Nemci tega ne bi dovolili. Samo partizanski pravljičarji, zasvojeni z alkoholom, zmorejo pisariti takšne nebuloze. Nemci so bili tako natančno organizirani, da jim na kraj pameti ni prišlo, da bi med elito (seveda v negativnem smislu) tlačili oficirje, ki niti nemško dobro niso znali. Rdeči verniki se zapletate v lastne neumnosti. Če bi Rupniku po vojni sodilo zakonito sodišče neke normalne države, bi danes natančno vedeli, česa je bil kriv, kaj pa so mu podtaknili. Maloumnosti, da je nearijec lahko esesovec pri rasistih, pa so tako za lase privlečene, kot obratne trditeve, da je bil kdo v t.i. partizanski vojski lahko politični komisar, pa ni imel krvavih rok. Go home s svojimi pravljicami, živimo v 21. stoletju.

     • Mamas & Papas

      Dej, nej ti nekdo prevede. Samo z Gugl translejt ne bo šlo …

     • Anthon

      Si se čisto zaciklal?

     • Ruggedplant

      Dodal bi le še en zelo pomemben vidik na katerega si popolnoma pozabil – Domobrancem se je ideja sodelovanja z Nemci zaradi domoljubne note, ki je bila sploh povod za ustanovitev že od samega začetka upirala, ampak so bili vanjo zaradi razmer prisiljeni. Domobranci so v veliki večini (ne glede na čin, od navadnega kurirčka, pa do generala Rupnika) bili precej nezadovoljni z odnosom, ki so ga Nemci imeli do njih – le ta je bil močno nezaupljiv, saj so se bali, da jim Slovenci zbežijo z vajeti čim bi se čutili dovolj močne, da sami poženejo hostarje preko Kolpe. Tako eni kakor drugi so s stisnjenimi zobmi sodelovali, saj je imel vsak v ozadju svojo agendo. Tako kot seveda Nemcem ni bil primarni cilj borba za obstoj Slovenstva, tudi domobrancem ni bil cilj “narediti to deželo Nemško”. Obema stranema je bilo pravzaprav skupno edino to, da so se zavedali nevarnosti komunističnega vdora v Evropo in zgodovina nam je več kot jasno pokazala kako hudirjevo prav so imeli in kako žalostno je, da tega niso hoteli uvideti tudi umazani zavezniki – ki so seveda še kako dobro poznali prave cilje in metode Stalina in Tita, pa so vseeno sodelovali z njima, da si le zaščitijo lastne riti pred Nemci.

 • Duhec

  Brglez??? Hahahaha…. poleg Zemljariča ma največ likvidatorskih lastnosti.

 • Duhec

  Prvoščim jim, da doživijo tak konc…. da so razčlovečeni kokr so ble njihove žrtve…. ker so ble sposobne, napredne in s hrbtenico….

 • francelj3

  Brglez??? Zakaj pa? Saj so rdečkarji mesarili vendar “po naravnem zakonu”, če se ne motim.

  • dob

   Če je kaj človeka v njem, naj bo tam prisoten. Jaz mu štejem v dobro.

   • francelj3

    V človeku, ki je mirno izjavil, da so rdeče zveri morile po naravnih zakonih, ni popolnoma nič človeškega.

    • dob

     Bo pa težko požiral svoje besede, ko bo enkrat na mestu umora.

     • hibernacija

      Zakaj!?

     • dob

      Zato, ker ga bodo kolegi komunisti gledali na televiziji, če ne zaradi drugega.

     • francelj3

      Res, zakaj neki? Rekel si bo kvečjemu, kako je imel prav. Morilci so posebne sorte bitja. In ta bi bil prav gotovo med morilci, če bi živel takrat, ker živi danes, je pa FDV-jevec.

     • dob

      francelj3, na žalost Ti moram pritrditi.
      Ljudje, ki se strinjajo z umorom, so sami potencialni morilci, ki s tem, da se strinjajo, pripravljajo pot novim umorom. Brglez ni morilec, ni pa še nič rečeno, kaj še bo.
      Morilec neha biti morilec v trenutku, ko se ustraši samega sebe in tega kar je sposoben storiti. Naši politiki še niso šli skozi to fazo, in zato so nevarni.

     • francelj3

      No ja, jaz mislim za odtenek drugače. Morilec neha biti morilec, ko stori konec.

     • dob

      Tu skrenem v filozofijo, ker sicer ne morem nadaljevati svoje logike v pogovoru s tabo.
      Bog je morilec, ki ne more umreti. Torej, ostane mu le to, da neha biti morilec, ko se zave, kaj je storil in se ustraši samega sebe in tega kaj je zmožen storiti, ko ne ve, kaj dela.
      Naša zavest je del Zavesti, in je božja! Umiramo kot telo, ne umremo pa kot zavest.
      No, in zdaj sva tam, kjer se je vredno spomniti, da je vsako telo, čisto vsako, vredno dostojnega pokopa in vrnitve k tistemu, ki mu ga je dal. In v tem se skriva nekaj, kar današnje komuniste dela za zločince: Odrekajo namreč Zemlji, da vase sprejme, kar je njenega in je vedno bilo njeno. Pa če to zavest sprejme ali ne.

     • francelj3

      Sicer nisem filozof, a v grobem se strinjam s tabo.

     • dob

      Težko je v sebi nositi neodpustljivo sovraštvo. Človeka vleče dol, jaz tega ne morem več. francelj3, hvala Ti za tale pogovor.

     • francelj3

      Hvala enako!

 • Frajtonarca

  dežmana razumem…..iskal je otroške kosti…ko jih ni našel s je menda zopet zapil

 • hibernacija

  Že zdavnaj bi bil res čas, da se zadeve raziščejo, morebitne krivce kaznujejo tako na strani zmagovalcev kot izdajalcev, pokojne dostojne pokopljejo. Predvsem pa, da se iz te vojnih in povojnih sramotnih madežev zgodovine kaj naučimo. Begunska kriza je lahko preizkusni kamen, da pokažemo več človečnosti kot v preteklem, konkretnem obdobju. Da se zavzemamo za sožitja drugih , drugačnih in drugače mislečih. Živi in pusti vživeti v mejah drugih!?

  • francelj3

   O, hibernacija bi nas Slovence rad dotolkel do konca z novo nekritično religijo, človekoljubjem do “beguncev” (v resnici napadalcev/okupatorjev), kolikor nas je po genocidu 1945 še ostalo. Najprej bi lahko pokazali malo sočutja Slovencem in jim izkazali kakšno človekoljubje in pomoč, ne pa muslijem, ki nam bodo takoj, ko se bodo enkrat v zadostnem številu etablirali v Evropi, porezali glave in nas pribili na križe.

 • Frajtonarca

  vsakdo ki kaj ve o hudi jami ve da so notri kosti četnikov,ustašev,domobrancev in domačih izdajalcev in zato podpiram tiste ki se zgražajo kaj naj bi brglez tam počel…….

  • hannibal

   Muuuuuuuuuuuuurš govedo!

   Ja, rdeči marksistični morilci in njihovi potomci bi radi žrtve pretvorili v ustaše in četnike, ter zmanjšali število pobitih. Na tem delate že nekaj let.

   Ne ne, so kar Slovenci in Slovenke v jaških, 30% je mladih žensk. In jašek ni eden, kot se to sedaj prikazuje, pač pa sta dva. Na enega so kar pozabili.
   Število žrtev so uspeli v teh leti zmanjšati iz blizu 10 000 na okoli 3000. In tudi ta številka se manjša. Na kondu jih bo toliko, kolikor jih leži in plesni v plastičnih gajbicah – okoli 700.

   Žrtve niso nikakršni četniki in ustaši, ti so končali v tezenskem jarku – njih 100 do 150 000. Žrtve iz Hude jame so Slovenke in Slovenci, pripeljani iz celjskega zbirnega in zasliševalskega centra.

   • Frajtonarca

    ne lapaj o nečemu kar nimaš pojma…zakaj pa misliš da še niso opravili analiz DNK…zato ker je vsem jasno čigave kosti so notri….celo dežman ki je tako obupno iskal otroške kosti v hudi jami se je spet podal v pijačo od razočaranja ker jih ni našel

    • hannibal

     Ne lapaj in ne zavajaj. Poimenski spiski pobitih obstajajo. Kot tudi poimenski spiski tistih, ki so jih pobijai. 1. bataljon 1. brigade KNOJ. Mnogi od teh morilcev še živijo. Nekateri so bili zaslišani na tzv. Pučnikovi komisiji. In lepo povedali, koga in od kod so vozili.
     Drugo pa je, da smrduhi kot si ti sedaj potvarjajo zgodovinska dejstva.

     • Frajtonarca

      ne trosi pravljic kakšen spisek neki..ne nakladaj brez veze

     • hannibal

      Spiski, imena pričevanja. Vse to obstaja. In tudi nekaj DNK analiz je opravljenih, če te že zanima.

     • Frajtonarca

      kar link prosim…..seveda ga nimaš ta je samo v tvoji fantaziji

     • hannibal

      Knjigo kupi. Pa ti ne bom reklamiral katero, ker tipa ki jo je napisal, ne prenašam.

     • Frajtonarca

      katero? da ni slučajno noriško kraljestvo

     • hannibal

      Ne. Ugibaj dalje. In odjebi mi z Janšo kreten, če nisi opazil, nisem Janšin fan.

     • Svobodnjak

      Ime glavnega likvidatorja je že zdavnaj znano, Bil je Slovenec, pa mislim da še danes živi…..Na netu najdete njegovo ime in sliko….

    • francelj3

     O, Hannibal o tem nima pojma, harmonika pa misli, da zelo veliko ve! Da ni bila med genocidarji na kraju samem? Ali pa so bili tam mogoče njeni starši?

     • hannibal

      verjetno starši.

     • francelj3

      Verjetno res. No, nekaj gošarskih zločincev še tlači zemljo (čeprav plačujemo pokojnine za 26.000 tisoč komadov). Prav lahko bi bila sama.

     • hannibal

      Dobro rejeni in oskrbovani so bili celo življenje za svoje zločine. V povprečju nobenega ne odnese pred 85. Zdaj so to tisti kurirčki, saj veš, kako smo v OŠ prenašali kurirčkovo pošto?

     • francelj3

      A, kurbirček tinček, seveda.

    • francelj3

     O nečem se reče, ‘draga’ harmonika, ne pa o nečemu. Teh polpismenih idiotov imam že čez glavo!

    • Svobodnjak

     Seveda jih je našel Zakaj lažeš?

  • Mičo Meečo

   Na psihiatriji imate dostop do neta?Prosim vzemi svojo dozo in zaspi.

  • hannibal

   Kar pa se izdajalcev tiče. Izdajalci in petokolonaši so bili krvavi marksisti, ki so Slovenski narod pobijali po navodilih Kominterne, ko so iz Slovenije delali sovjetsko republiko.
   Te zveri so bili izdajalci. Pravzaprav pa je izraz izdajalec za njih neprimeren, saj marksisti slovenskemu narodu nikdar niti niso pripadali. Prišlajhali se se od drugod.

  • Peter Pavel

   Lahko lajate, resnice več ne boste skrili.

  • hibernacija

   In če bi poraženci bežali na jug države in ne na sever bi bila ta grobišča v Prokletijah in v Gevgeliji ter v kosovskih rudnikih!?

  • francelj3

   Četniki so bili redna, legalna jugoslovanska vojska. Mihajlovič je zdaj končno rehabilitiran. Domobranci so bili pač domobranci, domoljubi, ki so branili svoje družine in hiše pred rdečimi zverinami. Tako imenovani partizani, vso vojno zavezniki okupatorjev, pa niso počeli drugega kot si greli riti v kakšni hosti in se občasno proti četnikom in domobrancem borili za oblast po vojni. Med vojno je padlo okrog 800 okupatorskih vojakov (večina najbrž zaradi bolezni, prometnih nesreč ipd.) in nekaj deset tisoč, če ne nekaj sto tisoč slovenskih civilistov. To bi lahko harmoniki kaj povedalo, če bi imela za ščepec možganov.

  • Svobodnjak

   pozabil si na majhne punčke……

 • superB

  Prav je da se poklonijo žrtvam, a zgodovino pišejo zmagovalci. Domobranci so si žal izbrali napačno stran, čeprav morda popolnoma upravičeno. Nesprejemljivi pa so zločini komunistov nad nedolžnimi ljudmi, pri katerih so prednjačili Mitja Ribičič & Co.

  • hannibal

   Glava oprana. Domobranci so delali točno to, kar govori ime. Svoje domove branili pred marksističnimi morilci. Koga so potem izdali? A rdeče morilce??

   • superB

    Se delno strinjam, vendar so sodelovali z nacisti. Zato ni opravičila. Je pa res, da so se tudi nekateri partizani, predvsem pa politični komisarji umazali z nedolžno krvjo. Pravi borci so pa itak že med vojno umrli.

    • hannibal

     Po mednarodnih zakonih je tako predpisano. Oblast je obvezana sodelovati z okupatorko oblastjo, v dobro prebivalcev.
     Samo pri nas to ni nikomur jasno, zaradi potvarjalcev zgodovine.
     Partizanstvo in banditstvo je po mednarodnih regulativah zločin.

    • goldhorn

     Tudi komunisti so sodelovali z nacisti in fašisti.

     • Frajtonarca

      dej bimbo ne pribijaj….zjutraj so se skupaj igrali …popoldan so se pa šli kavbojce pa indijance…pejt nazaj v vrtec te že iščejo….

     • hannibal

      Če tega ne veš, potem si popolnoma neizobražen in nima nobenega smisla s teboj razpravljati.
      Sem probal z dobrimi nameni, ampak vidim, da čas izgubljam s teboj.

     • Svobodnjak

      malce se izobražuj Frajtonarca, ker spet v maniri svojih idolov lažeš in zavajaš. Evo:

      http://www.casnik.si/index.php/2015/01/23/partizani-in-kolaboracija-v-sloveniji/

     • francelj3

      In ne pozabimo na Velebita. V obdobju marec-april 1943 je Broz Nemcem po
      delegaciji, ki jo je vodil Vladimir Velebit, ponujal tole: »Pod točko 3
      poveljstvo NOV Jugoslavije predlaga ustavitev sovražnosti med Wehrmachtom in
      NOV, ker a)… bi bilo glede na položaj, nasprotnike in interese to v
      obojestransko korist … Nemško poveljstvo in delegacijo VŠ NOV naj opredelita
      svoji stališči do morebitne določitve cone nenapadanja, v kateri bi se
      partizani nemoteno bojevali le proti četniškim silam, kajti b) NOV Jugoslavije
      šteje četnike za glavne sovražnike.« Himmler in Hitler sta bandite nagnala
      nazaj v hosto, češ da se z banditi ne pogajata. V memorandumu je zapisano, da
      bi se partizani borili tudi proti Angležem in Američanom, če bi se ti izkrcali
      v Dalmaciji. To navaja Aleksander Bajt v knjigi Bermanov dosje. To torej
      pomeni, da se narodni socialist (po domače nacist) Broz ni mislil boriti proti
      nemškim nacionalsocialistom (po domače nacistom), v primeru angloameriške
      invazije v Istro pa bi se skupaj z nemškimi nacisti boril proti zaveznikom. To
      pove vsakemu bebcu, da cilj NOB ni bila borba proti okupatorju, ampak samo
      borba za totalno oblast in čisto nič drugega, Brozu je bilo vseeno, ali bo potem
      njegov gospodar Hitler, Stalin ali Churchill. Fuj!!!

    • hannibal

     Točno tako. Večina partizanov so bili, ali prisilno mobilizirani, ali pa zavedeni, ker komunisti takrat še niso govorili o revoluciji, pač pa o “osvoboditvi”.
     Komisarji so bili zvečina sami tujci, šolani na akademiji Džerdžinski. Ti so bili ta izdajalska peta kolona, katere delo je usmrtitev 10% najboljšega slovenskega prebivalstva.

     • Svobodnjak

      Vsi – komunisti in partizani so bili izdajalci naroda, Domobranci so bili domoljubi in so se izvajanju revolucije nad lastnim narodom s strani rdečih morilcev in abotnih pokvek ter kriminalcev tudi uprli. To so bili PRASVI SLOVENSKI VOJAKI, rdečuhi so bili zločinci in izdajalci. Dajte že te pojme v svojih glavah malce pošlihtat, in nehajte s to rdečo “resnico” ki je SAMA LAŽ.

     • hannibal

      Tako je. *****

  • Frajtonarca

   borci bosanke-krajiške brigade so bili pripeljani z vlakom v zidani most in od tam so peš nadaljevali do laškega…v brigadi so bili samo tisti ki so med vojno izgubili svoje najbližje
   nato je sledilo krvavo maščevanje………..

   • hannibal

    Laž. Poboje je izvršil 1.bataljon 1.brigade KNOJ. Vse sami Slovenci (ali državljani Slovenije), velik odstotek iz Posavja. Knapovski sinovi.
    Hercegovci so pobijali v Rogu.

    • Frajtonarca

     sanjaj

     • hannibal

      Kaj naj sanjam? Idi pa si par knjig preberi. Vsa imena so objavljena.
      Poveljnik tega pobijalskega bataljona je umrl pred kakšnim mesecem ali dvema. Ime si sam poišči.

     • Frajtonarca

      pred desetletji sem v bosni spoznal človeka ki mi je te dogodke natančno opisal in kako so potekale te likvidacije in kdo so bili pobiti
      zato ne nakladaj in imeti za sveto resnico nekaj kar prebereš na reporterju ali politikisu

     • hannibal

      Eto. Baba u Bosni mu je kazala.

      Ma spelaj se s takimi, če ne znaš resno argumentirati.

     • francelj3

      Povej mi, s kom se družiš, in povem ti, kdo si.

     • Wild red duck

      Spet preveč mošta in rdečih pravljic?

     • Wild red duck

      Jep resnica je pa k …kot tvoja pos ….plenica-zopet zaudarjaš.

    • Peter Pavel

     Tudi Bučar je bil član Knoj-a.

     • hannibal

      Tako je. On jih je nakladal na vagone v Vetrinju. Ampak o mrtvih vse dobro…

     • francelj3

      Misliš o pravkar mrtvih?

     • hannibal

      Na frišno mrtvih, ja.

     • Svobodnjak

      Bučar je bil znan kot “kurirček”, ki je v štab NOB nosil od zločinsko pomorjenih zbite zlate zobe, verižice, prstane in podobno osebno lastnino. To pa zelo malo ljudi ve….

     • hannibal

      Kakšen prstan se je vmes morda tudi “izgubil”. Kaj veš…

     • Wild red duck

      NE KNOJ-a ampak OZNE -UDBE-SDV.
      Ja Clevelandu je zdomcem nekaj trabunjal o demokraciji na kar ga je par spoznalo kot pobiralca krvavih škornjev nakita in vrednosti od domobrancev v Vetrinjah ,nato ni več odhajal v tujino.KNOJ-je bil kot SS le strankarska vojska,ki je bila pod komando OZNE-UDBE.

   • Wild red duck

    In vsi so bili Slovenci ,ki jim je poveljeval polkovnik OZNE Celjskega območja Tov. Marko Bulc tast Violete Bulc(bivši) in predsednik GZS v socializmu.
    Zanimivi ti bosanci,mar ne?

  • francelj3

   Domobranci si niso prav nič izbrali napačne strani. Rdeči pedofil Broz je prepričal Churchilla, da se on bori proti Nemcem, v resnici je pa paktiral z njimi. Domobranci so samo branili svoje domove pred rdečimi gošarji, tako, kot zdaj v Sloveniji začenjajo ustanavljati vaške straže za obrambo pred musliji.

 • Peter Pavel

  Domobranci so prvi borci proti komunistični nevarnosti, ki je grozila Sloveniji in jo okupirala vse do 1991. Ostanki komunistične zalege še danes poskušajo skriti resnico.

  • Frajtonarca

   seveda …med malco pa so na sv.urhu sekali glave

   • hannibal

    v kar te je prepričala rdeča propaganda, opranoglavc. ker vidim, da nisi marksist, si le bebo opranoglavi. marksisti vsa dejstva poznajo

    • Frajtonarca

     bebo te je naredil….

     • hannibal

      ja ok, sva zaključila za danes

     • Frajtonarca

      prav imaš kmalu bo ura 3

     • Wild red duck

      Ja in jutri zjutraj tudi.

     • Wild red duck

      Bebo si ti.

    • francelj3

     … ne pa priznajo …

   • Svobodnjak

    Tudi tukaj moram razbiti tvoje laži, in mit o “sv. Urhu”.

    Izvoli:

    Podružna cerkev Sv. Urha leži na 58 m visokem griču ob vzhodnem robu ljubljanske ravnine, 8 km vzhodno od Ljubljane, spada k vasi Dobrunje in je podružnica župnije Sostro. Oknog te podružne cerkve leži malo in obzidano pokopališče. Na vzhodni strani cerkve, kakih 40 metrov pod cerkvijo, stoji cerkvena hiša z gospodarskim poslopjem, ki je služila kot mežnariia. Pri cerkvi ni nikakega župnišča niti duhovnika, kakor bi se zdelo iz Adamičevega pripovedovanja. Pod gričem Sv. Urha se razprostira vas Dobrunje, bližnje vasi pa so še: Bizovik, Hrušica, Fužine, Vevče, Zadvor in Sostro.

    O dogodkih pri Sv. Urhu so na razpolago štirje zapisniki oseb, ki so jim vse tamkajšnje razmere med okupacijo in komunistično revolucijo popolnoma poznane; vsi ti so pripavljeni nastopiti pred vsakim sodiščem kot priče. Med pričami sta dva domačina en član posadke pri Sv. Urhu in poveljnik posadke Vaške straže v Bizoviku, pod katerega je spadal tudi vod pri Sv. Urhu.
    Poveljnik posadke v Bizoviku Bitenc Stonko je dovolil, da smemo uporabiti njegovo ime. Na podlagi njegovih izjav in izjav ostalih prič ter drugače dokazanih dejstev je resnica o dogodkih pri Sv. Urhu sledeča:
    Natančno je znano, da so komunisti po vsej Sloveniji že osem mesecev morili in ropali, predno se je sploh organizirala prva vaška straža pri Št. Joštu nad Vrhniko kot oborožen odpor proti komunističnemu nasilju. Torej ni govora, da bi bila “izdajalska druščina pristašev klerikalne in liberalne stranke zanetila na Slovenskem bratomorno vojno”. To so pričeli in povzročili edino le komunisti oziiroma Osvobodilna fronta.
    Posadka Vaške straže v Bizoviku pa je bila ustanovljena šele v oktobru l. 1942, zato pred tem časom ni mogoče govoriti o kakem organiziranem vojaškem ali policijskem delovanju proti komunistom na teritoriju občine Dobrunje in njene okolice. Že v maju 1942 so iz tega okoliša komunistični partizani odvedli nasilno v gozdove, mučili in pomorili pri Polici: Ivana Pavčiča, Jakoša Cankarja, poklali so v tem okolišu tri družine (vse družinske člane), med drugimi Jakoševo. Posadka v Bizoviku je spomladi l. 1943 odkopala nekaj teh žrtev in jih pokopala na pokopališču. Zadnji teden unija 1942 so komunistični partizani nasilno odvedli nosečo ženo Marijo Pogačnik in jo po grozovitem mučenju umorili na Pugledu; prvi teden v juliju pa so nato vdrli v hišo njeneg moža Feliksa Pogačnika, podžupana občine Polje, ga nasilno odpeljali in ga nato v gozdovih nedaleč od Sv. Urha po groznem mučenju umorili.
    Vse to se le godilo kakor po vsej Sloveniji tako kot v kolici Sv. Urha, ne da bi se več kot osem mesecev pojavil kak oborožen odpor proti boljševističnemu nasilju komunistov oz. partizanov.
    Dočim je komunistična partija vsled zveze med Stalinom in Hitlerjem, kakor drugod tako tudi v okolici Dobrunj, agitirala nacistično Nemčijo, so nekateri rodoljubi, nekomunisti, res zbirali
    orožje za odpor proti okupatorju. Toda tega ni vršila Katoliška akcija, kakor se namigava v brošuri “Sv. Urh”, pač pa organizacija jugoslovanske vojske v domovini pod zakonitim vrhovnim poveljstvom vojnega ministra in generala Draže Mihajlovića. Te prve organizatorje odpora proti okupatorju je pričela pobijati komunistič na partija oziroma partizani Osvobodilne fronte tudi v okolici Sv. Urha oziroma Dobrunj, kar je razvidno tndi iz brošure “Sv. Urh” na straneh 17, 19, in 26.
    Ti poboji, ki sa jih zagrešili komunisti v okolici Dobrunj, so povzročili, da je bila ustanovljena posadka vaške straže v Bizoviku in dve podrejeni postojanki v Dobrunjah in pri Sv. Urhu, in to šele oktobra 1942.
    Da ni imela ljubljanska škofijska pisarna oziroma škof dr. Gregorij Rožman nobene zveze ne z nastankom in ne delovanjem Vaških straž ali slovenskega domobranstva, še manj pa s “Črno roko”, je vsakemu pametnemu človeku jasno. Vaške straže so povsod pričeli organizirati kmečki ljudje sami, da bi se varovali pred ropi, požigi in umori, ki so jih izvrševali komunistični partizani. Da ni imel škof dr. Rožman nobenega opravka pri ustanavljanju Slovenskega domobranstva, je potrdil na sodnem procesu v Ljubljani, nemški komandant v Ljubljani – general Roesener.
    To je popolnoma zmišljeno, kar piše brošura “Sv. Urh”, da so dne 16. februarja 1942 imeli v Ljubljani na škofiji sestanek o tesnejšem sodelovanju z Italijani in da je dr. Blatnik nato nesel tozadevne predloge tega zborovanja v Rim v Vatikan h kardinalu Magnioliju. O popolni neresnićnosti teh trditev je podal dr. Blatnik sam daljšo izjavo v “Ameriški domovini” z dne 8. februarja 1952.
    Najbolj gorostasna pa je trditev, da je bila posadka Vaške straže; slovenskih domobrancev pri Sv. Urhu in “Črna roka” pod poveljstvom slovenskih duhovnikov.
    Stanko Bitenc je napisal sledečo izjavo:
    “Podpisani Stanko Bitenc sem bil poveljnik legijske posadke s sedežem v Rizoviku, občina Dobrunje pri Ljubljani, od 6. januarja do 9. septembra 1945. Pod moje poveljstvo je spadal tudi vod v Dobrunjah in oni na Sv. Urhu. Izjava nanaša na leto 1942 pa do italijanske kapitulacije v septembru 1948 po lastnem znanju in opazovanju.
    Legijska posadka v Bizoviku je bila ustanovljena šele v oktobru 1942, zato pred tem mesecem ni mogoče govoriti o kakem organiziranem vojaškem ali policijskem delovanju proti komunistom teritoriji omenjene občine, ki so v maju 1942 nasilno odpeljali in Polico v gozdu po dokazanem mučenju umorili znane protikomuniste iste občine, kot: Pavčiča, Jakoša, Cankarja in druge. Imenovane žrtve je izkopala moja posadka spomladi 1943.

    Evo vam še mal resnice, za tiste, ki jo hočejo vedet.

    Samo imbecili in debili lahko verjamejo, da so tam na Sv. Urhu Domobranci pobijali ne vem koga, jih utapljali v 1,5 x 1,5 m veliki mlaki in ne vem kaj še vse.

    • Svobodnjak

     Že v maju 1942 so iz tega okoliša komunistični partizani odvedli nasilno v gozdove, mučili in pomorili pri Polici: Ivana Pavčiča, Jakoša Cankarja, poklali so v tem okolišu tri družine (vse družinske člane), med drugimi Jakoševo. Posadka v Bizoviku je spomladi l. 1943 odkopala nekaj teh žrtev in jih pokopala na pokopališču. Zadnji teden unija 1942 so komunistični partizani nasilno odvedli nosečo ženo Marijo Pogačnik in jo po grozovitem mučenju umorili na Pugledu; prvi teden v juliju pa so nato vdrli v hišo njeneg moža Feliksa Pogačnika, podžupana občine Polje, ga nasilno odpeljali in ga nato v gozdovih nedaleč od Sv. Urha po groznem mučenju umorili.

     TOLE JE RAZLOG; ZAKAJ SO POSTAVILI POSTOJANKO, KOT POVSOD DRUGJE, KJER SO MORILI ZLOČINSKI PARTIZANI.

   • MEFISTO

    So ti ata res zamolčali, da so pri Sv. Urhu pokopane partizanske žrtve, ki so jih pripeljali od drugod in jih podtaknili domobranskim junakom?

   • Wild red duck

    Sv.Urh ena največjih laži komunistov.

  • hannibal

   ***** za to definicijo

 • hannibal

  Cvet Slovenstva leži v teh dveh jaških. 10 000 mladih ljudi, junakov. In deklet, ki niso smela postati matere. Slava jim!

  • Frajtonarca

   ne fantaziraj pri belem dnevu

   • francelj3

    Ne vem, no, s temle programom mora biti nekaj narobe. Minusi ne delajo, samo plusi.

    • Frajtonarca

     malo gnara mal muzike…pa to

     • hibernacija

      Pa res! Pa glih, ko sem jih hvalili!/ Nisem vedi, ker praviloma ne dajem minusov, razen, če mi nehote prst ne trzne!?

     • francelj3

      Jaz tudi ne dajem minusov, šele pri harmoniki sem ugotovil, da jih sploh ne morem.

 • hibernacija

  Vojni in povojni poboji na obeh straneh so bili posledica. Posledica so bili tudi to, da se je narod šel domobrance in komuniste na drugi strani!? Izvirni greh vseh grozodejstev in napačnih odločitev tiči v #kulturnem boju#.Zato toplo priporočam, zaradi lažjega razumevanja, da si preberete kaj o kulturnem boju na slovenskem(tud na neti je kr nekaj).Vojna kot vemo je samo nadaljevanje politike z orožjem. In vojna je bila zato podlaga, da zadeve eskalirajo do teh žalostnih posledic. Pa to ni nobeno opravičevanje napak na obeh straneh, ampak za razumevanje, predvsem, pa zato, da se nikoli ne ponovi.

  • hannibal

   In temu “kulturnemu boju” se reče MARKSIZEM.

  • Tzb Lj

   Kaj če bi šel pisarit te svoje spomenkizme pod kakšno Mladino ali Delo? Tam imajo to zelo radi. Znanost vseh vrst, tudi zgodovinska in psihološka, je od časa nastanka partizanskih pravljic namreč strahovito napredovala. Takole že davno ne razlaga nekdanjosti niti pojoča žaga.

   • hannibal

    Predvsem genetika.

 • Frajtonarca

  “Naša ekipa je na terenu; če bo signal omogočal, bomo dogodek spremljali v živo.”
  če bojo plačal bojo lahko imeli link do avstralije…

 • superB

  Sploh pa je že skrajni čas, da se to obujanje NOB že enkrat konča. Sedaj je bolj pomembno, da se prežene mafijo, levo in desno, ki se je uparazitila iz Slovenije.

 • hibernacija

  Zgodovina je pomembna, ampak ne zato, da z njo kažemo s prstom, niti za nabiranje političnih pik, ampak, da se iz napak storjenih v preteklosti kaj naučimo. Kot prvo nasilje in izključevanje na silo drugih in drugačnih ni rešitev. Begunska kriza je lepa prilika za izpit!?

  • ruggedplant

   Na katerem je levica že padla.
   Da ponavljanja napak iz preteklosti niti ne omenjam. Danes je družbena klima po zaslugi nikoli lustriranega političnega prostora, sodstva, gospodarstva, izobraževanja in hlapčevskih medijev še slabša kot pred 50. leti, ko se je vsaj slutilo, da bodo prišli boljši časi, ko bodo nove generacije končno zrušile komunističen režim. Po zaslugi vseh zgoraj omenjenih faktorjev, ki danes delujejo še s precej večjim finančnim zaledjem in novimi metodami pranja možganov, pa skoraj ne poznam človeka, ki bi še verjel, da se lahko kaj spremeni na bolje -> 3/4 mladih se na političnem prostoru najbolj identificira z ZL.

 • hibernacija

  Krivo je ker so se odrasli igrali ptičje jate orlov in sokolov. Žal imamo danes eno tako jato kanarčkov!?

 • hibernacija

  Sprava bi bla mogoča le, če bi dojeli besede enga belogardista, ki je na TV dejal (približno)”Vesel sem, ker smo zgubil vojno, ker , če bi zmagali, bi mi bli mogoče še hujši in bi imel zdaj sonarodnjake na vesti” Temu človeku vsaka čast za pogumno, modro, poštene besede!?

  • hannibal

   Jeee, ta je bil domobranc tak kot Stanovnik (tistega v plenicah mislim).

 • hibernacija

  Moram pa pohvalt Novo TV! Tale sistem komentiranja je boljši kot naprimer na Kurah. Vse pohvale odgovornim!?

 • goldhorn

  admin, če ne sankcioniraš tele frajtonarce bo obisk portala močno upadel. Taki primitivni komentarji spadajo na tretjerazredne medije!

  • Frajtonarca

   ti tega šteješ za prvorazrednega…potem si pa res za štose
   pa če nisi nič doniral te ne hebejo

   • hibernacija

    Eni bi ti najraje meh preljuknal, al pa vsaj tipke populil!? Na frajtonarci, itak!?

    • Frajtonarca

     nič hudega…bom pa na orglice zaigral

     • MEFISTO

      Ti, ki se spoznaš na harmoniko kot krava na boben!

     • hibernacija

      Sporni sem kr plus stiski za poskus duhomornosti!?

     • Wild red duck

      no po tistih ih boš pa fasal.

  • hibernacija

   Zaenkrat ne obstaja način ali program, da bi lahko armin vohal kdo je levi ali desni, pa da se ga blokira!? Žal!?

  • Mamas & Papas

   A ti bi pa frajtonarco sankcioniral in gusle uvedel?

   • desničar

    na kur,,, bo zaigral ,tisto ima naj raje

  • MEFISTO

   Na ta način je uničil Politikis, ogrožen je Reporterjev blog, na enak način se izživlja na Požareportu, pa na blogu Demokracije in drugod.

   Ima veliko preveč časa, zato se oglaša pod množico imen, gesel psevdonimov in podobno

   Tudi na tem blogu se ne podpisuje le kot frajtonerica, temveč uporablja še druge psevdonime.

  • Wild red duck

   Tepca treba ignorirati nato izgubi interes in se bo doma ukvarjal s plenicami to mu še najbolj sedi.

 • Frajtonarca

  he he he da dol padeš
  http://prntscr.com/8w94lg
  videl samo kje je vhod v jamo zdaj pa že postal pravi ekspert
  kaj češ tudi muha v sili drek žre glede nato da je zapufan….iz arhivov pa so ga tudi nagnali

 • 1xy

  Slovenija sodi med najbolj necivilizirane narode zemeljske oble.
  Žalostno, da svojim prednikom večina ne privošči niti miru in dostojnega večnega počitka.
  Ne samo, da so bili brutalno pobiti, večina glede na politično pripadnost, tudi nekateri morilci živijo še danes in celo grenijo življenje tudi bodočim rodovom!!!
  KAKO vas ni sram??
  Prišel bo trenutek, ko bomo vsi zapustili ta svet. Upam, da vas nečloveške osebke v drugi dimenziji čakajo vse te duše in verjamem, da že z marsikatero kosmato dušo polagajo račune.

  • hibernacija

   Bong, bong, bong!?

   • hibernacija

    Ps, pa prosim vnaprej, da se ne žali mojega verskega prepričanj!?

 • Pia

  Barbara rov, je samo en izmed množice takih grobišč. Krivci so bili kaznovani z vodenjem Slovenije.

  Poizkus na miših je pokazal, da se več generacij kasneje miši še vedno spominjajo bolečih dogodkov. Testirali so 1000 miši. Izstradanim so dajali hrano, ki je dišala po vrtnicah. Vsakič, ko so miši segle po hrani, so doživele zelo boleč elektrošok. Petdeset generacij kasneje so poizkus ponovili. Ko so miši zavohale vonj vrtnic, so se takoj začele tresoče stiskati v kotu kletke. Hrane niso od blizu niti povohale.

  Imamo Slovenci tudi tak boleč zgodovinski spomin na te krvave pretekle dogodke? Imeli bi ga, pa je slika popačena, ker je takratna komunistična propaganda vse zanikala. Kar pa se je slučajno odkrilo, so bili pa krivi okupatorji in tisti, ki so z njim sodelovali.

  • Frajtonarca

   prav imaš strah ostane v genih……..verjetno na to pozabljajo tisti ki se danes napihujejo

   • Pia

    Kot tvoj meh?

    • hibernacija

     Slikovita primerjava za dobro predstavo kaj je hotel povedati!?

   • Wild red duck

    A maš vetrove?

  • hibernacija

   …miši še vedno spominjajo bolečih dogodkov..###Pa je šlo za miši al podgane# Sam prašam!?

   • Pia

    Sam vprašaš?

    Ne bi rekla, zelo hitro ste bili na zvezi rdeče linije. Ti niso znali ničesar pametnejšega svetovati, kot je dilema med podganami in mišmi?
    Torej podgane bežijo.
    Prestrašene miši se pa stiskajo v kotu.
    Kam sodiš?

    • hibernacija

     Sej glih zaradi Linije, ki se jo omenja je vprašanje, če je šlo za miši!? Na neti če vtipkaš mišja ne da zadetkov!?

     • Pia

      Probaj po rusko.

     • hibernacija

      Evo, tud po rusko vrže sam to#Крыса линия #

    • hannibal

     Če mene vprašaš, med štakore, hehe. Ampak to je samo moje mnenje, brez zamere, hibernacija.

  • hibernacija

   En medklic, čist kot dobronameren predlog. A neb slikco zamenjala, k precej spominja na zelnato!?!pardon Zevnikovo glavo. Čist tko, da ne bo užaljena!?

   • Pia

    “A neb slikco zamenjala, k precej spominja na zelnato!?!pardon Zevnikovo glavo.” si zapisal.

    Si me vprašal ali zahteval. Razumem, da bi me kot pristaš totalitarnega režima hitro rad skrajšal za glavo, vendar ti ne morem ustreči, kajti imam samo eno, pa če je tebi še tako antipatična. Pokaži ti svojo glavo, če jo upaš. Verjetno pa te je samo gobec in bi te kadarkoli lahko stresla iz hlač.

  • hannibal

   Lej Pia, pač verjami, kaj naj jaz zdaj. Dobronamerno sem ti povedal, da je to propaganda z agendo. Namena te propagande pa ti tukaj ne bom razlagal.

   • Pia

    Saj še vedno dvomim, vendar se nagibam, vsaj kar poznam fiziko in psihologijo, k temu, da bi sčasoma lahko verjela. Kvantni pojavi morda misliš, da nimajo nič pri tem, vendar vse izhaja iz enega vira. Človek pa je s svojimi mislimi in občutji spoznal marsikaj veliko pred znanostjo. To je zame dejstvo. Poznam preveč zadev, za katere so rekli, da so nemogoče, a so se kasneje izkazale za še kako možne. Hvala za opozorilo.

    • hannibal

     V redu ezoterika in te stvari, vendar se tukaj pogovarjava o strogem nasledstvu genetskega materiala. Ogromno znanosti je tukaj zadaj. Od osnovne biologije do novejših odkritij epigenetike. Stvari so zelo raziskane, kakšnih velikih skrivnosti ni, genom, vse tri milijarde nukleotidnih parov pa zapisan. Sedaj se že dolgo raziskujejo genomi tudi izumrlih bitij, recimo neandertalca. Si recimo slišala, da ima vsak neafričan od 0 do 20 % neandertalske genetike?
     Ok, ti bom probal pojasniti. Beri pozorno.
     Recimo, da zaradi starosti pomrejo vsi partizani. Ok, do denarja spomeničarja in narodnega heroja so upravičeni člani njegove družine, žene, otroci. Nato pomrejo tudi žene in skoraj že vsi otroci. In nato se nekdo spomni, da so partizani bili tako hrabri, da se je ta hrabrost zapisala v gene potomcev in da so torej tudi vnuki tako hrabri in zaslužni, da se jim zagotovi prejemanje denarja za partizansko spomenico za zasluge svojih dedov. Torej – zasluge partizanov so se na nek način zapisale v genetiko njihovih potomcev.
     Upam, da sem ti pojasnil, o čem se tukaj gre.

  • sodnikisozločinci

   Veš kaj me zanima. A se je ta reakcija na hudo travmo pokazala že pri prvi generaciji in ali so ugotovili, če se reakcija pri naslednjih generacijah zmanjšuje, povečuje ali ostaja ista.

   • sodnikisozločinci

    Je mogoče,da se pri nastanku okoliščin, ki so pripeljale do boleče izkušnje zapisane v genomu pri človeku to pokaže kot paranoja in da bi z raziskavo lahko dokazali da tako imenovana pretirana občutljivost na dražljaje iz okolice pravzaprav izvira iz bolečih izkušenj prejšnjih generacij.

   • Pia

    Tega ne vem, ker so pri poizkusu namenoma preskočili petdeset generacij, da bi ugotovili, ali se travmatični spomini ohranjajo skozi več generacij. Lahko pa ti sporočim, ko in če bom v kratkem izvedela kaj več.

  • Tzb Lj

   Pia, več preciznosti, prosim. Barbara rov nikakor ne more biti grobišče. Značilnost grobišča ni samo, da je na takšnem mestu pokopanih veliko ljudi, praviloma vojakov, ampak je poanta v tem, da so ljudje pokopani. Ne pa zasuti, skriti, zabetonirani. To nima s pojmom grobišče nikakršne zveze. Štekaš?

   • Pia

    Pa poglejmo, ali ti kaj štekaš. V slovenščini imamo izraz za grobišče, tudi ko ljudje notri niso pokopani, temveč zverinsko pomorjeni. Drugega izraza ne poznamo. Če ga poznaš ti, ga lahko razkriješ. Seveda poznamo tudi izraz množična grobišča ali prikrita grobišča, vendar menim, da kadar vsi vemo, za kaj gre, tega ni treba še posebej poudarjati. V mlinu, ja, v mlinu se pa večkrat pove. In predeno me ponovno kritiziraš, pomisli, zakaj imamo v Sloveniji komisijo z imenom “Komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč”. Izraz, kot je Burial Grounds Veiled, se v slovenščino prevaja z izrazom prikrita grobišča.

    • Anthon

     Zakaj je tako, je poznavalcem situacije zelo prezentno. Grobišče je mnogo manj moteče. To, kar je ta opuščeni rudnik, je tako predcivilizacijsko, da ga noben odgovoren državljan te države ne sme imenovati grobišče. Pa če se slovenska posttotalitarna država postavi na glavo s svojimi čudaškimi poimenovanji vred. Zastran mene lahko tudi kakšen njen navidezni “reševalec vprašanj prikritih grobišč”. Tudi tabla Vojno grobišče te verjetno ne moti. O sveta preproščina!

     • Pia

      Kaj samo kritiziraš, povej rešitev. Pri nas so v uporabi pač te in take besede. Izmisli si novo, da boš natančen in dovolj oster. Sicer pa se ne mislim spuščati v nepotrebno debato, če znaš samo žaliti in nič konkretnega ponuditi v zameno za besede, ki so zate nesprejemljive. Že Prešeren je bil s takimi dovolj natančen.

     • Anthon

      Napiši žalitev, ki sem jo napisal! Sicer pa, če se kdo hvali z nekakšno genetiko na forumu namesto na simpozijih po svetu ali pa vsaj kje na UKC ali na univarzi, ne gre ravno za gladke stvari. V Barbarinem rovu se po moji zdajšnji vednost nahaja moj stric, brat moje pokojne mame, zato nobeni modrovalki ne dovoljujem, da tumba nekaj tja v tri krasne, kako bo ta kraj imenovala.

     • Pia

      Imenujem ga tako, kot se imenuje, nikakor ne žaljivo.

      Kdaj in kam bom šla na simpozij, se bom odločala sama.
      Ti pa razmisli, če si svojim sorodnikom s takim vedenjem v ponos. Verjetno bi ju bilo sram, ker se prepiraš za oslovo senco in z netenjem prepira spodbujaš sovraštvo. Prepričana sem, da si ljudje ne želijo več takih tragedij, kot je bila druga svetovna vojna.

      In še vedno nisi povedal primerne besede za grobišče. Najlažje je kritizirati kar počez brez primernega argumenta, kaj šele neke rešitve problema.

     • Anthon

      To je morišče, kot sem že napisal. Ki pa je povezano z drugo svetovno vojno le toliko, kolikor je ta vojna omogočila komunistom, da so lahko uspešno izvedli krvavo revolucijo. Kaj če bi se raje ukvarjala z raziskovanjem Urha, Barbara rov pa pustila pri miru. Si mu potrebna toliko kot Brglezove vojaške časti.

     • Pia

      To že davno ni več morišče. Pa tudi morišče mu ne moreš reči, ker so ljudi žive zazidali in ne umorili. S kom ali čim se bom ukvarjala ne boš odločal ti.

     • Anthon

      Očitno popolnoma nič ne štekaš. Pripovedujem ti, da se z genetiko na moriščih in drugimi stvarmi ne bodo ukvarjali na videz nevtralni dohtarji ali poznavalci vprašanj grobišč tipa Dežman-Jamnik-Novakova, niti ne objokovalci zle slovenske zgodovine s krokodiljimi solzami v očeh, ampak čisto nekdo drug. Vse več nas je, ki teatra ob jamah ne dovoljujemo več.

 • Nataša Valant

  Ja, ja, vse v redu in prav ………sama hinavščina – na zunaj tako , da narod vidi . Drugače pa je v stranki , ki vodi državo. Saj smo videli in slišali o ponovni zavrnitvi Evropske deklaracije. Brez komentarja !

 • MEFISTO

  Ker rdečkarji ničesar ne obžalujejo, se tudi Brglez ni prišel pokloniti pobitim junkom, temveč nastavljati rdečim medijem.

 • JJvZapor

  Res pomembna tema… Dejte še kakšen spomenik domobranski golazni postavit pa bo

 • hibernacija

  Je pa zanimivo gledat Pričevalce. Streljali so, se boril, ampak nikoli nobenega ubil!?

 • Mamas & Papas

  Kdo pa so bili ti zverinsko pomorjeni ljudje? A obstajajo številke? Koliko je bilo ustašev med njimi?

  • hannibal

   V Hudi jami ni nobenega Ustaša. Sami domobranci, slovenski junaki z družinami. Ja. Obstajajo spiski. Tudi spiski pobijalcev. Rabiš link za imena 1.bataljona 1.brigade KNOJ?

   • Frajtonarca

    izgleda da nimaš drugega dela kot da na tem portalu cel dan kvasiš neumnost
    mamas te je spraševal za spisek pobitih…seveda se delaš neumnega in ponujaš imena borcev ..

   • Mamas & Papas

    Ne. Rabim spisek pobitih …

    • hannibal

     Skurili so jih v papirnici Količevo. No, nekaj tega se je ohranilo…

     • Mamas & Papas

      Pol pa “nekaj tega” objavi …

     • hannibal

      jeeeee. lih jaz imam to v ladlcu, ja
      dans nisi v formi. včeraj si bil boljši.

 • Mamas & Papas

  Vse bolj postaja jasno, da pri celi stvari ne gre toliko za dostojen pokop
  kosti mrtvih domobrancev in ustašev, ki ležijo v Hudi jami ampak za njihovo
  REHABILITACIJO in enačenje borcev za svobodo, partizanov, z izdajalci naroda.
  Da spomnim: domobranci so bili sestavni del okupatorjevih SS enot, teh pa celo
  sami Nemci NISO IN NIKOLI NE BODO REHABILITIRALI, kaj šele preostali svet!

  • francelj3

   Partizani naj bi bili borci za svobodo? Pa kje ti živiš? Partizani so bili genocidarji, zločinci, izdajalci lastnega naroda. Vso vojno so se ukvarjali samo s pobijanjem tistih, ki bi mogoče kdaj utegnili ovirati njihov pohod na oblast.

   • Frajtonarca

    dej plenico zamenjaj če že serješ

    • francelj3

     Ojoj, harmonika pa danes kam dalj od plenic nikakor ne pride. Najbrž je v DSO, zato so ji plenice v ospredju.

   • Mamas & Papas

    Narobe. Partizani so bili borci proti nacistom in njihovim hlapcem domobrancem. Tako piše vsa svetovna zgodovina, vključno z nemško.

    • francelj3

     Ja, pedoBroz je nategnil Churchilla, zdaj je pa težko priznavati napake … no, vsaj Mihajloviča so rehabilitirali in z njim četniško gibanje.

    • hannibal

     Tako piše samo v zgodovini, ki so jo napisali marksisti. In da, tudi v nemčiji zgodovino pišejo marksisti.

     • Mamas & Papas

      Ja pol je pač večina zahodnega sveta marksistov …

     • hannibal

      a ni?

     • ruggedplant

      Vsi narodi, ki so v vojni sodelovali s Sovjeti (in posledično Jugoslovani) bi seveda morali po vojni storiti enako kot Nemci v Nurnbergu – komunizem je pomoril cca 5x več ljudi kot nacizem in temu primerne bi morale biti tudi sankcije za kakršnokoli vojaško sodelovanje. Osebno nimam Britancev in Francozov prav v nič lepši luči zapisanih kot naciste in komuniste, saj so s svojim paktiranjem z rdečim hudičem povzročili na desetine milijonov žrtev, ki jih je povzročil komunizem – katerega so omenjeni mirno tolerirali in gledali proč, namesto da bi z enako silo udarili po Titu in Stalinu čim so opravili s Hitlerjem.

      In zaradi takšnih zgodovinskih krivic in nerazčiščene zgodovine in pravljic s katerimi vam trpajo glavo (Zavezniki = Good, Nacisti = bad) so se dogajale in se tudi še bodo svetovne vojne.

     • Mamas & Papas

      In ti praviš; Zavezniki = bad, Nacisti in domobranci = good?

      No ja, samo še Amerikance, Angleže, Izraelce, Ruse, Kitajce, Francoze, Evropski parlament ….. moraš prepričat, da imaš prav. Pravzaprav vas je v to prepričanih par dolenjskih (drugje jih itak ni bilo) domobrancev.

     • ruggedplant

      Ne, slabo si prečital, jaz pravim: oboji = bad. V vojni in po njej sta obe strani zagrešili hude stvari, sodilo pa se je le Nemcem – podobno kot po 1. svetovni vojni in prav zaradi teh krivic je bila potem druga neodložljiva.

      Omenjenih narodov ne rabim prepričevat v svoj prav, ker so ti (z izjemo Rusije) na deklarativni ravni že ostro obsodili tudi komunizem – pravzaprav so to deklaracijo (kolikor mi je znano) sprejele vse države EU z izjemo Slovenije. Res pa je, da je to predvsem s strani omenjenih Angležev in Francozov rahlo hipokritsko dejanje, glede na to da sami niso pred sodišča postavili politikov in generalov, ki so sklenili zavezništvo s komunističnimi četami in na ta način posredno (v primeru vrnjenih ujetnikov z avstrijske Koroške celo neposredno) sodelovali pri zločinih, ki jih Vzhodni blok zakrivil med in po vojni. Še danes na to temo potuhnjeno molčijo (čeprav je resnica prišla na dan v več knjigah in to resnico še kako dobro poznajo – bolje kot pri nas), ker želijo še naprej ohranjati neomadeževan mit zaveznikov kot good guy-ev pri čemer jim seveda znatno pomaga tudi celotna filmska industrija, ki praktično brez izjem prikazuje le heroizme zavezniške vojske (celo v dokumentarcih), zamolči pa zločine Rdeče armade, Partizanov, Angležev (bombardiranje Nemških mest PO predaji) in seveda omenjenega vračanja ujetnikov v kremplje slovenskih partijskih klavcev.

      Mimogrede – nisem ne dolenjec, niti (žal) potomec domobrancev in še ena stvar v kateri se motiš: obstajali so tudi gorenjski in primorski domobranci. Tudi hrvaška in Srbija sta imeli podobne enote, pravzaprav so bili v večini komunističnih držav tudi opozicijske sile, ki so branile svoj narod pred rdečo revolucijo in v njih je dandanes zelo malo apologetov komunizma – za razliko od edinstvenih trdoglavih Slovencev.

    • Anthon

     Po dveh letih prijateljevanja so se nekoliko skregali, ozemlja so pač ozemlja. A še vseeno se Nemci v Ljubljani Kardelja s pajdaši niso čisto nič bali. Ko so leta 1945 Nemci in domobranci zapustili Ljubljano, da so jo “partizani osvobodili”, je tu ostala večina Gestapovskih arhivov. Ali si morda opazil, da bi kdo v 45 letih totalitarne oblasti kaj mahal o nesrečnem Kardelju ali obeh Kidričih, ali morda Vidmarju; Leskošku, kako strašno jih je okupator preganjal? Nisi, ker jih ni preganjal. So bili pa v arhivih zavedene za Gestapo problematične tiste osebnosti, ki so jih, glej ga zlomka, ubili vosovci. Recimo Natlačen, Kikelj, Ehrilch….

     • Mamas & Papas

      Ne “zapustili”, ampak zbežali iz Ljubljane. Dejstvo.

     • Mamas & Papas

      Narobe. Partizani so bili borci proti nacistom in njihovim hlapcem domobrancem. Zgodovinsko dejstvo! Pika.

  • hannibal

   Ni potrebna rehabilitacija s strani marksistične oblasti.
   Pošteni in neopranoglavi ljudje imamo te stvari lepo urejene. Kdo so bili izdajalci in kdo domobranci. Kdo pošteni slovenski fantje in kdo marksistični morilci.

  • Anthon

   Kako ti mora biti težko v tvoji posttotalitarni koži! Ko ti nič ne špila. Kakšna rehabilitacija, kakšen sodni akt je to, kje to nastaja, kje to vidimo? Kako je tvoj “svet” zgrajen? V nemški literaturi je mogoče pogledati in najti vse, kar želiš. Nič ni vezano na nekakšno splošno “rehabilitacijo”, ni tabujev, če si sposodim Dežmana, ki ga sicer ne cenim. Tam ni partijskih nebes in partijskega pekla. Gre za delovanje pravne države, ki je posttotalitarci in totalitarci ne dojemate, ne pa za toteme in tabuje. Izdajalci naroda, borci za svobodo, so to nekakšni angeli in padli angeli ali kaj imaš v mislih? Sicer pa niti nacisti niso zazidavali svoje žrtve z enajstimi betonskimi pregradami.

   • Mamas & Papas

    Toliko napisal pa nič povedal …. drgač pa v nemški literaturi piše naslednje:

    “Am 23. September erklärte sich General Leon Rupnik zum Befehlshaber der slowenischen Heimwehr, Anton Kokalj zum Hauptinspektor und Oberst Franc Krenner zu dessen Stellvertreter. Der Leiter des Polizeistabs, SS-General Erwin Rösener
    hinderte ihn jedoch daran, das Amt anzutreten und verbot ihm am 4.
    November schriftlich jegliche Aktivität in der Heimwehr. Stattdessen
    setzte er Oberst Krenner an seiner Stelle ein. Im September 1944 wurde
    Rupnik schließlich doch zum Generalinspektor ernannt. Die tatsächliche
    Befehlsgewalt blieb wie zuvor bei SS-General Rösener. Die Deutschen
    schrieben General Rupnik sogar vor, wann er in der Uniform des
    Generalinspektors der Slowenischen Heimwehr auftreten durfte. Eine
    begrenzte Eigenständigkeit bei Militäroperationen hatte das Bataillon
    unter dem Kommando Vuk Rupniks, des Sohnes Leon Rupniks. Die Zahl der Domobranzen betrug bei Kriegsende etwa 15.000.”

    Torej so bili domobranci pod neposrednim poveljstvom okupatorjevega SS in s tem avtomatsko izdajalci slovenskega naroda, katere danes nekateri želijo rehabilitirati.
    Poleg tega (glej zgoraj) je bilo domobrancev ob koncu vojne 15.000. Torej za malce večjo slovensko vas. In ti naj bi po tvojem vladali večini Slovencev? Še za eno parlamentarno stranko jih ni bilo zadosti.

    P.S. Če ne razumeš nemško, ti lahko prevedem.

    • Anthon

     Sem ti že drugje prevedel in povedal, da si se zaciklal. Se mi pa ne da več debatirati s človekom, ki tako malo ve, zato le toliko, kot sem napisal. Morda ti bo kaj koristilo.

     • Mamas & Papas

      Ti boš meni prevajal, ki pojma nimaš o nemščini?! Domobranci so bili pod neposredno komando SS-a! Dokazano dejstvo in pika.

     • Mamas & Papas

      Domobranci so bili pod neposredno komando SS-a! Zgodovinsko dejstvo in pika.

   • Mamas & Papas

    Toliko napisal pa nič povedal …. drgač pa v nemški literaturi piše naslednje:

    “Am 23. September erklärte sich General Leon Rupnik zum Befehlshaber der slowenischen Heimwehr, Anton Kokalj zum Hauptinspektor und Oberst Franc Krenner zu dessen Stellvertreter. Der Leiter des Polizeistabs, SS-General Erwin Rösener hinderte ihn jedoch daran, das Amt anzutreten und verbot ihm am 4. November schriftlich jegliche Aktivität in der Heimwehr. Stattdessen setzte er Oberst Krenner an seiner Stelle ein. Im September 1944 wurde Rupnik schließlich doch zum Generalinspektor ernannt. Die tatsächliche Befehlsgewalt blieb wie zuvor bei SS-General Rösener. Die Deutschen schrieben General Rupnik sogar vor, wann er in der Uniform des Generalinspektors der Slowenischen Heimwehr auftreten durfte. Eine begrenzte Eigenständigkeit bei Militäroperationen hatte das Bataillon
    unter dem Kommando Vuk Rupniks, des Sohnes Leon Rupniks. Die Zahl der Domobranzen betrug bei Kriegsende etwa 15.000.”

    Torej so bili domobranci pod neposrednim poveljstvom okupatorjevega SS in s tem avtomatsko izdajalci slovenskega naroda, katere danes nekateri želite rehabilitirati. Poleg tega (glej zgoraj) je bilo domobrancev
    ob koncu vojne 15.000. Torej za malce večjo slovensko vas. In ti naj bi
    po tvojem vladali večini Slovencev? Še za eno parlamentarno stranko jih
    ni bilo zadosti. Da ne govorim o tem, da je nacizem (katerega del so domjobranci bili in mu tudi zaprisegli) prav tako totalitaren kjot komunizem. S tejm, da so domj mojih staršev (nja Štajerskem) branili partizani, domobranci so pa na Dolenjskem branili svoje domove.

    Osebno kdo in kaj sem, pa nebi. Lahko ti samo zaupam, da sem preživel v demokraciji več let kot ti, tvoj oče ijn tvoj šef stranke skupaj, če smo že na osebni ravni.

    P.S. Če ne razumeš nemško, ti lahko prevedem.

 • Ježek Teka Teka

  Tako imenovani “osvoboditelji” … ne na 10.000 … na 100.000 so jih zmasakriral in jih razmetali po celi Sloveniji … kjer koli, zakoplejo naletijo na kosti … banda rdeča genocidna, pa to …

 • Ježek Teka Teka

  Dejstvo je, da je rdeča Titova falanga pobila več Slovencev kot okupatorji … to so bli tisti pravi izdajalci slovenskega naroda, pa to … povojna lažniva propaganda in lažnivi učbeniki so bli pa narjeni za ovce brez pameti, ki jih še danes volijo …

 • JJvZapor

  Golazen gomobranska

  • centurion

   Norec v Lj.Polje!

   • JJvZapor

    Kr javi se jim, si že ta prav

    • Wild red duck

     Ravnokar kot nadzornik prebiram tvojo napotnico……………..
     Zanimivo…………….
     Žena je napisala ,da jo zanemarjaš in hodiš v “garaže” pa to………

   • JJvZapor

    Haha, sm ti že napisal da te rade volje spremejo

    • Wild red duck

     A ti si pa že tam?

  • Wild red duck

   Domoberanec= doma branilec demokrat.
   Komunist = antikrit = zločinec obsedn s hudičem.

   • JJvZapor

    In spet prodajate svoje zgodbice o namišljenih prijateljih, Polje ima prostor za take kot ste vi

 • hibernacija

  Ne tisti, ki so pritiskali na petelina, ampak tisti, ki so tem polnili glave s sovraštvom, ščuvali, da so eni več vredni od drugih. Tako ščuvali kot to danes nekateri počnejo nad nesrečnimi begunci!?

  • hannibal

   Ni bilo ne puške, ne petelina. V jašek so leteli živi. Tisti pri vrhu so bili bolj srečni. V glavo so jim zapičili zašiljen cepin. Ja, zašiljen cepin. V jašku so ga našli, povsem na vrhu.
   Streljati toliko ljudi v zaprtem rovu ni mogoče.

 • dob

  Slovenija se ne bo nikamor premaknila, dokler sedanji zagovorniki povojnih izvensodnih pomorov ne objavijo imena teh, ki so namerno pozabljeni. Njim je bila zanikana pravica do pokopa. Do te pravice je upravičen vsakdo.
  Pravica nastopi s smrtjo in je nihče ne more preklicati, ne glede na ideologijo, vero ali prepričanje pokojnega.
  Mrtvi so upravičeni do imena in do pokopa. To jim komunisti zagovorniki povojnih izvensodnih pomorov že ves čas kvazidemokracije zanikajo.
  Dokler v jame zmetani ljudje ne bodo imeli imena in dokler ne bodo dostojno pokopani, se Slovenija ne bo nikamor premaknila.

  • Frajtonarca

   seveda so upravičeni to nihče ne zanika
   problem je le v tem da jim imena nikakor ne gredo od rok

   med kostmi iščejo kakšno slovensko ime…nazaj jim pa kar doni ić ič ić

   • dob

    Po tvoje bi morali trupla pretepat, dokler sama ne povedo kdo so.

    • Mamas & Papas

     Kdo so? Kdo pa je bežal pred partizansko vojsko? Francozi?

     • hannibal

      Slovenski domobranci s svojimi družinami, vrnjeni iz Vetrinja, v Celju zverinsko mučeni in zasliševani. In nekaj bogatih posestnikov, ki so jih pobili zaradi njihovega premoženja. In en grof z umetno nogo (protezo). Ja, temu grofu s protezo se ve ime. Ti ga najdem, ali ga že poznaš? Ni bil na ić.

 • Frajtonarca

  tale Franc Zabukošek je pa res za štose
  vse bi rad na državne stroške kje so pa njegovi belčki da bi to porihtali če že znajo jokat da so sami slovenci noter

 • Mamas & Papas

  Najstarejša med prvomajskimi žrtvami je bila
  Frančiška Čebular z Iga, vdova po usnjarju. Ne vem, zakaj se je ta ženica
  Skalarju tako zamerila, da jo je imel dvakrat zaprto na Barju. Tretjič so jo
  aretirali istega dne kot vaščane Iške vasi in jo zaprli v Minatijevo Hišo. Čebularjeva
  mama je dolgo imela doma skritega ranjenega partizana, vendar za to njeno
  skrivnost ni nihče vedel. Partizan se je pozdravil in odšel nazaj v hribe,
  domobranci pa so pri preiskavi hiše na podstrešju našli “njegovo” ležišče in
  zaradi tega je bila Čebularjeva obsojena na smrt. Domobranci niso nikoli dobili
  trdnega dokaza, kdo je spal na tistem ležišču. Sum je bil zadosten razlog za
  umor.

  Sin Franc mi je v zvezi z materino smrtjo povedal naslednje: “ Neka ženska iz
  Iške vasi je dobila na robu Kozlerjeve gošče ruto moje mame in jo prepoznala.
  Žrtve so ležale v jarku, moja mama je bila na dnu, drugi pa so bili vrženi
  čeznjo. Verjetno so najprej njo umorili. Ko smo prekopali žrtve, smo ugotovili,
  da so bili vsi pobiti s koli, nihče s strelom. Zverine, kaj so počeli z našimi
  ljudmi.” Najmlajši v skupini je bil Ivan Pucihar z Iga, katerega so ubili na
  njegov šestnajsti rojstni dan. Ivanov oče Franc je umrl1944. leta v ljubljanski
  bolnišnici za posledicami vojne, ko se je družina v roški ofenzivi umikala po gozdovih.
  Mati Marija je sedaj stara 78 let in še živi na Igu. 28. aprila 1944. leta so
  zaprli Puciharjevo mamo, njeni hčerki Mimico in Lojzko (stari 21 in 30 let),
  dveletnega Lojzkinega sina Lojzeta in Ivana. Odpeljali so jih v domobransko
  postojanko na Ig, kjer so najprej zaslišali Ivana. Njebova mati in sestre so
  stale na hodniku in z grozo poslušale, kako ga tepejo. Ivan je kričal, da je
  mamo hudo bolelo srce. Začela jih je zmerjati, zakaj tepejo tako mladega fanta,
  pa so ji zagrozili, da jo bodo ubili, če ne bo tiho. Doma pri Puciharjevih so
  sami ostali dvanajstletna Mihaela, sedemletni Milan, petletna Anica in triletni
  Lojzkin sin. Mamo, njeni hčerki in hčerkinega sina so odvlekli v ljubljanske
  zapore, od tam pa na prisilno delo v Nemčijo. Neka nuna je Lojzki iz rok
  iztrgala otroka, ki pa je pozneje le srečno preživel vojno pri partizanski
  družini, po domače Kolenovih v Grosupljem. Še enkrat si oglejmo seznam oseb,
  katere so 1. maja 1944. leta ob desetih zvečer Skalarjevi domobranci s koli
  pobili v Kozlerjevi gošči: Šušteršič Jože, kmet , mlinar in žagar iz Iške, star
  44 let, oče petih otrok, Rupert Janez, delavec iz Iške vasi, star 44 let, oče
  treh otrok,

  Japelj Urška, šivilja, stara 49 let, mati partizanskega politkomisarja
  divizije, Ponikvar Lojze, kmečki sin, star 40 let, samski, Ponikvar Marija
  (Lojzetova sestra) iz Staj pri Igu, mati enega otroka, Pirc Martin iz Matene,
  kmet, oče osmih otrok, Furlan Ivan, kmet iz Matene, star 43 let, oče dveh
  otrok, Čebular Frančiška z Iga, stara 70 let, mati enega otroka, vdova, Pucihar
  Ivan z Iga, star šestnajst let …

  • hannibal

   Takšnih pravljic smo se načitali, ja. Celo mladost sem bral te pokvarjene komunistične izmišljotine. Imel sem le srečo, da je resnica počasi prišla na dan in drugo srečo, da imam elastične možgane. Stare “resnice” je bilo težko pozabiti. Možgani se ti morajo na novo ožičiti. Leta in leta to traja, da odmrejo stare nevronske povezave laži, ki si jih poslušal in vanje verjel od otroštva.
   Tako da, komunisti – prekleti bodite.

   • centurion

    Dobro si zadnjič zapisal: Pazi Mirko metak! Hvala Slavko, spasio si mi život! Vidiš, dobro brano čtivo s strani ovc.

    • hannibal

     Točno na to sem se spomnil, ko sem mu pisal ta odgovor, ja.

   • Mamas & Papas

    Imaš imena in priimke, ter podrobno opisane dogodke . To je portal resnice. Namesto blebetanja nam postrezi z dejstvi, da zgodba ni resnična … če jih imaš.

    • centurion

     Butl.

    • hannibal

     V stripih Mirko in Slavko so tudi imena in dogodki.

     Recimo tale: Mirko pazi! Metak! Hvala Slavko, spasio si mi život.

     Eto imena in dogodek.

     • Mamas & Papas

      O.k.
      Nemci so bežal domov. Zakwa so pa domobranci bežal? A niso ostal, da bi branili svoje domove pred komunizmom? Pa so ja ravno zato bili ustanovljeni …….. al so mislili domove branit kr iz Argentine, al kako? Domobrančki, c,c,c,c, … sami sebe negirate.

     • hannibal

      Bežali so pred Rdečo armado, ne pred ušivo hostarsko drhaljo.

     • centurion

      Ne der se, da nauš ti kam bežau. Ni leto 1945….

     • Mamas & Papas

      A da ni leto 1945? Kolk domobrancev vas je pa v letu 2015?

     • centurion

      Ne šopiri se! Dosti več nas je, kot si misliš. Morda se vam ne bo izšlo kot leta 1991. Morda se srečava na kakšni sceni…

     • Mamas & Papas

      Sam ne mi u Argentino zbežat ….

 • CyberWorm

  lohka se na glawo obrnete partizani so bli priznani kot del zawezniških sil : ))) domobranci niso bli : ))) tut angleži so jh w awstriji zajeli pa wrnili nazaj w slo pa so točno wedli kaj se bo z njimi zgodilo : ))

  • hannibal

   Tako je. In zato so tudi tisti voditelji v Angliji, ki so odločali o tej vrnitvi v smrt, navadni zločinci. In btw, niso vrnili samo revežev iz Vetrinja, ampak tudi milijone Rusov in Kozakov Stalinu v smrt.
   Guglaj “operation Keelhaul”

  • Tzb Lj

   Če si del zavezniških sil, si pa lahko zločinec. Bejž no.

 • Anica Topalovič

  Ali kdo ve če je še kaj prostora za migrante cca 10000.?

  • Frajtonarca

   zate se bo vedno našel…..

   • Anica Topalovič

    če bom kdaj vpadala v druge države,verjem,da me bodo pospravli!In prav je tako !

 • Pia

  Povojni poboji so slepa lisa na zemljevidu partizanskih aktivnosti. Mnogi, ki so sodelovali v teh grozodejstvih, so dobivali posebne pokojnine. Zločini niso bili nikoli kaznovani. Slovenija pa še vedno ni uradno obtožila komunizma kot zločinski totalitarni režim, kar je storila vsa Evropa. Težko je verjeti, da pripadniki prav istega režima, ki je po vojni skrivaj pobijal ljudi, da so ostali v grapah in rovih brez groba in brez imena, danes smešijo spomin nanje.

  Znanost je prav pred kratkim odkrila, da se slabi spomini zapišejo direktno v DNK potomcev. Jaz bi verjela, da se je tudi morilski spomin povojnih klavcev, zapisal v spomine njihovih potomcev vrhunski kot užitek in orgija. Vsaj nekaj komentatorjev tega prispevka tako komentira članek.

  • hannibal

   Lepo si napisala.
   Tole fantazijo okoli zapisovanja grozodejstev v DNK pa kar pozabi. Znanstveniki se zgražajo nad takšnimi “ugotovitvami”, ki imako seveda svoj namen in agendo. Ne govorim na pamet.

   • Pia

    Morda. Vsako zadevo sprejmem s skepso, vendar je ta zadeva o DNKa zapisu čisto nova, stara je komaj kak teden. Prej so o zadevi malo drugače razglabljali, vendar o tem ne bi zdaj tukaj. Mislim pa, da če se lahko pojavi mutacija, se lahko tudi kaj vpiše v DNKa, če so zadosti močni razlogi za to.
    Hvala za pohvalo.

    • hannibal

     Stara je pol leta, le k nam vsaka taka propaganda prihaja z zamudo.
     Nikakršnega vpliva nima tvoje počutje na tvoj genski zapis, kar verjami.
     Btw, povsem enak genetski zapis nosiš v sebi kot Cro-magnon, ki na teh prostorih živi že 50 000 let. Vse ostalo je laž z agendo.

     • Pia

      No, ne vem, dobivam direktne podatke od raziskovalcev. In seveda je teh več, delajo v različnih skupinah, ki imajo večkrat podobne ali celo iste raziskave. Res je, da je DNK že tisočletja enak. Vendar se Gen, ki je oznaka za del zapisa DNK, lahko tudi spreminja. Zapis, ki smo ga dobili od staršev, pa je res enak vse življenje, razen … O tem morda kdaj drugič.

     • hannibal

      Ok, ko boš pri volji. Tole me res zanima. Pravzaprav bolj kot vsi ostali komentarji na tej strani.

      Genom se lahko spremeni edino z mutacijo. To mutacijo v večini primerov popravi mehanizem za popravljanje gena. Ja, dobro si slišala, obstaja zapleten mehanizem za popravilo okvar genoma.
      Če se zgodi, da se napaka ne popravi, da se torej ta zapisa razmnožuje dalje, je napaka ponavadi škodljiva z aorganizem. Lep primer je rak, kjer se zaradi napake genoma celice pričnejo nekontrolirano množiti.
      V zelo redkih primerih je napaka dobra za organize, Recimo, da ti je zaradi nje zrasla daljša roka in bolje obiraš banane na drevesu. V tem in izključno v tem primeru se ta mutacija razširi. Zakaj? Ker imajo ženske raje tiste, ki naberejo več banan, posledično imajo ti več otrok.
      Nasledene travme, če bi kaj takšnega obstajalo, pri naravni selekciji, organizmu ne bi prinašale koristi v smislu razmnoževanja. Čeprav bi tak organizem sicer imel več denarja, bi pa bil do te mere travmatiziran, da bi mu posledične nevroze in ostala psihopatologija toliko zagrenile ževljenje, da bi bilo posledično potomcev manj in tak organizem bi izumrl.
      Tako nekako si jaz to razlagam :)
      Vesel pa bom, če boš v to debato vnesla nove podatke, zmeraj se rad kaj novega naučim.

     • Pia

      Dedni zapis DNK smo prejeli od svojih staršev, ti zopet od svojih staršev, in tako temu lahko sledimo nazaj vse do Adama in Eve okoli 2000 generacij prednamcev. Večji del genskega zapisa se ob prenosu na potomce naključno premeša, zato bratje in sestre niso enaki. Pravzaprav je vsak izmed nas unikum. Več o tem kdaj drugič, ker ne znam vsega strniti v nekaj stavkov. Me pa veseli, da to še koga sploh zanima. Marsikaj, kar je nekaterim jasno že dolgo, strokovnjaki počasi odkrivajo. Recimo, da je stres tudi koristen, da je rak star zapis v genih namenjen varovanju pračloveka, da ima DNK stoletnika manj kemičnih modifikacij kot novorojenček …

      Medtem sem se spomnila na tale zapis v http://www.kvarkadabra.net/imajo-geni-spomin, ki je preprost in jasen:
      “Matt Ridley je v izvrstni knjigi (Genom – biografija človeške vrste, Učila 2002) zapisal zanimivo analogijo: »Zelo dobra prispodoba za genom je kar običajna knjiga, ki jo sestavlja veliko zgodb, ki jim pravimo geni. Vsako zgodbo sestavljajo odstavki, imenovani eksoni, ki jih prekinjajo reklame, imenovane introni. Vsak odstavek je sestavljen iz besed, imenovanih kodoni. Vsako besedo sestavljajo črke, imenovane baze.« Najmanjši znani genom ima bakterija Mycoplasma genitalium, ki ga sestavlja samo 477 genov. Najmanjša znana »knjiga« živega bitja ima torej nekaj manj kot 500 zgodb in za njen zapis je narava porabila nekaj več kot dvesto tisoč besed. “

     • hannibal

      2000 generacij bi bilo 40 000 let. Vrsta Homo se je pojavila pred cca 4 000 000 let. Razmišljanje o Adamu in Evi sega vsaj tako daleč. Tudi Homo se je namreč razvil iz nekega bitja.
      Če pa sta bila Adam in Eva prva Cro-magnonca, potem bi pa to nekako res držalo.
      Poglej si to lobanjo. 700 000 let je stara. Pradedek Adama in Eve?

      http://www.ancient-origins.net/human-origins-science/human-skull-challenges-out-africa-theory-001283

      Še zanimivost, ki te bo mord presenetila. Si vedela, da otroci genom ane podedujejo po svojih starših, pač pa po svojih starih starših? Da, tako je. Starši so samo prenašalci genetike štirih starih staršev, ki se v njihovih spolnih celicah naključno rekombinirajo. Zakaj so potem otroci staršem podobni? Ker otroci zajemajo iz istih genetskih bazenov kot starši.
      Ko se torej pogledaš se lahko vprašaš – komu od štirih starih staršev sem najbolj podobna.
      Seveda od vsakega od teh štirih dobiš nekaj. Fizionomijo po enem, psiho po drugem in tako naprej. In ja, psihične lastnosti podeduješ tako, kot vse ostale. Vse je namreč odrejeno v genskem zapisu. Zelo malo je pridobljenega/naučenega od okolja.

     • Pia

      Žal si površno prebral. Zapisu človeške DNK lahko sledijo približno 150.000 let nazaj.

     • hannibal

      V lani odkriti francoski jami (se mi ne ljubi guglat imena, kar verjami mi), so ekstrahirali genom prednika SM in neandertalca, starega 400 000 let. Ocena 150 000 let je zastarela.

      Na tem področju spremljam najnovejše dosežke direktno iz objavljenih znanstvenih peer rewived člankih, ki v popularne publikacije pridejo z nekajletnim zamikom.

      Otroci genom podedujejo po starih starših, to je dejstvo, ki ga obravnava ena cela znanstvena veja biogenetike. Jaz kaj več kot to ne morem napisati, kaj šele da bi se spuščal v dokazovanje tako osnovnih dejstev. Zapisal sem zgolj kot zanimivost tistim, ki morda tega ne vejo.

      Da pa otroci ne morejo podedovati genoma po starih staršev zato, ker jih le-ti niso rodili je slab argument. Otroci so rekombinacija genomov, ki ga naslejujejo od forme prve oblike življenja dalje.

      Področje izkazanih in prikritih genov ureja Mendelov zakon nasledstva. Več informacij boš našla recimo tukaj:

      http://www.biodiversitylibrary.org/bibliography/44575#/summary

     • Pia

      Ok, koliko znanstvenikov pa lahko pride do tega materiala, da ga lahko analizira. In še nekaj, govorimo o človeku, ne o nekih predčloveških vrstah, od katerih več vrst sploh ne vodi do človeka.

  • Mamas & Papas

   Po tvoji teoriji ima Janša v DNK direktno zapisan spomin domobrancev …

   • centurion

    Ti vztrajno dokazuješ, da si s starši še vedno na palmi….

    • Wild red duck

     Ne ti še na palmo niso zlezli,v tem je težava.

 • hannibal

  “V letu 2016 se izkopljejo posmrtni ostanki še preostalih žrtev iz prvega jaška.”

  Hudič se nahaja v podrobnostih. Obstaja namreč tudi drugi jašek. Tudi ta je poln, vendar bodo žrtve v tistem jašku za večno zamolčane, pozabljene. 5000 mladih fantov in deklet, kot da jih nikdar ni bilo…

  Dežman uspešno opravlja svojo nalogo.

 • Tzb Lj

  Ali so Brglezu le razložili osnove naravnega prava? Ampak verodostojen pa ne more nikoli več biti.

 • mirodel

  In medtem, ko so še živeči zločinci za t sramotno dejanje še na svobodi, so za temi rešetkami mrtvi še vedno v okovih preteklosti in povezani z žicami. Niti dostojnega pokopa jim kontinuitetna oblast ne dovoli.

  • hannibal

   In jim ga ne bo nikdar. Tam bodo ostali. Za še eno pregrado več…

 • vremnov

  Kakšen majmun moraš bit da ljudi žive zakoplješ in potem zazidaš s tonami betona da slučajno nebi kdo ušel mislim da ni potrebno posebaj poudrjati…

  Da pa tega genocida ne priznaš niti po 70 letih in da te zločine zoper človečnost celo poveličuješ… to je pa direktno za umobolnico.

  Dejansko degregiranci ki to počno si ne zaslužijo da obstajajo!

  • hannibal

   Pregrade niso postavili zato, da ne bi kdo ušel. Pač pa zato, da bi prikrili svoj zločin. Kot vidiš, jim je to dolgo uspevalo. In kot se sedaj kaže, jim bo pri polovici žrtev to tudi uspelo.

  • Frajtonarca

   na banano pa spat…

 • Wild red duck

  Barbarin rov,pa pečovnik,Pečovje,Hrastnik,trbovlje itd,komunisti so sodrga ,ki mora izginiti in to z pravnimi akti.NOB je kup laž,befiranja in zločina.

  • Frajtonarca

   si se zdajle zbudu al ti pa je samo doza popustila…sam vprašam

   • Wild red duck

    A maš spet polne plenice od strahu?

    • Frajtonarca

     a nimaš večjega dometa samo copy paste tako kot tvoj idol

     • Wild red duck

      Če že kopiraš moje ideje jih vsaj izvirno ne kot podpovprečen butel oz levak.

  • hannibal

   Ti si meni en čudn šlomo, veš. Desni šlomo. Redka ptica…

   • Wild red duck

    Ja, mi račke smo in žuramo pa to……

 • Mamas & Papas

  Če bi se domobranci borili proti komunizmu kot samostojna slovenska (dolenjska)
  vojska, bi še človek razumel. Tako so pa URADNO bili sestavni del okupatorskih
  SS-enot. Torej so se v imenu nacizma in okupatorja slovenske zemlje borili
  proti komunizmu. Danes pa govorijo o demokraciji …

  • hannibal

   In kaj je s tem narobe? Ne razumem kaj si sedaj želel povedati. Ja, proti marksistom so se borili. In z njimi pol Evrope.

   • Mamas & Papas

    … pod okriljem nacističnega SS? In kdo se je boril proti “marksistom” v 2 WW? Angleži in Amerikanci?

  • Peter Pavel

   Normalno. Imeli so zaveznike v boju proti komunistični bandi.

  • Anthon

   Kateri današnji domobranci? Ime in priimek in čin povej.

   • Mamas & Papas

    Anthon (priimka ne vem) – predstavnik za stike z javnostjo, navaden vojak.

    • Anthon

     Nonsens.

     • Mamas & Papas

      Pol si pa ovca po činu …

 • Mamas & Papas

  Besede Heinricha Himmlerja, vodje SS-a svojim maršalom: “Naj vam dam en primer. Maršal Tito. Moram reči, da je pravi komunist, tale „Herr Josip Broz“, da je zelo močan človek. Na žalost je naš nasprotnik. On si je res zaslužil naslov maršala. Ko ga ujamemo, ga bomo nemudoma likvidirali … On je navsezadnje naš sovražnik … AAAMMMPAK!! Jaz bi si želel, da bi imeli v nemški vojski na desetine takšnih kot je Tito, ljudi, ki bi bili takšni vodje in ki bi imeli takšno odločnost, takšno srce in takšne močne živce kot On. Čeprav je bil večkrat popolnoma obkrožen ni N-I-K-O-L-I kapituliral!!!” (originalni tonski zapis najdete na tubi pod »What did Himmler say about Tito in September 1944?«) ……..
  Himmler je imel neposredno preko SS-a tudi poveljstvo nad domobranci pa jih ni
  nikoli niti z besedico omenil.

  https://www.youtube.com/watch?v=8U0i294GEKY

  • hannibal

   Tako ja. In uniformo iz Drvarja so z avijonom peljali v Berlin pokazat.

  • Wild red duck

   No nič pa o ponudbi pedofila Adiju o skupnem boju proti Angloameričanom na Balkanu,kar je ADI zavrnil in odgovoril;”Z banditi se ne pogajamo in sodelujemo ti sodijo na drevo”.
   He,he,he o tem pa nič?

   • Mamas & Papas

    Prilepi link (zvočni zapis) iz Youtube-a, da si ga ogledam. NE MI TU NA PORTALU RESNICE MUTIT …

    • Wild red duck

     Glej tpček Adi je zavrnil sodelovanje z Baniti in to je zgodoinska resnica,poišči si jo.Kominterna je najprej drzala z antiimperialistom Adijem in si z njim raztalala Poljsko-Katyin je bil le del teg.tako da………..

     • Mamas & Papas

      Torej nimaš nikakršnega vira? To je portal resnice, ne pa čvek v stilu “rekla-kazala” ….

  • ruggedplant

   In kaj si hotel s tem povedati? Ko en nacionalsocialističen zločinec hvali drugega internacionalsocialističnega zločinca? Ideologija je bila skoraj identična (s tem, da je bil nacizem v praksi precej bolj pragmatičen in gospodarsko uspešen), metode prihoda na oblast in njegovo ohranjanje pa praktično enake. Tito nikoli kapituliral?? Prodal je rit prav VSAKI vojski, ki je stopila na Jugoslovanska tla, edini s katerimi ni sklepal kompromisov pa so bili LASTNI DOMOLJUBI: domobranci, četniki in ustaši. Pa še pred njimi je ničkolikokrat kapituliral. Naj spomenm (če smo morda pozabili) Partizani niso v nobenem delu vojne premagali nemških sil, ampak so izgubili takorekoč vse bitke, ki so nekaj štele (ne glej partizanskih filmov ampak zgodovinske knjige) – celo v zadnjem delu vojne ko so se Nemci umikali, to ni bil produkt nekakšne partizanske ofenzive ampak ukaz poveljnikov, ki so vedeli, da prihajajo zavezniki in krvoločna rdeča armada. Če pa pogledamo še vojaško-taktično je bilo pravzaprav nemogoče da sploh bi kapituliral, ker so partizani na večini front uporabljali gverilsko taktiko dregni-zbegni, tako da klasičnih bojišč kot na drugih frontah skoraj ni bilo.

   • Mamas & Papas

    Kaj pa ti želiš povedat? Da so domobranci organizirali in vodili boj proti Nemcem? Kakšen domoljub pa si, če si pod neposredno komando okupatorjevega nacističnega SS …… LOL

    • ruggedplant

     Domobranci niso bili pod neposredno komando SS-a, saj so čete vodili SLOVENSKI generali – za razliko od okupatrske JNA. Domobranci (zopet za razliko od JNA) niso sodelovali z nemškim SS na misijah, ki se niso dotikale obrambe in vzdrževanja reda v slovenskih krajih in mestih, torej ljudi in infrastrukture. Domobranstvo se je razvilo kot nadgradnja vaških straž, ki so bile zaradi svoje razpršenosti in slabe opremljenosti nezmožne braniti slovenske domove pred veliko številčnejšim oboroženim komunistom. Sodelovanje z Nemci je bilo nujno zlo in pakt je bil podpisan z motivom pridobiti orožje brez katerega se je nemogoče braniti. Slovenska stran je pri tem imela tudi svoje pogoje, ki jih Nemci niso prekršili – ohranjanje avtonomnosti tako na vojaškem kakor narodnem področju. Stavek v zloglasni prisegi na stadionu (skupaj z nemškim delom koreografije) je bil z nemške strani izsiljen in ni ga bilo domobranca, ki bi jo izgovoril brez cmoka na jeziku -o njej so z veliko kritiko razpravljali domobranski poveljniki že pred dogodkom, ampak izbire niso imeli, česar so se Nemci še kako zavedali in dogodek s pridom uporabili v svojo propagando – komunisti pa prav tako. Bodisi prisega ali pa razorožitev in čakanje na bridko smrt s strani “osvobodilnih” frontašev (ki se je kasneje itak zgodila). V tistih časih je na Rosenerja letelo ogromno kritik in pozivov s strani slovenske strani, ki je bila premalo oborožena (večinoma le z lahkim strelnim orožjem) in grozil je razkol. Nemška vojaška uprava se je namreč že od samega pričetka sodelovanja močno bala, da bo slej ko prej prišlo do razhoda, saj so imeli domobranci vselej v agendi edino eno – obramba Slovencev in slovenstva pred komunizmom in ohranitev domovine – Slovenije kot države (in slednje Nemcem ni bilo niti malo všeč). To je bil tudi razlog, da Nemci namenoma domobrancev niso oborožili s težjim orožjem, saj so se zavedali, da bo slej kot prej prišel dan, ko se puškina cev lahko obrne v drugo smer – tako enim kakor drugim je bilo jasno, da bodo med seboj sodelovali le do točke, ko bodo drug drugega nujno rabili.

     Zgoraj napisano je povzetek dokumentov (pisem, zapisnikov, telegrafov) iz medvojnega časa in nikakršna pravljičarska propaganda kakršna je že 70 let v domeni totalitarcev. Knjigo si lahko izposodiš v knjižnici – napisal pa jo je nek rdečko, da ti že v samem začetku odvzamem željo po vnaprejšnji diskriminaciji pisca.

     • Mamas & Papas

      “Der Leiter des Polizeistabs, SS-General Erwin Rösener
      hinderte ihn (Rupnik) jedoch daran, das Amt anzutreten und verbot ihm am 4.
      November schriftlich jegliche Aktivität in der Heimwehr. Stattdessen
      setzte er Oberst Krenner an seiner Stelle ein. Im September 1944 wurde
      Rupnik schließlich doch zum Generalinspektor ernannt. Die tatsächliche
      Befehlsgewalt blieb wie zuvor bei SS-General Rösener.” – wikipedia.de

     • Anthon

      “Vodja policijskega štaba, SS-general Erwin Rosener (pa) ga je (Rupnika) oviral, da bi ta nastopil svojo službo in mu je 4. novembra pisno prepovedal tovrstno aktivnost pri slovenskem domobranstvu. Na njegovo mesto je postavil polkovnika Krennerja. Septembra 1944 je bil Rupnik končno vendarle imenovan za generalnega inšpektorja. Dejansko poveljstvo pa je ostalo tako kot prej v domeni SS-generala Rosenerja.”

      Seveda si ti hotel nekaj drugega in jaz sem te že ob prvem lepljenju nemške Wikipedije opozoril, da bo to kaj slaba argumentacija. A ti še kar naprej po svoje, samo da sta Rosener in Rupnik postavljena nekako skupaj. Jej jej.

      Vse skupaj pa govori nekaj popolnoma drugega, kot sem že rekel. Za komuniste je bil Rupnik največji zločinec in so ga tudi ubili na svoj predneadertalski način, tako da se za njegov grob ne ve. Ker partizanskim pravljičarjem logika prav blesteče ne dela, se pač ne znajo vprašati, kako da Rupniku tudi Rosener ni zaupal? To je pravo vprašanje, ne glede na mnoge napake protipartizanske strani.

     • ruggedplant

      Ti mi copy pastaš uradne nazive iz nemške vikipedije, jaz pa ti navajam dejstva iz dejanske prakse v organizaciji. Še enkrat: domobranci so imeli drugačno agendo od Nemcev in tega so se zavedali oboji – od najnižjega do najvišjega čina. Da, Rosener je bil sicer formalno glavni poveljnik, vendar neposredno ni upravljal z nobenim slovenskim vojakom ali vojaško akcijo – če bi Nemci neposredno vodili domobrance, do sodelovanja sploh nikoli ne bi prišlo – v določenih akcijah so sicer sodelovali z nemškimi četami, v veliki večini misij pa ne. Rosener je delovanje domobrancev bolj nadziral kot pa upravljal. Ampak kaj se sploh pogovarjam z wiki copy-pasterjem iz nemških virov. Še enkrat – imaš kar nekaj slovenskih knjig o domobranstvu v katerih boš videl še kaj več kot “headlinerje” in ti bo postala jasna celotna slika, sposodi si kakšno, ti ne bo škodilo.

     • Mamas & Papas

      Domobranci so bili pod neposredno komando SS-a! Pika.

     • ruggedplant

      In ti še vedno nimaš pojma kaj je to takrat dejansko pomenilo. Pika.

     • Mamas & Papas

      Domobranci so bili pod neposredno komando SS-a! Pika.

     • Mamas & Papas

      Domobranci so bili pod neposredno komando SS-a! Zgodovinsko dejstvo in pika.ika.

     • Ruggedplant

      Ta totalitarističen papagajevski sindrom ponavljanje enega in istega stavka ne glede na njegovo resničnost me sumljivo spominja na Orwellov legendarni “Štiri noge dobro, dve nogi slabo.” Se prepoznaš?

     • Mamas & Papas

      Domobranci so bili pod neposredno komando SS-a! Zgodovinsko dejstvo in pika.

 • Komentar

  Uradno prešteto – največ Slovencev na našem ozemlju so pobili domobranci; Po skoraj 70ih letih je, končno, tudi uradno znano, katera stran je v vojnih in povojnih
  pobojih 2. svetovne vojne pobila največ Slovencev na naših tleh. Neslavni
  rekord je in bo za večne čase zapisan domačim izdajalcem – domobrancem.
  Domobranci, ki so v tistih letih delovali pod okriljem slovenske RKC, so, tudi
  v sodelovanju z okupatorjem, pobili 42.500 Slovencev. Končno je vse kristalno
  jasno….. Saj ne da ni bilo jasno že leta prej, kljub poskusom sodobnih
  “domobrancev”, ki so predvsem po spletu netili sovraštvo in spore sklicujoč se
  na, zdaj jasno dokazano, neobstoječih tudi 100.000 žrtev, katere naj bi po
  njihovem zakrivili partizani. Ja, saj jim ni za zameriti – sprehajanja po polju
  ne denejo vsem enako dobro. Večina evropskih držav, sodelujočih v 2. svetovni
  vojni, je praktično že kakšno leto po vojni zaključila s tovrstnimi seštevanji
  žrtev vojnih in povojnih pobojev, ter tako rešile vse dvome in nadaljevale v
  smeri skupnega razvoja. Mi smo pač, nekdo že ve zakaj, na zaključek te zgodbe
  čakali skoraj 70 let, da nam je Inštitut za novejšo zgodovino (INZ) objavil
  podatke števila žrtev Slovencev med vojno in takoj po njej na naših tleh,
  katere so zbirali, tudi preverjali in nenazadnje zapisovali vse od 1997 leta.
  Zdaj je tudi ta rezultat, končno in za vedno, na dlani. Skupno število žrtev
  Slovencev med 2. svetovno vojno in takoj po njej na naših tleh je – 97.500.
  Povzročitelji pa, poleg ostalih dejavnikov, praktično vse oblike oboroženih sil
  v takratnem času na naših tleh : – na vrhu pobojev so tako pristale sile
  nemškega okupatorja in domači izdajalci, predvsem domobranci, ki so zakrivili
  poboje 42.500 Slovencev – sledijo zavezniške sile in partizani, ki so zakrivili
  poboje 30.000 Slovencev – 20.000 jih ostaja nerazvrščenih – 5000 pa sodi med
  žrtve mobilizacije oz. drugo Glede na status, ki so ga žrtve imele v času smrti
  tistega obdobja, je največje število umrlih bilo med partizani. Partizanov je
  okupator z domobranci ubil več kot 28.000, poleg dodatnih 5.000 aktivistov OF
  in partizanskih sodelavcev, medtem ko so domobranci med vojno in po njej imeli
  14.000 žrtev. INZ je seštel tudi delež žrtev po pokrajinah, kjer je bila v
  ospredju Ljubljanska pokrajina z 9,5 % žrtev, sledijo Gorenjska s 7,3 %,
  Koroška s 6,7 %, Primorska 5,6 %, Spodnja Štajerska 4,9 % in Prekmurje z 1,6 %
  žrtev. Razlika med partizani in domobranci je bila seveda malenkostna –
  partizani so nas osvobajali in osvobodili, domobranci izdajali in prodajali….A
  mislim, da je ob vsem tem, v spoštovanju do vseh takratnih žrtev, zelo pomembno
  zavedanje, da danes živimo v 2015 in vse tiste žrtve pustimo v spokojnosti
  miru.

  • hannibal

   Tako. Sedaj pa še napiši roman, kako so ušivi partizani pobili miljon Nemcev in pravzaprav odločili potek 2.SV.

   • Komentar

    To so podatki Inštituta za novejšo zgodovino, ti pa napiši kar želiš.

    • hannibal

     Inštitut za novejšo zgodovino :D
     vodil ga je:_______
     vodi ga:_______
     popolni praznine

    • sodnikisozločinci

     Laž rdečkarjev.

  • ruggedplant

   Čestitam. Ob hudi konkurenci nekaterih mesečnih trolov na temle portalu ti je uspelo napisat največ neumnosti v enem komentarju. Številke, ki jih pripisuješ domobrancem namreč precej bolj ustrezajo nemški in italijanski vojski kar pravzaprav le še dodatno dokazuje v kolikšni meri so partizani dejansko uspeli OBRANIT NAROD (kot sami radi poudarjajo). Ob podatku o številu med in po vojni pomorjenih Slovencev s strani rdeče greznice (da izgnanih, pobeglih ter zaprtih niti ne štejem), ki jih kajpak ne navajaš, pa postane tudi kristalno jasno kdo je bil dejansko izdajalec in postavi besedno zvezo OF v zelo tragikomičen pomen.

   • Komentar

    Podatki Inštituta novejše slovenske zgodovine – na njih se obrni.

    • ruggedplant

     Lepo prosim za link ali vir v katerem so napisane te neumnosti, ki so (kot sem že omenil) vzete iz konteksta oziroma popolnoma napačno interpretirane – mešanje nemške vojske z domobransko oziroma celo štetje skupnih žrtev kaže na hudo nepoznavanje zgodovine bodisi pisca ali pa tistega, ki je napačno “citiral”. Prav tako v tvojem sestavku ni jasno niti ali gre za civiliste ali vojake. Civilnih žrtev domobranstva je bilo zelo malo, po podatkih inštituta, ki ga ti kao citiraš naj bi bilo dokazanih civilnih žrtev le 500 (!!). Seveda bi bila številka gotovo drugačna, če bi šteli tudi neevidentirane žrtve, vsekakor pa do številke čez 1000 ne bi prišli – domobranci niso tako kot partizani napadali, pač pa branili vasi, razen takrat ko so si partizani utrdili položaje v vaseh – kot denimo v Dražgošah (vedno so seveda pravočasno popihali, ko je prišel sovražnik), niti ni bilo doslej najdenega niti enega posrednega dokaza, da bi obstajalo kakšno domobransko množično morišče, medtem ko je partizanskih EVIDENTIRANIH že več kot 600 – torej več kot evidentiranih civilnih žrtev protikomunističnih gibanj na slovenskih tleh (všteti tudi četniki in ustaše) (!!) Ti je zdaj jasno, da je kakršnokoli izenačevanje obeh strani, kaj šele poveličevanje ali opravičevanje partizanske strani ne le protislovensko, ampak naravnost nagnusno. Ne govorimo namreč o razmerjih 1 : 2, niti 1 : 10, ampak bližje 1 : 100 po številu zločinov nad civilisti.

     Izvoli link: http://www.delo.si/druzba/znanost/civilne-zrtve-druge-svetovne-vojne-v-sloveniji.html

  • baldeagle

   Mnogo
   bolje bi morali poznati zgodovino lastnega naroda. OF je bila maska za
   pobijanje tistih, za katere je partija domnevala, da ne bi sprejeli komunizma.
   Pobijanje se je začelo leta 1941 in se nadaljevalo celo vojno in seveda še po
   vojni. Šlo je za partijski načrt, kako z zastraševanjem in eliminiranjem
   političnih nasprotnikov priti na oblast, kar se je tudi zgodilo.

   Temu nasilju so se uprli ljudje po vaseh, kamor so “partizani” hodili
   ropat, požigat in pobijat, šele sredi leta 1942, ko so organizirali vaške
   straže, do tedaj je partija to dejavnost opravljala nemoteno – žrtve so v vsaki
   vasi in ljudje dobro vedo, kako je to šlo in kdo je kriv. Tako je partija
   namesto skupnega odpora proti okupatorju izzvala bratomorno vojno – načrtno in
   namerno, kot Kardelj sam piše o takratnem dogajanju.

  • Svobodnjak

   Spet eden, ki malo resnice “doda” uradnemu dokumentu, pa mamo spet LAŽ in ZAVAJANJE. Komunajzerji nehajte! Če so bili vaši predniki navadne podivjane zveri in morilci ter LAŽNIVCI; ni treba, da STE SINOVI TEH ABOTNIH PRIMITIVCEV TUDI TAKI.

 • Aresnica

  Frajtonarca: si se zdajle zbudu al ti pa je samo doza popustila…sam
  vprašam
  ______________________________________________________________

  Fante-ti se še nisi zbudu – ti si dobesedno smet med poštenim SLO
  narodom_ 100% si ali plačanec-ali- opranoglavec-ali- mladi fante, ki se izž…..___________-
  – daj preberi še enkrat (plačanec?-lahko , da tudi nisi) komentarje_ vermnov,Pia, hannibal,mirodel, dob, …Itd,ITD. _ Potem pa zjutraj, ko se zbudiš poglej v ogledalo in se vprašaj, če se ima še smisel borit za simbol rdeče zvezde _ (razen, če si dobro plačan.)_ Dej se zbud pa vrž frajtonarco v smeti in se znebi vseh ideoloških simbolov – pa zaživi novo življenje.

  _____-

  Tovariš postani gospod.
  _____________________
  Lep pozdrav

  • baldeagle

   “Tovariš” nikoli ne more in tudi ne bo postal gospod.

  • Frajtonarca

   butl

 • desničar

  sedaj si je upal ko je stari Bučar škripnil,mater so imeli strah pred njim

 • baldeagle

  Pošteni in domoljubni Slovenci se še danes zgražamo nad tistimi, ki so leta 1941 ustanovili PIF. Začetek komunistične
  okupacije Slovenije in komunističnega zasužnjevanja, morije in terorja nad lastnim
  ljudstvom.

  Komunizem je zločinska ideologija, v imenu katere so si partijski zločinci na
  najokrutnejši in krvav način odstranili svoje politične nasprotnike in si
  tako na nedemokratičen način, mimo
  volilnih skrinjic prigrabili oblast.

  Niti enega komunističnega režima ni bilo na svetu, ki ne bi bil do skrajnosti
  krvav in zatiralski do lastnih ljudi, ki ne bi uporabil najhujših podlosti za
  polastitev oblasti. Tak je bil pri nas, tak je bil povsod drugod.

  Komunizem je huda civilizacijska sramota, ki jo po vsem, kar o komunizmu vemo
  danes, lahko zagovarja samo umsko prizadet individuum.

  • ruggedplant

   Ni kaj dodati.

 • Tzb Lj

  Morišče še zmeraj imenujejo grobišče. Ni besed, da bi človek tem ljudem povedal, kaj si misli o njih.

  Ta zakon, ki je bil sprejet tudi s pomočjo novoslovencev, očitno omogoča tudi civilizacijsko nevzdržna ravnanja. Pred vhod v rudnik namreč ni dovoljeno priti svojcem in drugim ljudem, ki bi želeli izraziti pieteto do predcivilizacijsko pomorjenih. Sem pa sme prihajati čudaška oblast, ki po parlamentu kvasi človeka nevredne izjave.

  Ali ni očitno, da si je rdeča posttotalitarna in demokratično neavtentična oblast prisvojila še ta trupla in dovoljuje, kdo sme tja in kdo ne, čeprav tam ni niti trakov “stop policija” niti česarkoli, zaradi česar bi morebitni obiskovalec lahko oviral neke državne organe pri delu.

  Perfidni demokratični totalitarizem!

 • Peter Pavel

  Le kako upa zagovornik morilcev prihajati na morišče ? To je neposredno norčevanje iz žrtev in njihovih svojcev.

 • janez zorman

  Kot je že omenil g. Zabukošek. To je samo farsa. Zatečeno stanje se nadaljuje z enakim tempom.

 • MEFISTO

  Svoj komentatorski presežek je Frajtonerica objavil na SVET24, ko je zapisal takole.

  “Janšo je treba postaviti pred zid. Najbolje skupaj z njegovimi otroki.”

  • Frajtonarca

   pa še enkrat napiši boš bolj verjel…verjetno posledica od tresenja roke…..zdaj ne vem ali je to od straha ali pa zato ker si se podelal

 • MEFISTO

  Bom ponovil.

  Svoj komentatorski presežek je Frajtonerica objavil na SVET24, kjer je zapisal:

  “Janšo je treba postaviti pred zid. Najbolje skupaj s njegovimi otroki.”

  • Frajtonarca

   bebo

 • MEFISTO

  Admin., kam in zakaj izginjajo komentarji?

  Bodite fer in vsaj napišite, da je bil komentar izbrisan.

  Menda ja ne boste gradili uspeha bloga na povampirjenih rdečkarjih!?

 • MEFISTO

  Eden od najbolj vnetih tukajšnjih komentatorjev se je na nekem drugem blogu proslavil s sledečo mislijo:

  “Janšo je treba postaviti pred zid. Najbolje skupaj z njegovimi otroki.”

 • Antonius

  Da gre za farso, dokazuje Brglezova izjava, da je treba zločine proti “človečnosti” obžalovati??!! V prek 600 morišč so zmetali umorjene ljudi, ne pa človečnost. Zločin proti človečnosti v sebi in nad seboj so morilci storili z dejanjem, ki so morili druge. Ne gre za obžalovanje pomanjkanja človečnosti, obsoditi je treba morijo nad žrtvami, ki so jo, brez zavedanja osebne človečnosti, morilci storili drugim.
  Brglez je prinesel venec na morišče in svojcem umorjenih sporočil, da storjenega zločina sicer ne bo obsodil, obžaluje pa izgubo človečnosti, ki so jo morilci zavrgli, ko so morili.
  Farsa je tudi Brglezovo predsedovanje slovenskemu parlamentu.

  • sodnikisozločinci

   Brglez je seronja kot vsi slovenski pravniki. 24 letno ščitenje komunističnih klavcev dokazuje, da je slovensko pravosodje združba mentalno pohabljenih izrodkov človeške družbe. Vse je treba lustrirati, ker so vsi zločinci.

 • Frajtonarca

  zeeeeeeeeeeeeh

  po praznikih pa se bo spet eno leto nabiral prah na gajbicah

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!