fbpx

Poleg partizanske imamo v Sloveniji še eno provokatorsko vojaško enoto

Foto: Twitter

Na družbenih omrežjih so zakrožile fotografije in posnetki urjenja skupine oboroženih zamaskiranih moških. Izkazalo se je, da skupino vodi Andrej Šiško, po njegovih besedah pa ne gre za paravojaško enoto, pač pa za “prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske” z imenom Štajerska varda. V skupini so imeli poleg orožja tudi rusko zastavo, govori se celo o povezavi z ruskimi nacionalisti. Sicer pa so največja oborožena skupina enote, ki oživljajo nekdanji partizanski boj in jih je mogoče videti na partizanskih proslavah, kjer so redno oboroženi z avtomatskimi puškami. Nazadnje so na shodu v Kopru celo z mučeništvom grozili dr. Jožetu Dežmanu in dr. Jožetu Možini.

Minuli konec tedna so namreč na družbenih omrežjih zakrožili posnetki urjenja zamaskirane skupine moških, javnost pa je razburilo dejstvo, da so bili nekateri izmed njih oboroženi s puškami in sekirami. Andrej Šiško, predsednik zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija, je vodenje skupine potrdil, na lanskih predsedniških volitvah pa se je potegoval za položaj predsednika republike. Danes pa je za STA zatrdil, da so junija lani “ustanovili Deželo Štajersko”. Po njegovih besedah jo sami dojemajo kot nekakšen “vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom”. Kot je dodal, slovenska ustava namreč omogoča ustanovitev pokrajin in pravico do samoorganiziranja.

Šiško je potrdil, da je na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu, tudi sam. Posnetki so nastali v soboto ob “postroju 1. Maistrovega bataljona Štajerske varde”. Potrdil je tudi, da skupina, ki šteje nekaj sto članov, uporablja orožje, dovoljenj za nošenje orožja pa po njegovem mnenju ne potrebujejo. “Pravica do nošenja orožja je osnovna človekova pravica,” je prepričan.

 

Pazite, ker gre za provokacijo
Kot je bilo mogoče razbrati iz nekaterih objav na družbenih omrežjih, naj bi bila skupina povezana tudi s protesti, ki naj bi se odvili 13. septembra pred poslopjem državnega zbora, ko bi tam po nekaterih napovedih lahko potekalo potrjevanje nove ministrske ekipe. Na enem izmed posnetkov s postroja je namreč tudi fotografija stisnjene pesti, obarvane v slovensko zastavo, ob kateri piše: “Dovolj nam je. Zavzemamo parlament. Protest proti vladi, ki bo Slovenijo spremenila v Venezuelo.” A Šiško zatrjuje, da s protestom niso povezani. “To je provokacija, mi nimamo nič s tem,” je poudaril.

Kazenski zakonik sicer določa, da kdor organizira ali vodi oborožen upor z namenom ogroziti obstoj RS, spremeniti njeno ustavno ureditev ali strmoglaviti njene najvišje državne organe, se kaznuje z zaporom najmanj treh let. Kdor sodeluje v oboroženem uporu, pa se kaznuje z zaporom do petih let.

C. Š.